Edirne'den Van'a Kadınlarımıza

Edirne'den  Van'a Kadınlarımıza

Cennet vatanın kutsal anaları! Trakya’dan Karadeniz’e, İç Anadolu’dan Doğu Anadolu’ya; Güneydoğu’dan, AK Deniz’e ve oradan Ege ve Marmara bölgemizdeki kadınlarımıza bir çift sözüm var.
Biliyorum ki bu yazıyı okuyorsanız, bilişim çağında, iletişim araçlarını da kullanıyorsunuz.
Öyleyse benim ne dediğimi, niçin size seslendiğimi de çok iyi anlayacak, tereddüt ettiğiniz yerde arşivlere girerek doğru söyleyip söylemediğimi sorgulayacak donanımdasınız.
Bu gün sizlerle, siyasetin çok istismar ettiği, diyanetin boğazınıza yapıştığı; hayatınızı zehir ettiği kıyafet üzerine söyleşelim konuşalım istiyorum.
Keşke yazı aralarına resim serpiştirecek donanımda programım olsaydı da, yayı görsellerle
destekleyerek sunabilseydim.
Biliyorsunuz, ülkemiz gündemini uzun süre işgal eden; laik cumhuriyete ve de kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e saldıranların Anadolu kadınına dayattığı başörtüsü ve kıyafet üzerinden;
makam mevki; mal mülk ve kazanç elde edinilen bir konuyu dikkate sunmak: üzerinde ciddi ciddi düşünelim istiyorum.
Aklınızdan geçenleri biliyorum. Siyaset gemi azıya almış doru tay gibi genel seçime koşarken bu da nereden çıktı diye gözlerimin içine bakarak soruyorsunuz.
İşte ben de tam bunu düşünmeniz için, gündemime aldım, konuşalım istedim. Görünen o ki kendilerini kılık ve kıyafetleriyle iktidara yakın hissedenler, sırf bu yüzden siyasi iktidara yakın durmasın istiyorum
Çocuklarının geleceğini, torunlarının istikbalini, göz göre göre riske atmasın diye, onlara seslenmek istiyorum.
Anadolu’da kendini ayrı etnik kökenlerden kabul eden onlarca kültürel davranış ve oluşum mevcut
Bu kültürel yapıyı ayrıştırmak ve ayrıştırdığı toprakları, arpalık olarak ekip biçerek mal mülk ve saltanat elde edenler; ne zaman ekrana çıksa; ormanın içindeki, çamı, köknarı, ladini, kestaneyi, meşeyi sayarak korulukları çoğaltıyor.
Bir de işin içine din girince, yeme de yanımda yat! Artık bu topraklara ne ekersen 1/10 değil 1/100 veriyor.
Hâlbuki orman içindeki ağaç tür ve nevileri/ emvaliyle ormandır. Onları birini diğerinin içinden ayıklarsak, tek tür kalsa; o zaman orman diye bir şey kalmaz ki! Hangi ağaç türü varsa o türün korusu olur.

Mesela çamlık, meşelik vs gibi. Milletimizi ayrıştıranların tek hedefi, Cumhuriyeti yok etmek. .Bu yolda epeyce mesafe kat ettiklerini görmemek saflık olur. İşte önümüzdeki genel seçimler çok önemli. Cumhuriyet yerine tek adam rejimi ikame etmek isteyenlerin oyununu bozmak siz 7 bölgenin Analarına, bacılarına eşlerine ve genç kızlarına düşüyor diye avaz avaz bağırmak istiyorum.

Onun için coğrafyamızda değişik kültürleri benimseyerek yaşayan, kadınlarımızın, kıyafetlerine bir göz attım.
Hiçbir gölgemizin kadın kıyafeti: ne iktidarın dayattığı, ne de din adına diyanet ve cemaatlerin biçimlendirdiği kıyafet bizim coğrafyamızın kadınlarının giydiği ortak kıyafet değil.
Ne Karadeniz bölgemizde yaşayan kadınlarımızın kıyafeti, ne doğu ve güneydoğu bölgemizdeki bacılarımızın kıyafeti, ne de diğer bölgelerimizdeki analarımızın kıyafeti; iktidarın dayattığı kıyafet köklerimize ait değil.
Hele başörtüsü diye dayatılan örtünme biçimi, kara çarşaf, peşe: bu coğrafyada takılan örtülen bir aksesuar değil.
Türk Kadınları, Kürt kadınları, Çerkezler, Gürcüler, Lazlar diye ayrıştırılan kültürel farklılıklar; tarih boyunca bu kıyafetleri asla giymemiş.
Bizi biz yapan, kültürel kıyafetlerimize bir bakın! Bu coğrafyada yaşayan bütün etnik kültürlerin kıyafetleri değişik olmakla birlikte bir birinde çok farklı değil.
Siyasi düşüncesi, kılık kıyafeti, yaşadığı bölge; etnik kökeni ve kültürü ne olursa olsun: şimdi aynı idealde birleşme zamanıdır.
Anadolu topraklarında gözü olan, emellerine ulaşmak için her yolu deneyen; emperyalist güç istikbalimizle kumar oynuyor.
Bizi muhasır medeniyet rotasından saptırmak, monarşi istibdat rejimine doğru yelken açtırmak için: Oğuz Hakan Göktürk’ün ifadesiyle; içimizdeki “BAGRATUNİLER ” vasıtasıyla dize getirmeye çalışıyor.
Sormak istiyorum bu oyuna gelecek, yatak odamıza girmek isteyenlere kapıyı aralayacak mıyız?

07 Aralık 2022 4-5 dakika 18 öyküsü var.
Beğenenler (2)
Yorumlar