3 Aralık Dünya Engelliler Günü

Engelli insanların yaşadıkları sorunlar sadece kendilerinin değil; ailelerinin, çevrenin, toplumun, kısacası tüm insanların ortak sorunudur. İnsanların engelli olmaları çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan bir sonuç olmakla birlikte, engellilerin normal bir hayat sürmeleri ancak toplumsal duyarlılığın oluşturulmasıyla mümkündür. Engellilere acıma duyguları ile yaklaşmak yerine, kurumsal hizmetlerin geliştirilmesi esas alınmalıdır. Bu nedenle engellilere hizmet götüren kamu, özel sektör ve gönüllü sivil toplum örgütlerinin güçlendirilmesine önem verilmelidir.

Özürlülük; doğuştan ya da kaza veya uzun süren bir hastalık sonucunda oluşan bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal yeteneklerin kaybı olarak tanımlanmaktadır.

Dünya nüfusunun yaklaşık % 10''u ya da 650 milyon kişi, engellidir.

13 Aralık 2006 tarihinde Birleşmiş Milletler genel Kurulu''nda kabul edilen ve 30 Mart 2007 tarihinde taraf devletlerin imzasına açılan Birleşmiş Milletler Özürlü Kişilerin Hakları Sözleşmesi aynı tarihte ülkemiz tarafından da imzalanmıştır. Bu sözleşme 3 Mayıs 2008 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

03 Aralık 2011 30-60sn 153 denemesi var.
Beğenenler (1)
Yorumlar (1)
  • 12 yıl önce

    Böyle anlamlı ve güzel bir gün için değerli yazınızdan ötürü size teşekkür etmeyi bir borç bilirim. Hocam elelrinize sağlık.