Biz Durduracağız Savaşları Edebiyatçılar
Dieser Beitrag wurde am 24.03.2011 als Auswahl des Tages hervorgehoben.
Siyasetçilerden fazla birşey beklemeyin, biz durduracağız savaşları, edebiyatçılar. Onlar sadece şahsi menfaatlerinin ve Dünyayı karıştırıp altüst etmenin peşinde...Yüreklerinde sevgi yok, sadece hırs ve ihtiras var, daha çok şeye nasıl sahip olurum duygusu tavan yapmış adamlarda. Egolarını tatmin etmek için, insanlara, çocuklara ve diğer canlılara zerre kadar acımıyorlar.
Biz durduracağız savaşları, ülkemin başka ülkelerin yürekli şair ve yazarları, hem de canımız pahasına...
Bulutlar Adam Öldürmesin
Analardır adam eden adamı aydınlıklardır önümüzde gider. Sizi de bir ana doğurmadı mı? Analara kıymayın efendiler. Bulutlar adam öldürmesin.
Koşuyor altı yaşında bir oğlan, uçurtması geçiyor ağaçlardan, siz de böyle koşmuştunuz bir zaman. Çocuklara kıymayın efendiler. Bulutlar adam öldürmesin.
Gelinler aynada saçını tarar, aynanın içinde birini arar. Elbet böyle sizi de aradılar. Gelinlere kıymayın efendiler. Bulutlar adam öldürmesin.
İhtiyarlıkta aklına insanın, tatlı anıları gelmeli yalnız. Yazıktır, ihtiyarlara kıymayın, efendiler, siz de ihtiyarsınız. Bulutlar adam öldürmesin.
Nazım Hikmet
Nazım'ın bıraktığı yerden Neruda başlayacak. Onun bıraktığı yerden Ataol Behramoğlu, o bitirecek Lorca devreye girecek. Lorca susacak Ahmet Arif konuşacak.
Bizler Dünya'nın güzelleşmesi için elimizden ne gelirse yapacağız sonuna kadar. Önümüzde ki engeller ne kadar aşılmaz olursa olsun, zulmün kaleleri ne kadar sarp olursa olsun. Yeter ki yürekler kararmasın sevgi dolsun.
Birbirine düşman iki milletin edebiyatçıları nedense birbirine hiç kin duymuyor. Kitap okumak, şiir okumak, roman hikaye okumak, bilinçlenmek, kültür sahibi olmak varken, savaşmak niye? Niye diğer insanlar tarafından nefret ile anılır olmak? Edebiyatçılar; şairler, yazarlar eserleri ile nesilden nesile aktarılırken, siyasetçiler, sizi kim hatırlayacak acaba kim?
Savaş karşıtı, barış yanlısı şiirlerimizi binler yüzbinler okuyor. Sizin bu Dünya'ya kattığınız ne var? Silah sanayiine ayırdığınız paraları, edebiyata, kültüre, sanata harcamış olsaydınız, şu anda Dünya güllük gülistanlık olurdu mutlaka...
Barış Koyun Çocukların Adını
Oyunu sever bütün çocuklar birdirbir, uzun eşek, körebe bu yüzden anlamı aynıdır, değişmez oyun sözcüğünün halkların dilinde
(Oyun koyun çocukların adını)
Savaşa karşıdır bütün çocuklar kışın: kar altında her sabah tükenip erise de solgun nefesi yazın: göğsü sırmalı fabrikalarda çarkları döndürse de yoksul alevi savaşa karşıdır bütün çocuklar nice ölümlerden geçmişlerdir nice rüzgarlar içmişlerdir gelincik tarlası çocuklar
(Emek koyun çocukların adını)
Gökyüzünün penceresinden şimdi bir kuş havalansa kanat çırpışlarında hayatın yağmalanmış sevinci
- Kuş uçar rüzgar kalır
(Sevinç koyun çocukların adını)
Uzay denizlerinde şimdi bir balık ağlasa gözyaşı billurlarında yüz bin umut kıvılcımı
- Alev uçar nazar kalır
(Umut koyun çocukların adını)
Çocuk bahçelerinde şimdi bir çiçek açsa hüzün sevince dönüşür sevinç çiçeğe
- Ölüm uçar çocuklar kalır
(Mutluluk koyun çocukların adını)
Barıştan yanadır bütün çocuklar sabah: kuşatılmış bir toplama kampında ayrılığın tetiğini okşasa da elleri akşam: yıldızların mor orağıyla sessizliği devşirse de yetim öksüz sesi barıştan yanadır bütün çocuklar nice çığlık emmişlerdir nice korku gezmişlerdir yürekten hisli sevmişlerdir güvercin harmanı çocuklar
(Devrim koyun çocukların adını)
Barışı sever bütün çocuklar beştaş, saklambaç, elim sende bu yüzden anlamı aynıdır, değişmez barış sözcüğünün halkların dilinde
(Barış koyun çocukların adını)
Refik DURBAŞ
Vallahi ben koydum oğlumun adı Barış Mehmet. Sevgi ve saygılarımla...