Bir Haiku

Hüzün bulutu
iki sarı meleğin
hazan sürprizi

ceyda/07






Açıklama :

1)Haiku bir şiir biçimi değil, bir görme biçimidir. Yapısal olarak 2 asimetrik parçadan oluşur denebilir. Bir durumu işaret eden ilk dize, ve onunla ilintilendirilecek başka bir durumu işaret eden ve genelde iki dizeden oluşan ardılı. Bu formda ilk dize ile son ikisi arasında bir tür iletişim, çağrışım, titreşim vb. diye adlandırılabilecek bir tür ilişki vardır ve deyim yerindeyse bu tür bir rezonans ne kadar güçlüyse haiku o kadar ?iyi? addedilir. Japonya'da ortaya çıktığı şekliyle haikuda, ilk dizenin mevsimsel bir tanım içeren veya onu ima eden cümle(cik) olması esastır. Genelde kabul gören başka bir esasa göre, ?iyi? haikuya sözcük eklemek, çıkarmak, herhangi bir sözcüğün yerini değiştirmek mümkün değildir. Yani ?iyi? haiku, sağlam bir betonarme yapı gibi olmalıdır.

(mehmet kılıç / haiku nedir?)

2) Bu haiku denemesi, 5+8+5 ölçüsü ile yazılmış olup,gerçeği ve doğrusu olan 5+7+5 hece ölçüsüne uygun hale getirilmek üzere değişikliğe uğramıştır.

17 Kasım 2008 64 şiiri var.
Beğenenler (3)
Yorumlar (15)
  • 15 yıl önce

    ceyda arslan...

    hımmmm tadında olmuş...

    kısa bir bilgide benden olsun :)

    1. yüzyılda ortaya çıkıp 17-19. yüzyıllarda gelişen, üçlü dizelerle yazılan, [orijinal dilinde] 17 heceden (5-7-5) oluşan, konusunu genellikle mevsimlerden, yılın ilk ayından, doğadan ve insandan alan lirik bir Japon şiir tarzıdır. Birinci ve üçüncü dize kendi arasında kafiyelidir. Bu şiirlerde inançları simgeleyen doğa imgeleri kullanılır.

    sizde bunu en güzelinden yapmışınız...

    yenilendikçe yenilere ve güzellere... :)

    kaleminizin izindeyim...

  • 15 yıl önce

    bundan sonra yazarım bol bol sevdim çünkü sebep olan saolsun:)

  • 15 yıl önce

    Evet o halde bende buradan yineliyorum:) Ali Sevimli yeni tarzını bulmuştur arkadaşlar..Ve bu son denemesi mavi'den sonra favorimdir:) ellerine sağlık şiir dostu:)

    Mehmetçim acı dolu şiir siparişin bana ise,bana kalemi bıraktıralı çok oldu biliyorsun:) Haa şimdilerde birşeyler karalıyorum yeniden ama..Gel gör ki onun içinde de acı yok.. yeni filizlenmiş bir aşk var bütünüyle : ) bu nedenle sadece çiçekten böcekten maviden yeşilden bahsedebilirim sana : ) içimde kalmış tüm acıları sepetleyip, sepeti çoktan koluna takıp gitmişlere postaladım : ) biraz da onlar büyüsünler değil mi: )

  • 15 yıl önce

    valla abartacam biraz ama aldığım cesaretle birlikte...................... yağmur çisesi ıslak gecelerimin sevda simgesi...... şeklinde br haiku daha yazdım bu konuda sanırım benlik bir yan buldum ben artık haikucu mu olsam nedir ?Mehmet sende dene iyi bir tarz çok hoş

  • 15 yıl önce

    @Çok güzel bir haikuydu okuduğum Ali Bey..kaleminiz dert görmesin..

    @Ah be mehmet bilmez misin hece ile her zaman başım derttedir benim:)haklısın hemen düzeltiyorum.