Bugün Bir Mayıs

Doğan güneş bize umut olmuştu,

Meydanlara yığın yığın işçi gelmişti,

Kimisi oynayıp kimi gülmüştü,

Kan oldu ölüm oldu bize bir Mayıs.


Yıl 1977 yer taksim meydanı,

Sıkıldı kurşunlar akan kanlar kırmızı,

Görmedi hiç kimse kimsede bizi,

Kan oldu göz yaşı oldu bize bir Mayıs.


Karanlık eller de çektiler tetik,

Taksim meydanına göz yaşı döktük,

Umutsuz çaresiz dağıldık gittik,

Ölüm oldu acı oldu bize bir Mayıs.


O gün orada çok canlar yandı,

Taksim meydanı da kana boyandı,

Kimisi kolsuz bacaksız kaldı,

Kan oldu göz yaşı oldu bize bir Mayıs.


Bayramda kan aktı göz yaşı vardı,

He işçinin gönlünde bin umut vardı,

Kimisi Anaydı kimisi yârdı,

Ölüm oldu ecel oldu bize bir mayıs.

01, 05, 2023

-- 1977, Taksim'de neden kanlı bir mayıs yaşandı olaylar neden çıktı!

 Halen aydınlatılamamıştır!..Adına bayram denen 1 Mayısı 1977 İşçi ve Emek Bayramında, resmi kaynaklara göre 34 kişi yaşamını yitirdi 136 kişide yalandığı söylendi! 1 Mayıs 1977 günü İşçi Ve Emek Bayramını kutlamak üzere ülkenin her ilinden İstanbula gelen İşçi sayısı DİSK'in önderliğini de ki organizasyona katılmak için yine DİSK' ke göre 500 bin diğer kaynaklara görede 100 bin olduğu söylenen taksim meydanın daki toplantıya katılan ların sayısının yüksek olması sebebeiyle kortejlerin alana girmesi uzun sürmüştü, buna bağlı olarak ta miting de uzamıştı. O zamanın DİSK başkanı Kemal Türkler konuşmasının sonuna geldiğinde etraftan silah sesleri duyulmaya başlamıştı. Sular idaresi binasını ütünden vede meydandaki bazı otellerin bazı katlarından açılan ateş sonucu insanlar panikleyereyek kaçışmalara başlamışlardı. Kısa bir süre sonra Etap Marmara Oteli'nin( Bu günkü Adı The Marmara Otelidir) onunüst katından da areş açılmaya başlamıştı. 

İnsan lar panik halinde ne yapacaklarını bilmeden sağa sola konturolsüz bir şekilde koşuuriken panzeler de kalabalğıniçin dalıp insanları Kazancı yokuşu'na doğru itmeye vede yönlendirmeye başlamıştı, osırad bir kamyonun tıkadığı kanacı yokuşunde tam bir panik hakimdi oradan kurtulmaya çalışanların üzerine tekrar bir ateş daha açıldı ve panik bir kat daha arttı ununda vermiş olduğu korkuyla insanlar birbirlerini de ezerek kaçmaya devam etti.

Yapılan açıklamalara göre 28 kişi ezilerek, 5, kişide kurşunlar vurularak, 1 , kişide panzer altında kalarak hayatını kaybetiği yayımlandı basında, 130 kişininde yaralandığı söylendi. Ölenlerin çoğu Kazncı Yokuşunu tıkayan kamyonun yüzünden sıkışarak ölmüşlerdi. Allah bir daha o günleri bu Millete vede ülkeye yaşatmasın bayramları bayram gibi kutlamayı nasip eylesin. 

01 Mayıs 2023 1073 şiiri var.
Beğenenler (5)
Yorumlar