Okumak

 Bir varmış bir yokmuş gibi başlanılır her öyküye. Çünki öyküde olan var sonra yok olur.

Bu öykü değil...

Var olan her zaman vardı.

İnsanlarda ki varlar zamanla ya da tercihlerine bağlı olarak yok olmaya başladı.

"O" bizi zaten her zaman heryerde okuyor (Allah cc.)

Ki İnsan olarak...

Bazen,

Okumak acıyı derinleştirir.  

Bazende dipsiz okyanus derinliğinden yukarı çıkar gibi... Bütün acılarımızı gün yüzüne çıkarır netleştirerek bakış açımızı. Biraz okumalıyız diyorum kendimizi, biraz bırakmalıyız elimizdeki telefonların içine yüklenen uygulamalardaki: Oyunları, e ticaret sitelerini, sosyal uygulamaları...


Bedenimizde ise bize ait bir sürü ve kimse tarafından hiçbirzaman bu mükemmellikte yapılamayacak ve yanlız Allah cc.  tarabından kendisinin yarattığı nice sistemler ve uygulamalar mevcuttur. Allah En Büyüktür İlmen dahi. Ki Her şeyin En iyisi " O " dur. 

Ayrıca şunu belirtmeliyim: İnsan bir makina gibi değildir. Makina ya değer verirsiniz Ama insan Allah tarafından en değer verilen olduğu için Değer açısından bir makina değildir..1.. 

Bedenindeki  sistemsel mekanizmalara ait organlar somut açıdan bir makinaya benzeyebilir kısmen... Ama yine de tam olarak öyle değildir. Bu işleyişe etki eden direkt yukarıda belirttiğim üç soyut ve somut lütuflar vardır.( Kalp, Vicdan, Ruh) ..2..


Demem o ki İnsan Bedenini bir bütün olarak düşünmeliyiz. Allahın lütfettiği soyut ve somut rızıklarla beraber.

Aslında ise okurken en büyük yanlışı yapıyoruz... İlk sıraya koymamakla vicdanımızı, kalbimizi, ruhumuzu...

Niye mi? 

Vicdanın, Kalbin, Ruhun...

İnsana Allahın verdiği ve insanın insan olmasını sağlayan lütuflar  olduğunu (kayra)... Yine Allah cc. tarafından yaratılan kainatta, Allahın değer verdiği en önemli soyut ve somut rızıklar olduğunu anlamadığımız için...  

Evet bu yüzden her tercihimizde  veya  birisi hakkında karar verirken ya da düşünürken vs gibi(hayatın içindeki örnekler çoğaltılabilir) yanlış kararı alabiliyoruz ya da yanlış yargılara varabiliyoruz.

Kalbin içinde de iman olduğu gerçeği varken mesela kalbimizi neden talan ediyoruz mesela dünyevi  arzu ve kötü isteklerle.

Düşünürken bile Allah için düşünmek gerekir diyeceğim. (Saçmaladın ama diyeceksiniz). O kafanın içinde ne olmalı... Bilmiyorum? Hesabı olmayacak tabi düşündüğünüzün. Hemfikiriz bu konuda... 


Bir sözü vardır yine atalarımızın. Balık baştan kokar diye.

O kafayı düzeltmezsen ve düzgün kullanmazsan diğer üçüne de zarar verirsin bedeninle beraber.

O yüzden ne düşündüğüne dikkat et 

Bu yüzden 

Bizi ayıran budur iki ayaklı öksüzden.

Dört ayaklı öküzden.


İnsanda Allahın değer verdiği ve insanı yaratırken bunları rızık olarak kendine verdiği bu emanetleri koruması gerekir... Muhakkakki (Kuranla).

Anlamışsa amenna..

En büyük düşüncedir bence. Allahın herşeyi herzaman her an heryerde ezeli ve ebedi ve de zaman ve mekandan münezzeh olarak düşünmesi...

Düşünmezler mi diye başlar mealen kuranı açıp baktığınızda.Bazı ayetler...


Sonunda da nihayet kazanırsın. Anlamamışsan zaten bir kalbin, bir ruhun, bir vicdanın yok demektir. Kuran insan içindir... Ebediyyen. 


Okumak gerekir bazen kendinden başlayarak Kainatı nihayetinde. Degilmi Peygamberimize (s.a.v) verilen ilk emir: Oku, seni yaratan Allahın adıyla oku. 3 kez tekrar edilir ve sonuncusunda okumaya başlar Peygamber efendimiz (s.a.v).

O yüzden okumak önemlidir kardeşlerim fani acılar çekmemek için, fani dünya heveslerine kapılıp ebedi acıya düşmemek için. Okumak önemlidir Ebedi olan için acı çekilmesi gerektiğini bize öğrettiği için. 

Gerçekten okumak önemlidir gerçeği  okumak ve kendi gerçeğimizi anlamak için. 

Allah için okuyun lütfen herşeyi ama gerçeklerden düşerek değil.


Yalancı gerçeklere hapsolmamak ümidiyle...


25 Eylül 2020 3-4 dakika 8 öyküsü var.
Beğenenler (4)
Yorumlar (3)
  • Okumak kadar okuduğunu anlamak da önemli demiş genç yazarımız. Tebrik ederim. Okumanın daha da değerlendiği bir çağdayız.

  • 3 yıl önce

    Okumak elbette çok önemli başımıza ne geliyorsa cehaletten geliyor ancak okumak kadar okuduğunu anlayabilmek aslolan yoksa hiç bir fayda vermez salt okumak

  • 3 yıl önce

    Necla Kezban Turan Hanım: Evet haklısınız. Teşekkür ederim. Eizin söylediğinize ek olarak şunları ek olarak belirtmeliyim: Gerçeği okumak, Esas olan gerçeği bulmak ve hayata yansıtmak... Saygılarımla