Anahtar Deliğinden Gerçeğe Bakanlara

Yangına çevirme yüzünü insan
Yangına çevirme!
Hepiniz bir damla su taşıyın.
Yeter bir damla,
Niyetiniz varsa göl olmaya.
Söner mi hiç körükle giderseniz ateşe
Terekemiz elimizde, hüküm Tanrı'dan
Mecburiyetimiz var taş atana ekmek atmaya...

Yüzümüz eskiyor Tanrım,
Barut kokuları iyi gelmiyor tene
Güvercin kanatları kızıl
Ve sana ihanette kullar
Onlar gerçeği anahtar deliğinden görüyorlar.
Küskün müsün beşere , bir el atsana!
Milyonlarca yılın öğretisi hebâ
Savaşarak kazanılmıyor barışlar
Kulaklar sağır, belki de bir tek kan sesi duyuyorlar.
Bir kez daha sesli anlatsana
Artık seni duymuyor onlar!

Çocuklarımız cinnetle büyüyor Tanrım,
Öylesi olağan, yağmur gibi kurşun yağıyor
Bomba yağıyor
Onlar gürültüden korkuyor
İnsanlık kanıyor...
Elleri kanlı
Savaşanın da, kendini koruyanın da
Onlar bilmiyor.
Dikenli tellerle bölünmeseydi herkese sunduğun bu topraklar
Afrika'da ölmezdi çocuklar
Dünya insanlığın değil miydi
Unuttular!
Her zerresi sahiplenmiş,
Paylaşmıyorlar.
İndirsene dört kitabı sil baştan Tanrım
Onlar senin içini okuyamıyorlar...

Yüzünü barışa çevir insan
Barışa...
Ve asla unutma,
Tarihte hiç bir barış kazanılmadı savaşla...

08 Haziran 2010 87 şiiri var.
Yorumlar (22)
  • 14 yıl önce

    gercekten te icerigi oldukca genis konularla yer almis bir siirdi anlatis tarziniz cok hostu onlar gercege anahtar deliginden bakiyorlar harika dizeler anlam icinde anlam sonsuz yurege sonsuz sevgiler ....

  • 14 yıl önce

    Bu şiiri kaçırmış olduğuma inanamıyorum. Uğruna sokaklara düşebileceğim bir konu ve Zeynep Süberk işleyişi...

    [b]yüzümüz eskiyor Tanrım[/b]

    ve sürekli kirlenmenin izleri üzerimizde...

    Çok güzeldi Zeynep çok... Ah bir kerecik bırakabilseydi insan hırslarını sadece bir an...[b]Tanrım...[/b]

  • 14 yıl önce

    Evet sayın Turan, şiirin özü benim için o dizede yatıyordu. ''Savaşarak kazanılmıyor barışlar'' Bu dizenin içinde; altı imzalı, üstü kapalı düşmanlıklar var. Evet, antlaşmalar imzalanmış, özgürlükler kazanılmış ve ardından halklar; birbirinine antlaşmalı dost, üstü kapalı düşman olmuşlar.Hangi savaşan ülkelerin, toplumların ya da dinlerin arasında, savaşın ardından gerçek dostluk kurulmuş, hangi toplumlar birbirine karşılıklı bir savaştan sonra kenetlenmiş? Elde edilen tüm başarılar, zaferler bir toplumu ileri götürürken, diğerini geriye atmış, hiç bir zaman her iki toplumun eşit başarı ile çıktığı bir savaş olmamış.Hiç bir şeyden habersiz ölen çocuklar da cabası! Geriye toplumlar arası nefret kalmış. Bu dizenin anlatmak istediği ''Keşke, ortak bir payda bulabilseydi insanlık, daha fazla güç kazanmak yerine, gücünü paylaşsaydı. Tanrı'nın istediği can almak değil, verdiği canı korumaktı. Vurmak yerine korusaydı, bence Tanrı'nın gözünde tanrılaşacaktı insan, olmadı....'' Sanmayın ki, görüşümü size empoze etmeye çalışıyorum, sormuşsunuz, cevapladım. Biliyorum, bir gün hümanistlikten vurulacağım. Saygılar....

  • 14 yıl önce

    Zeynep Süberk; uslubuna, duyarlılığına, lirik anlatımını çok beğendim. Ama kızmazsan birşey daha söylemeliyim. Şirin fikri tutarlılığı için aynı olumlu şeyleri söylemem mümkün değil.

    Savaşa tekpi duyman, barış içinde yaşamayı öne çıkarman çok olumlu. Ama "Savaşarak kazanılmıyor barışlar" "Tarihte hiç bir barış kazanılmadı savaşla..." Bu dizelerini okunca şatım kaldım. Bu yazdıklarını ters çevirerek sana sorsam cevabin ne olurdu?

    "Tarihte savaşmadan kazanılmış bir zafer veya imzalanmış bir bariş" söyleyebilir mizin bana? Ben ce dört kitabı da yeniden okumalısın. "Hz. Musan'ın ve Hz. Muhameddin" yaptığı- yapmak zorunda kaldıkları savaşları yok mu sayacağız? Savaşsızda barışa ulaşmak mümkünse; peygamberlerin başlyürüttüğü ve sonlandırdığı savaşlara ne demeli?

    Doğanın ve Toplumların diyalektik zıtların birliğinden teşekül eder. Yani bu kuralı senin şiirinin konusuna indirgersek. Barışı güzel ve ulaşılması gereken bir hedef yapan, savaşın ta kendisidir. Savaş olmasa barışa gerek kalır mıydı?

  • 14 yıl önce

    Bu siire yorum yapmaya kalksam icimde tuttugum isyan taskina dönüsecek. Tanri kainatla birlikte canlilari, canlilarin en akillisi insanla birlikte iyiligi ve kötülügü yaratti.Sonra mi? Sanirim bu sorudan sonra susmam lazim.....Siir mükemmel.tebrikler sair.