1961 Anayasası Ve Özgürlükler

Anayasa tartışmalarının çok yoğun olduğu bu günlerde, 1960 anayasasının özgürlükçü olduğu veya olmadığı yönünde pekçok kişi düşüncelerini açıklıyor.
Bazı görüşlere göre 60 anayasası pekçok konuda iyi hazırlanmış ve özgürlükçü bir anayasa, Sn. Prof. Mustafa Erdoğan gibi düşünen bazılarına göre ise de gerçek bu değil.
Ama, 1960 yılların ikinci yarısında ilkokula giden ben, o günlerde din derslerinin zorunlu olmadığını, isteyen öğrenci ailelerinin dilekçe verdikleri takdirde, çocuklarının din derslerine girmediklerini çok iyi anımsıyorum.
Hatta, din derslerinden kurtulmak için ben de anneme dilekçe vermesi için çok yalvarmışımdır.
Doğal olarak sunni bir müslüman olan annem dindar bir kadın olmasa da din dersi almamızı uygun gördüğünden,o zamanlar bu çocukça çabalarım hep boşa çıkmıştır.
Günümüzde, özellikle Aleviler haklı olarak çocuklarının, sunni anlayışa göre hazırlanmış din derslerini almamalarını istiyorlar. Hatta bu konuda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinden de lehlerine bir karar çıktığı halde, bu zorunluluk halen devam ediyor.
Yani bu durumda 60 Anayasasının gerçekten de günümüzde uygulan son anayasaya göre daha özgürlükçü ve modern olduğu gerçeği de kendiliğinden ortaya çıkmış oluyor , değil mi?

11 Şubat 2010 1-2 dakika 138 denemesi var.
Beğenenler (1)
Yorumlar (1)
  • 14 yıl önce

    Arkadaşlar, dikkatsizlik sonucu 1960 yazmışım. 1961 Anayasası olacak. Özür dilerim.