Yazarlık Mesleğini Konu Alan En İyi 7 Sinema Filmi

— min. okuma: 3-4 dakika
Yazarlık Mesleğini Konu Alan En İyi 7 Sinema Filmi

Sinema filmlerinde yan karakter olarak görünen yazar kahramanlar, çoğunlukla kendini içki ve sigaraya vermiş, geceleri geç saatte uyuyan ve ilham perisi bekleyen tiplemeler olarak ele alınır. Ancak ana karakteri yazar olan filmler sayesinde yazarlık mesleğine mensup kişileri gerek biyografiler, gerekse kurgusal yapımlarda daha derinlikli bir şekilde izleme şansına erişiriz. İşte yazarların iç dünyasını ünlü yönetmenlerin gözünden merak edenler için birbirinden değerli “yazarlık” ve “yazmak” konulu filmler…

7. Factotum (Her İşin Adamı) - IMDb Puanı 6,6

Fransa - Norveç ortak yapımı olan Factotum, ünlü  yazar Charles Bukowski'nin aynı adlı romanından uyarlanmıştır. Bukowski'nin alter egosu olarak anılan Henry Chinaski'nin ana kahraman olarak yer aldığı filmde yazarı Matt Dillon canlandırmaktadır. Factotum konusu itibariyle Bukowski'nin biyografisi olmakla birlikte yazarın kadınlar, alkol ve kumar ile olan ilişkisini işlemektedir.

6. Midnight in Paris (Paris'te Gece Yarısı) - IMDb Puanı 7,7

Woody Allen tarafından yönetilen 2011 yapımı sinema filmi, evlilik arifesinde olan bir çiftin Paris seyahatini konu almaktadır. Nişanlısı Inez'le birlikte Avrupa'ya romantik bir yolculuğa çıkan yazar Gil, Paris'in aşk dolu sokaklarında geceleri yalnız başına dolaşırken, gerçeküstü birtakım maceralar yaşar. Bu yolculukla yazar zamanda yolculuk yaparak 1920'li yıllara gider ve F. Scott Fitzgerald, Ernest Hemingway, Pablo Picasso, Salvador Dali, Josephine Baker, Juan Belmonte, Luis Bunuel ve T. S. Eliot gibi büyük sanatçılarla sıra dışı anlar geçirmeye başlar.

5. Adaptation (Tersyüz) - IMDb Puanı 7,7

Daha önce John Malkovich Olmak (1999) adlı kült filmde birlikte çalışan yönetmen Spike Jonze ve senarist Charlie Kaufman'ın ikinci ortak çalışması Tersyüz filmi, Susan Orlean'ın "The Orchid Thief" adlı romanını sinemaya uyarlamaya çalışan çaresiz bir senaristin eğlenceli ve dramatik öyküsünü kameralara aktarıyor. Nicolas Cage'in yazar karakterini canlandırdığı filmde usta oyuncuya Meryl Streep ve Chris Cooper eşlik ediyor.

4. 5 to 7 (5'ten 7'ye) - IMDb Puanı 7,1

Victor Levin'in yazıp yönettiği romantik komedi filminde genç bir romancı, ilişki yaşamaya başladığı kadınla oldukça mutlu bir vakit geçirmekte, ancak büyük bir sorunla karşı karşıya kalmaktadır. Kadın evlidir ve çift yalnızca akşamları 5 ile 7 saatleri arasında buluşabilmektedir.

3. Ahlat Ağacı - IMDb Puanı 8,1

Usta yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın, eşi Ebru Ceylan ve yazar Akın Aksu ile birlikte senaryosunu yazdığı; aynı zamanda Akın Aksu'nun biyografik eseri olma niteliğini de barındıran Ahlat Ağacı filmi, üniversiteyi yeni bitirip doğduğu kasabaya geri dönen Sinan'ın kitap bastırmak için verdiği mücadeleyi inceler. Kitabını yayımlatmak için para toplayan ve sponsor arayan Sinan, aynı anda ailesel sorunlarıyla da başa çıkmak zorundadır.

2. Paterson - IMDb Puanı 7,4

Amerikan bağımsız sinemasının değerli yönetmenlerinden Jim Jarmusch'un 2016 yapımı Paterson filmi, otobüs şoförü olan bir şairin gündelik yaşantısını ve hayatındaki küçük ayrıntıları gözler önüne sererek izleyicilerine dingin bir seyir keyfi sunmaktadır.

1. Barton Fink - IMDb Puanı 7,7

Coen Kardeşler tarafından yazılıp yönetilen Barton Fink, ikilinin Miller's Crossing (1990) filmini yazarken karşılaştıkları çıkmazlardan sonra üç haftalık dönemde ortaya çıkmıştır. Bir film senaryosu yazmak üzere Hollywood'a gelen Fink, otel odasına yerleşip ilham aramaktadır. Fakat beklenen ilham bir türlü gelmez ve Fink, kendini tahmin edemeyeceği tuhaf durumların içerisinde bulur.

1991 yılında Cannes Film Festivali kapsamında Altın Palmiye kazanan Barton Fink, ayrıca En İyi Yönetmen ve En İyi Erkek Oyuncu (John Turturro) ödüllerine de layık görülmüştür. Son olarak filmde bulunan W.P. Mayhew adlı karakterin ünlü yazar William Faulkner’ı temsil ettiği de dikkate değer detaylar arasındadır. 


Paylaş:
Yorumlar