Sıra Dışı Bir Sanatçının Portresi: Andy Warhol Günlükleri

— min. okuma: 2-3 dakika
Sıra Dışı Bir Sanatçının Portresi: Andy Warhol Günlükleri

Popüler kültürün en güçlü simgelerinden biri haline gelen Andy Warhol, sanatçı kişiliğini pek çok farklı disiplinde ispatladı. Sanat dünyasına yaptığı resimler ve çektiği filmler ile büyük katkılarda bulunan Warhol, Pop Art akımının da öncülerinden biri oldu.

Nico ve The Velvet Underground gibi çok sayıda ismi keşfedip sanat dünyasına kazandıran Andy Warhol, sıra dışı kişiliği ve yaşantısıyla her zaman gözleri üzerinde topladı. 1987 yılında hayatını kaybeden Amerikalı sanatçı hakkında çok sayıda makale yazıldı; kariyeri bir dolu belgesele konu oldu. Son olarak bu yapımlardan bir tanesi de ünlü dijital yayın platformu Netflix’ten geldi.

Netflix, Andy Warhol’u sahneye taşıdı

Netflix'te yayınlanan Andy Warhol Günlükleri isimli ilginç mini dizi / belgesel, Ryan Murphy imzasıyla yayınlandı. Nip/Tuck, Glee, American Horror Story, American Crime Story ve Ratched gibi birbirinden popüler yapımlara imza atan sinemacı, bu defa sanat tarihinin en dikkat çekici isimlerinden birine ayna tuttu. Murphy'nin yapımcılığını üstlendiği belgeselin yönetmeni ise alanının tecrübeli isimlerinden biri olan Andrew Rossi oldu.

Toplamda altı bölümden oluşan belgesel dizisi, Andy Warhol tarafından kaleme alınıp öldükten sonra yayımlanan, aynı isimli kitaptan esinleniyor. 1976 yılında Warhol, günlüklerini Pac Hackett isimli arkadaşına anlatmaya başladı; Hackett'tan ise bu anıları yazıya dönüştürmesini talep etti. Ertesi yıl Warhol öldüğünde 20 bin sayfadan fazla günlük materyali bulunuyordu. Hackett, günlükleri yayınlamak için bunu 800 sayfaya kadar indirdi.

Andy Warhol, yapay zeka ile yeniden vücut buldu

Mini dizi elbette çoğunlukla günlükleri bir anlatıya dönüştürüp alıntı yaparak ilerliyor. Ancak bu yapımı garip kılan nokta, yapılan seslendirmeler için bir yapay zeka aracından yardım alınmış olması... Warhol’u seslendiren Bill Irwin’in sesi, dijital bir araçla simüle ediliyor. Bir nevi deepfake teknolojisini çağrıştıran bu teknik, ortaya oldukça göz alıcı bir sonuç çıkarıyor.

Warhol'un günlük hayatını çok detaylı bir şekilde değerlendirip yaşam üzerine düşüncelerini ifade ettiği belgesel dizisi, sanatçının kariyeri ve hatta kişiliği hakkında pek çok gerçeği de ortaya çıkarıyor. Öte yandan dizide Warhol'un çevresinden birçok önemli isim yer alıyor.

Bob Colacello, Pat Hackett, Christopher Makos, Rob Lowe, Jerry Hall, Mariel Hemingway, Tony Shafrazi, Mary Boone, Vincent Fremont, Shelly Dunn Fremont, Jamie Wyeth, Glenn Ligon, Larry Gagosian, José Carlos Diaz, David LaChapelle, Wilfredo Rosado, Peter Wise, Donna De Salvo, Jay Johnson, Kenny Scharf, Alan Wanzenberg, Michael Chow, Patrick Moore, John Waters, Greg Tate, Julian Schnabel, Marc Balet, Lee Quinones, Donald Warhola, Futura 2000, Daniela Morera, Debbie Harry, Paige Powell, John Reinhold, Gigi Williams, Jay Gould, Jeffrey Deitch, Jessica Beck, Cornelia Guest, Madelyn Kaye, Lisa Birnbach, Fab 5 Freddy, Benjamin Liu, Lucy Sante, Tama Janowitz, Katy Dobbs, Whit Stillman ve Jane Holzer gibi isimler, dizide röportaj formunda karşımıza çıkıyor.

Paylaş:
Yorumlar