Tüm Zamanların En Önemli Bilim Kurgu Yazarları

— min. okuma: 4-5 dakika
Tüm Zamanların En Önemli Bilim Kurgu Yazarları

Edebiyatın en yaratıcı alanlarından biri olarak tasvir edilen bilim kurgu türü, yalnızca bir hikaye anlatmak ile mesul değil, aynı zamanda okurlarına nitelikli bir evrenin kendi içerisinde uyumlu ve mantıklı bir şekilde izahını da gerçekleştirmek ile yükümlüdür. Bu yüzden çoğu otorite, bilim kurgu edebiyatını diğer türlerden ayrı bir yerde konumlandırmaktadır.

Bugüne kadar bilim kurgu teması ile yalnızca sinema filmleri vasıtasıyla temas kurduysanız, sizler için bir rehber niteliği taşıyacağını düşündüğümüz bir liste oluşturduk. Bilim kurgu edebiyatına giriş yapmak için doğru yazarı henüz seçemediyseniz, işte sizlere derlediğimiz en önemli bilim kurgu yazarları… Hadi hep birlikte inceleyelim!

1. Isaac Asimov

Boston Üniversitesi’nde biyokimya profesörlüğü yapmış Isaac Asimov, başta bilim kurgu olmak üzere fantezi edebiyatı ve popüler bilim kitapları konusunda da oldukça kayda değer eserler ortaya çıkarmıştır. Pek çok ortak görüşün neticesinde bilim kurgu türünün atalarından biri olarak kabul gören Asimov, çoğunlukla ikileme ya da üçlemeler halinde bilim kurguyu öykülerine dahil etmiştir. 

Bu seriler arasında Vakıf Öncesi, Vakıf Üçlemesi, Vakıf Sonrası, Galaktik İmparatorluk Hikayeleri ve Robot Serisi edebiyat okurlarının yakından takip ettiği yapıtlardan sadece bazılarıdır. Kitapları ülkemizde çoğunlukla İthaki Yayınları etiketi ile raflara gelen Asimov’un I, Robot (Ben Robot) isimli kısa öyküsü, 2004 yılında sinemaya uyarlanmıştır. Filmin başrolünde ünlü aktör Will Smith yer almıştır.

2. Philip K. Dick

44 roman ve 121 öyküsü ile tüm zamanların en üretken yazarları arasında görülen Philip K. Dick, bilim kurgu romanlarında kullandığı felsefi ağırlık ve postmodernist üslubu ile muadili yazarlardan kolaylıkla ayırt edilebilir olmuştur. Çoğunlukla gelecekte gerçekleşmesi oldukça mümkün olan konuları biraz da karanlık bir hikaye tarzı ile okurlara aktaran Philip K. Dick, toplumsal konular, siyasi meseleler ve gerçeklik kavramını sorgulayıcı yapıtlar sunmuştur.

Türkiye’de genellikle 6:45 Yayınları tarafından kitapları okurlar ile buluşan Philip K. Dick, genellikle okurlar tarafından Mars’ta Zaman Kayması, Yüksek Şatodaki Adam, Androidler Elektrikli Koyun Düşler Mi?, Albemuth Özgür Radyosu ve Simulacra gibi romanları ile tanınmaktadır.

Romanları Paul Verhoeven ve Steven Spielberg gibi daha birçok yönetmen tarafından sinemaya uyarlanan Philip K. Dick’ın aynı zamanda 1982 yılından bu yana şerefine verilen  edebiyat ödülleri bulunmaktadır. Philip K. Dick Ödülü her yıl düzenli bir şekilde fantezi ve bilim kurgu kitaplarına verilmektedir.

3. Ursula K. Le Guin

Gerçekçi kurgu teması ile bilim kurguyu bir noktadan bir noktaya taşıyan, iki sene önce aramızdan ayrılan usta yazar Ursula K. Le Guin; eserlerinin büyük bir çoğunluğunda feminizm, teoizm ve kültürel antropolojinin izlerini baskın bir şekilde hissettirmiştir. Hugo ve Nebula başta olmak üzere pek çok önemli bilim kurgu ödülüne layık görülen Guin, ülkemizde Metis Yayınları tarafından basılmaktadır.

Birçok hayranının Yerdeniz Dizisi isimli altı kitaplık serisi sayesinde kendisi ile tanıştığı Ursula K. Le Guin, 27 kitaptan oluşan Batı Sahili Yıllıkları serisiyle de dikkat çekmiştir. Tüm bunların yanı sıra Guin’i şiirleri ya da denemeleri ile takip eden de büyük bir okur kesimi vardır.

4. Arthur C. Clarke

Bilim kurgu tarihinin en büyük isimlerinden biri olan Arthur C. Clarke, hepimizin şıp diye anımsayacağı üzere 2001: Bir Uzay Macerası romanının yazarıdır. Bu roman dünyaca ünlü yönetmen Stanley Kubrick’in de dikkatinden kaçmamış ve eleştirmenlerin büyük çoğunluğunun hemfikir olduğu üzere Kubrick’in en iyi filmi olan 2001: Bir Uzay Destanı’nın yaratılmasına sebep olmuştur. 

Clarke daha sonra 2010: Odyssey Two, 2064: Odyssey Three ve 3001: The Final Odyssey kitapları ile seriyi dört cilt halinde tamamlamıştır. Arthur C. Clarke’ın birçok kitabı, Türkiye’de bilim kurgu yayıncılığının en değerli temsilcilerinden biri olan İthaki Yayınları sayesinde okurları ile buluşmaktadır.

5. Robert A. Heinlein

Sert bilim kurgu edebiyatı deyince akla gelen ilk isim, hiç şüphesiz ki çoğumuz için Robert A. Heinlein’dan başkası değildir. Bunun yanı sıra çok satan bilim kurgu kitapları geleneği de Heinlein ile başladı diyebiliriz. Eserlerinde bireysel özgürlük, birey ile toplum ilişkileri, din ile kültür bağları, toplumsal tabular gibi konulara yer veren Heinlein, ayriyeten aile ve ilişkiler gibi konuları da hikayelerinde işlemektedir.

Eserleri İthaki Yayınları tarafından yayımlanan Robert A. Heinlein, genel itibariyle okurlar tarafından Kızıl Gezegen, Yaban Diyarlardaki Yabancı, Ay Zalim Bir Sevgilidir ve Yıldız Gemisi Askerleri kitapları ile anımsanmaktadır.

Paylaş:
Yorumlar