Pablo Neruda'nın Hayatı ve Eserleri

— min. okuma: 2-3 dakika
Pablo Neruda'nın Hayatı ve Eserleri

Pablo Neruda, Şilili yazar ve şair. Tam adı: Ricardo Eliécer Neftalí Reyes Basoalto

Doğum tarihi ve yeri: 12 Temmuz 1904, Parral, Şili

Ölüm tarihi ve yeri: 23 Eylül 1973, Santiago, Şili

1- Pablo Neruda'nın Hayatı

İki aylıkken annesini kaybeden Neruda 1904'de Parral, Şili'de dünyaya geldi.Babası demiryolu işçisi annesi de öğretmendi. Çocukluğunu küçük taşra istasyonlarında geçiren Neruda daha küçük yaşta şiirler ve yazılar yazdı.Hayal kurmayı seven sessiz bir öğrenci olan şair bol bol kitap okudu.İspanya İç Savaşı ve García Lorca'nın ölümünden fazlasıyla etkilenen Neruda önce ispanya'da sonra da Fransa'da Cumhuriyetçi hareketlerine katıldı. Paris'te İspanyol göçmenler için konsolosluk görevine 1939 yılında atanan yazar, Güney Amerika Kıtası'nın doğasını, insanlarını ve tarihi yazgısını epik şiir şeklinde anlattığı Canto General de Chile'yi yazdı. Santiago'ya giden Neruda yüksek öğreniminde edebiyat ve felsefe okudu ve fransızca dersleri aldı.

Sembolizm ve Gerçeküstücülük akımlarının ve bu etkide yazan şairlerin etkisinde kalarak ilk şiir kitabı Crepusculario'yu ("Akşam Alacası") 1923'de çıkardı. Eğitimini tamamlayarak Rangun (Birmanya), Sri Lanka, Singapur, Cava ve Arjantin'de konsolosluk görevlerinde bulundu. 1934'te İspanya'ya gönderilen şair Barselona'da, sonra Madrid'de çalıştı.İspanyol şairlerinin çıkardığı dergide eserlerini yayımladı.1945 te Şili Parlamentosu'na senatör seçildi ve Komünist Partisi'ne girdi.Ülkenin zorbaca yönetilmeye başlanmasına tepki veren Şair tutuklanmasına karar verilince bir süre kaçak yaşamak zorunda kaldı.Jorge Rafael Videla'nın iktidardan düşmesiyle tekrar yurduna döndü.1971'de Nobel Edebiyat Ödülü'nü alan Neruda Eylül 1973'te hayata veda etti.

2- Pablo Neruda'nın Edebi Kişiliği

Neruda devrimci bir dünya görüşüyle şiirlerini yazdı. Aşk, insan sevgisi ve doğa karşısında duyulan coşkuyu eserlerine aktardı.Bazı kitaplarında Neruda,okurunun karşısına kendi anlatım dilini yaratan bir şair olarak çıkmıştır.Herkesi anlayan ve herkes tarafından anlaşılabilen bir insan öngörüsü içerisinde hareket etti.

3- Pablo Neruda'nın Eserleri

  • Alacakaranlık Yirmi Aşk Şiiri ve Umutsuz Bir Şarkı
  • Halkalar İspanya Yüreklerde
  • Evrensel Şarkı Yeryüzü Konukluğu
  • Şili Taşları Kara Ada Defteri
  • Yaşadığımı İtiraf Ediyorum Deniz Yolculuklar ve Düşleri
  • *Başkaldırma Tutkunu
Paylaş:
Yorumlar