Sonbahar İçin Okuma Listesi Önerileri 2020

— min. okuma: 4-5 dakika
Sonbahar İçin Okuma Listesi Önerileri 2020

Uzun bir süre evde kaldıktan sonra yaz gelince sınırlı da olsa dışarı çıktık, gezdik, eğlendik ve nihayetinde gittiğimiz yerlerden geri döndük. Eylül ayının gelmesi, havaların yavaş yavaş soğumaya başlaması, kontrollü sosyal hayatımız bizi içimize, kendimize yöneltti. Sonbaharın gelmesiyle yeni kitaplar arayışında olanlar, akşamları battaniyesiyle otururken kitap okumak isteyenler için, birtakım kitap önerilerinde bulunduk. İyi okumalar!

  1. Momo – Micheal Ende
  2. Yeşilin Kızı Anne – L: M: Montgomery
  3. Saatleri Ayarlama Enstitüsü – Ahmet Hamdi Tanpınar
  4. Madalyonun İçi- Gülseren Budayıcıoğlu
  5. İçimdeki Müzik – Sharon M. Draper
  6. Bilinçaltının Gücü - Zihinsel ve Bedensel İyileşme - Joseph Murphy
  7. Bağırmayan Anne Baba Olmak- Hal Edward Runkel

1- Momo – Micheal Ende

Her yaştan okura hitap eden bir kitap Momo. Küçük bir kız olan ve olağanüstü dinleme yeteneğine sahip Momo’yu okurken kendinizi sorgulayabilir, hayal gücünün insan için ne kadar önemli olduğunun farkına varabilirsiniz. Momo’da yer alan ütopik dünya günümüz insanının zaman kavramı üzerinde fazlasıyla düşünmesini sağlıyor. Masalsı anlatımıyla günümüz modern toplumunu ve sorunlarını olağanüstü olay ve karakterlerle anlatan bir yapıt. Listenize ekleyerek yeni bir dünyaya yelken açabilirsiniz.

2- Yeşilin Kızı Anne – L: M: Montgomery

Yazarın bu kitabı, sinemaya uyarlandı, çizgi filme aktarıldı ve son olarak da dizisi yapıldı. Evlatlık olarak alınan Anne , iki kardeşin hayatlarını beklenmedik bir şekilde değiştirir. Gittiği Green Gables kasabasında da kendine sıcacık bir hayat kuran Anne, doğaya, yeşile, çiçeğe ,böceğe büyük hayranlık duyar. Bu hayranlığını da üstün hayal gücüyle cümlelerine öyle bir yansıtır ki, büyülü bir roman okuyor gibi hissedebilirsiniz kendinizi. Doğanın renginin değiştiği bu günlerde okumak , doğaya olan dikkatinizi artıracak ve kendinizi daha iyi hissettirecek.

3- Saatleri Ayarlama Enstitüsü – Ahmet Hamdi Tanpınar

Türk Edebiyatında Ahmet Hamdi Tanpınar denince akla rüya ve zaman gibi konular gelir. Yazar, Saatleri Ayarlama Enstitüsü adlı romanında ‘rüya ve zaman’ kavramlarını öylesine iyi kullanır ki romanda yer alan şu sözü, adeta kitabın en vurucu ve anlamlı cümlesi olmuştur: "Saatin kendisi mekân, yürüyüşü zaman,ayarı insandır... Bu da gösterir ki, zaman ve mekan, insanla mevcuttur!" Dili sade olan bu kitap, okuyanı kendine bağlayacak şekilde şiirsel bir dille kurgulanmıştır. Sakin kafayla, “huzur”la okunabilecek, sonbahara yakışan bir kitap olduğunu söylemek mümkün.

4- Madalyonun İçi- Gülseren Budayıcıoğlu

Yazar Gülseren Budayıcıoğlu, bir psikiyatrist. Yazarın , terapileri esnasında tuttuğu notlardan oluşuyor Madalyonun İçi kitabı. Psikolojik problemleri olan insanları, bir psikiyatrist gözünden detaylı ve akıcı bir şekilde anlatıyor. Hastaların sorunlarını okurken , kendinizden de bir şeyler bulabilir “yalnız değilim” düşüncesiyle kendinizi bir nebze de olsa daha iyi hissedebilirsiniz. İnsanların içine bakmayı, herkesin apayrı bir hikayesinin olduğunu , hiçbir şeyin görüldüğü gibi olmadığını anlatıyor yazar. Şimdilerde ise bir televizyon dizisi oluyor.

5- İçimdeki Müzik – Sharon M. Draper

Sharon M. Draper isimli bir öğretmen tarafından yazılan, her yaştan ve her meslek grubundan olan kişilerin okuyup kendilerine bir şeyler katabilecekleri bir kitap. Konuşamayan ve aynı zamanda fiziksel engelli bir bireyin kendi ağzından , yaşadıklarını, kendi iç dünyasını ve okulla birlikte olumlu yönde değişen hayatını oldukça etkileyici bir tarzda anlatır. Verdiği empati ve şükür duygusu mesajlarıyla okuyanı duygusal yönden sarsacak düzeyde bir kitap.

6- Bilinçaltının Gücü - Zihinsel ve Bedensel İyileşme  - Joseph Murphy

Murphy tarafından yazılan, insana yepyeni bakış açıları kazandıran bir kitap. Kitabı okuduktan sonra etrafımızdaki olaylara dikkatimizi daha da çok yönlendiriyor ve davranışlarımızı buna göre yeniden şekillendiriyoruz. Bilinçaltına yapacağımız yüklemelerle,insanın kaderinin değişeceğini, hayatını dönüştürebileceğini ve zengin olabileceğini vadeden bir kitap. Kitabın en önemli özelliği ise, günlük yaşamda kolayca uygulanabilen, basit ve işe yarayan teknikler ve formüller bulundurması. Kitabı anlatan en önemli alıntı ise “inandığınız şey doğru veya yanlış da olsa sonuç elde edersiniz, bilinciniz zihninizdeki düşünceye yanıt verir. Zihninizdeki düşünceyi bir inanç olarak kabul edin bu kadarı yeterli olacaktır.”

7- Bağırmayan Anne Baba Olmak- Hal Edward Runkel

Okulların uzaktan eğitim sürecine geçmesiyle birlikte, anne baba olarak ebeveynlere oldukça fazla görev düşüyor. Çocuklar 7/24 evde olunca haliyle onlarla daha da fazla vakit geçirmek gerekiyor. Bu süreçte eğer daha da sakin kalmak , süreci daha iyi yönetmek istiyorsanız bu kitap tam da size göre olacaktır. Diğer kişisel gelişim kitaplarından farklı olarak, gerçek vakalardan alınan örnekler üzerinden tam olarak olaylara farklı açılardan bakmanıza yardımcı olacaktır.

Paylaş:
Yorumlar