Düşünmek

Bir âdemi meşrut, kendi dışı şartlarınca
Düşünmek bir engerek sinsiliğince
İcabı hal gereği derinden ve etkin
Bir kurtların sessizliğince akıllı

Beyhude olura kalbi bozmaz denli
Bir kuzuların ardılınca masum
Göze alınmış lığı uğur olunana dek
Bir öke katılımınca ve katalizör

Çiçeğin al rengini bırakmaması denli
Bir insan olurlusunca ilinek
Bir imdadı esaret karşısında
Bir arı kuşu hızında kesikli sürekli

Bir ağaç çiçeklenme since zamanında...
Bir din simsarınca gereksiz direnç ve atıl
Düşünmemek önünde düşünmemek
Yorulmak önünde yorulmak gibi olmamalı

07.10.2012

Yorulmak önünde yorulmak: İnsanın normal çalışma süresi ve normal yürüme eylemi sonrasında bir alışıldık, bilindik olan olması gerekir bir yorulması vardır. Biz antrenmansızlıklar, tembellikler ve atalet sislikti hareketsizlikler, uyuşukluklar yüzünden; daha bu normal eylemler süresi başında ve normal eylemler alt sınırları içinde yoruluruz.

Örnek; normal bir insan en düşük 2-3 km içinden sonra yorulmaya başlar ya da yorulur. Ama biz daha yolun ilk 100 metresinde yorulup, yürümeğe karşı isteksizleşip direnç koyuyorsak; bu yorulmak önünde yorulmak olmaktadır.

Düşünmemek önünde düşünmemek: Düşünmenin sizce sınırlı ve bilinemez olan bir yanı vardır. Burası bizden sonraki kuşak için bir içim su gibi bilinmek olurken; bizim için düşünememek noktası olacaktır. Yani düşünmelerimizin vardığı, bizim için bizle sınırlı ve zorunlu düşünülemez, fikri bulamaz olduğumuz bir kör noktamızdırlar.

Robert Fulton buğu gücünü hareket enerjisine çevirebilmiştir ama bu günkü teknik kullanım düzeyine getirememiştir. Yani düşünmeyi belli bir erginlik ve kullanım olanaklamaları içine getirdikten sonra ki aşamaları bizlerin bilici ve bulucusu olamamak normal ve olması gereken bir süreç ve kesikli sürekliliktir. Ama biz Robert Fulton vari bir süreçti eyleme daha baştan direnç koyuyorsak, ben buna; düşünmek önünde düşünememek diyorum.

07 Ekim 2012 288 şiiri var.
Yorumlar