Şahane Bir Savaş

" Barış Kadın Gibidir "

Tiyatro oyunu
2 Bölüm
3 Sahne
3 Doğaçlama

(Oyunun orta kısmından bir sahne. Bu sahne öncesinde oyunlar oynanıp, türküler söylenir.)

Savaşbaş
(Yine suskunluk sağlar.) Savaşçılarım! (Oturanlara kalkın diye işaret eder.) Görüyorum ki moraliniz doruklaştı! Kafalarınız savaşa odaklaştı!
Savaşçılar
Savaş değil oyun oynayam! ?Aşk meşk yapam! ?Savaşın sırası mı şimdi?
Savaşbaş
(Eli tabancasına gidince sessizlik olur.) Bizler savaşçıyız! Önce savaşacağız! Telef olmazsak eğer, oyun oynar, aşk meşk de yaparız! Savaşçılarım! Eğlendiğimizi sanan düşmanın, ininden çıkıp bize doğru geldiğini sezer gibiyim! Savaşçılarım! Bizler, savaşçı olmak için peydahlanıp mayalandık!
Göbek borumuz kesilirken, 'ya savaş' dediler! Üç kere havaya atılıp, 'savaşçı savaşçı savaşçı'
diye kutsandık! Beslenip büyütülürken, savaş oyuncak ve oyunlarıyla savaşı bizlere çok sevdirdiler! 'Sizler bugünler için varsınız, hurra savaşa,' dediler! İşte geldik! Savaş mı, alın size savaş! (Kolunu eline vurup sallar.) Savaş açanlara böyle yapalım!
Savaşçılar
(Kollar önde sallanır.) Yapalım! Yapalım! ?Anasını belleyem! ?Kızı bana kalsın!
Savaşbaş
Savaşçılarım! Yıllar yıllar önce, düşmanlar bize saldırmışlar. Savaşçılarımız canla başla karşı koymuşlar ama, düşmanın hakkından gelememişler. Ot biçme zamanıymış. Savaşçılarımızın zorda kaldığını öğrenen büyük büyük dedelerimiz, dirgenlerini kaptıkları gibi yardıma koşmuşlar. Ot destesine sapladıkları gibi dirgeni düşmana saplayıp atıyorlarmış arkaya. (Kamçısıyla uygular.) Büyük büyük ninelerimiz de, büyük büyük dedelerimizin alınlarındaki terleri silerlermiş. (Uygular.) İşte o büyük büyük dedelerimiz, düşmanın bütün savaşçılarını dirgenden geçirmişler. Dört bir yana nam salmışlar. O zamandan beri bizlere, dirgen savaşçıları denmiş. O büyük büyük dedelerimizin torunları olduğumuzu!..Kanıtlamanın zamanıdır şimdi! Kutlu olsun!
Savaşçılar
Sağ ol! ?Eyvallah! ?Torun görsünler torun!
Savaşbaş
Savaşçılarım! Karısını, çocuklarını, yavuklusunu, malını mülkünü düşünenlere izin ver!.. miyorum! İşimi bitirmeden, bir savaşçıyı asla bırakmam ben! (Eli tabancada.) Anlaşıldı mı?
Savaşçılar
Anlaşıldı! ?Savaşçının anası ağlamazmış! ?Karısı ağlarmış!
Savaşbaş
Anası ağlayacak olsaydı zaten doğurmazdı...Savaşçılarım! Önce niyet, sonra kısmet!
Hep birlikte! Uydum savaşbaşa!
Savaşçılar
Uydum savaşbaşa!
Savaşbaş
Niyet ettim savaşa!
Savaşçılar
Niyet ettim savaşa!
Savaşbaş
Savaşımız kabul olsun!
Savaşçılar
Amin! ?Amiin! ?Ameen!
Savaşçılar
Savaşa hazır olun! (Kamçısını yukarıya kaldırıp birden yere vurarak şaklatır.)
Seymenbaş
Bıçak tak!
Şahinbaş
Kılıç kalafatla!
Güllebaş
Gülle başına!
Çelikbaş
Çelih çalıştıranda!
Şahinbaş
Seyis şahin! Beygirleri hazırla! (Tüfeklerin uçlarına bıçaklar takılır. Kılıçlar, kınlara sokulup çıkartılır, tükürüklenir. Arabalar yerlerinde oynatılır. Çalışan çelikten öbürüne kablo çekilir.)
Savaşbaş
(Dürbünle bakarken,) Gülleciler! Hedef, düşmanın orta göbeği! Mesafe, çeyrek saatlik! Üç aşağı
beş yukarı! Hazır ve nazır olun! (Dürbünü indirir.) Aslan seymenlerim! Kartal bakışlı şahinlerim! Destanlaşmış güllecilerim! Canavarlaşmış çeliklerim! Köylüm! Esnafım! İşçim! Memurum! Emeklim! Dul ve yetimim! Savaşın kan, can, gözyaşı ve vergi yükü diyetiniz olsun!..
Savaşçılar
Eyvallah!
Savaşbaş
Savaşçılarım! Yönünüz, deliğinden çıkan düşman! Hınzırlara vermeyin aman! Yallah yallah (İki seymen gitmek ister.) Yallah! (Dönerler.) Savaşçılarıma maşallah! Savaşımız tatlı olur inşallah! Yendim diye sevinme! Yenildim diye erinme! Burası olmuştur savaş alanı! Ölümden başka çoktur yalanı! İyi savaşın boşa akıtmayın kanı! Bedavadan bulmadınız bu tatlı canı! Yaman savaşın bol akıtın teri! Alnınıza delik açarım dönmeyin geri! Düşmanı görünce ürkmeyin! Ben arkanızdayım korkmayın! Savaş, kader diye yazıldı başa! Bakılmıyor kara göze kara kaşa! Savaşçılarımmm!.. Uzun süre beklemeyin barışı! Başkanımız istiyor bu anlamsız savaşı! Haydi!.. Yallah savaşaa!.. (Kamçısını ileriye doğru sallar.)
...?

Not: Oyunun bu sahnesini güncel olaylar nedeniyle koydum.
Bu oyunumu, İstanbul Şehir Tiyatroları'nın önde gelen bir yönetmeni
sahneye koymak için çok uğraştı ama bir yerleri aşamadı.

13 Ekim 2012 4-5 dakika 23 öyküsü var.
Beğenenler (1)
Yorumlar