Kavaklı Tarla

Kavak ağacı sulak alanlarda yetişir ve bu sulak alanlar hem verimlidir hem de değerlidir.Köy yerlerinde zenginler tarla alırken hep ovadan alırlar çünkü hem yolları düzgündür hem meyve-sebze yetiştirilir hem su sıkıntısı yaşanmaz hem de bu yerler satılırken alıcısı çok olur.Kırsal alanlarda ise suya ihtiyaç duymayan genellikle tahıl ürünleri yetiştirilir.Bir dip not,miras konusunda bu gibi yerler büyük sorun teşkil eder şöyle ki;ovalar kıymetli olduğunu için her evlat payına buralardan yer düşmesini ister.

Benim hayatım boyunca kavaklı tarlam olmadı,oysa Feride ninem ben sünnet olurken söz vermişti ağlayarak yıllar sonra anladım ki bazı sözler ve vaatler sırf çocukları avutmak içinmiş meğer...

Bundan otuz yıl önceydi,bir eylül ayının on beşi,yedi yaşlarındayım,bunu okuyan genç nesiller şaşıracaktır şimdi o yaşlarda sünnet mi olunur diye,evet olunur,eskiden beş yaşının altında sünnet yapmazlardı tuhaf gelebilir ama böyleydi,hatta babamlar,dedemler on iki-on üç yaşlarında sünnet olmuşlar.

Kendimi bu konuda çok şanslı buluyorum çünkü o anları yaşadım,anılarım var,şimdi bebekken sünnet yapıyorlar ve çocukları bu güzelim anılardan mahrum bırakıyorlar.

O yörenin tanınmış sünnetçisi vardı,Halil İbrahim,soyadını unuttum,yaşıyorsa sağlıklı günler diliyorum,beyaz toros taksiden inince,elini öp dediler,elini öptüm başımı okşadı ve ceplerini karıştırarak:

-Al,dedi bu şekeri ye bakalım,yarım saat sonra bir daha vereceğim.

Evimizin iki odası vardı tıklım tıklım doluydu, korkutanlar da vardı,utanmak bir yana getirilen tekbirler cesaret veriyordu bana ve ninemin o sözleri yankılanınca gözler o yöne çevrilmişti:

"Kavaklı tarlayı vereceğim Hüseyin'ime."

28 Nisan 2024 1-2 dakika 518 öyküsü var.
Yorumlar