Ahlaksıza Makyaj Gerek

Erkeksen ve bir kadını taciz ediyorsan, bu durumdan sıyrılman çok kolay... Yapacağın ilk şey kadının olan biteni yanlış anladığını söylemek... Sonraki aşamalarda kadının giyimiyle, yürüyüşüyle ve tavırlarıyla seni tahrik ettiğini söylersin. Tabii ki bunun ardından da ' Ben yüz vermedim tabii!' demeyi de ihmal etme.

Böylece kadın erkeği baştan çıkarmak için çaba sarf eden bir şeytana, erkekse baştan çıkmayarak bir meleğe dönüşür!

Minibüslerde ve otobüslerde yanına oturmuş mini etekli kadının bacaklarına uzun uzun bakıp eve gittiğinde dışarıdaki ?ahlaksızlıklardan' dem vuran adamlar vardır. Kızlarına ve eşlerine verdikleri bu ahlak derslerinde, kendilerinin gözle, sözle veya elle taciz ettikleri kadınları, kendileri asla özne olmayarak ayıplarlar. Kızların ve eşlerin başları da örttürülür gerekirse. Zannederler ki dışarıda herkes en az kendi kadar ahlaksızdır. İşte bu adamların dindarlığı bile onları ahlaklı birer insan yapmakta yetersizdir. Dindarlıkları da görsel öğelerle yetindikleri bir özelliktir.

Ahlaktan dem vuran bu sözde ahlak mühendislerinin dinine bağlı insanlardan oluşması bir tezattır. Rastlantı mıdır? Bu konuyu tartışmaya niyetim yok. Ancak bu noktada değinmem gereken birkaç cümle var. Dindar olup da ahlaklı olabilen insanlar olabildiği gibi, dindar olmayıp veya hiçbir dine inanmayarak ahlaklı olabilen insanlar da vardır. Ben, korkudan değil kalpten ahlaklı olabilen insanın daha samimi olduğuna inananlardanım. Dindarlık ya da bir ölçüde dini kurallara bağlı olmak da bireysel bir tercih olarak sayılmalı, ancak dindar kişilerin kayıtsız şartsız ahlaklı olduğu sanılmamalıdır. Çünkü ahlak bireysel vicdanla ilgilidir. Bunu sağlayamayan insanlar dünyanın tüm dinlerini harmanlasalar ne olur? Korkuyla değil, sevgiyle yapılandır asıl olan.

Kadın hakkında toplumlardaki hastalıklı düşüncelerin kaynağına gelelim şimdi. Çünkü asıl mesele, tarih boyunca oluşmuş algıdır. Ortaçağ Avrupa'sında cadı avlarında kadınlar idam edilmiştir. Çünkü ?cadılık' kadına atfedilen bir özelliktir. Kadın her toplumda şeytana yakın görülmüş, bu yüzden hayattan soyut yaşamaya itilmiştir. Bu soyutluğa direnenin de cadı avları palavrasıyla direnci kırılmıştır. İslam öncesi Arap toplumlarında ise kız çocukları diri diri gömülürken, pek çok Afrika kabilesinde benzer uygulamalar yapılmış, bazılarında ise kadın tanrılara kurban edilmiş, zengin toprak sahiplerine satılmıştır. Arap toplumlarında durumu değiştirecek hareket İslam olsa da günümüzde yine İslam ülkeleri kadını ikinci planda tutmaktadır. Çünkü yine kadın dizginlenmesi, evinde oturması ve çocuklara bakması gereken, erkeğin emirlerine itaat etmesi beklenendir. Kadın âşık olamaz. Âşık olduğu adama dokunamaz. Daha da ileri giderse, taşlanarak öldürülür. Geri kalmış toplumlarda bugün de kadın bir kötülük abidesidir.

Erkekler de ?baştan çıkarılma tehlikesiyle yüz yüze olan ?garipler'dir. Vah yazık!

Bütün bu sorunların toplumsal zeminde ortadan kalkması empatiyle sağlanır. Taciz ettiğimiz kadının neler hissettiğini tahmin edemiyorsak gerçek bir insan olamayız. Olamazsak inandığımız din bize sadece makyaj olabilir.

Amacım dindarlığı eleştirmek değildi. Dindarlığın makyaj malzemesi olarak kullanılmasına karşıyım sadece.

30 Ağustos 2011 3-4 dakika 42 denemesi var.
Yorumlar