Aile Üzerine

Bir toplumun en küçük parçasıdır aile. Ama toplumu oluşturan en büyük yapıdır da aynı zamanda. Toplumun varlığı, toplumun sürekliliği ancak sağlıklı ailelerle var olur.

Aile kavramı çok önemlidir. Şöyle ki aile; bireylerin bilinçlenmesinde oldukça önemli rol oynarken, aynı zamanda ayrılmaz bağlar üzerine kurulu olmalıdır. Temeli saygı ve sevgi taşlarından oluşmalıdır. Ki kolay kolay sarsılmasın, kolay kolay dağılmasın diye...

Aile yapısında eşler birbirini tamamlayıcı öğelerdir. Toplumda gösterdikleri benlikleriyle, aile içerisindeki davranışları aynı olmalı, aynı zamanda her daim tavırları duyarlılıklarla beslenmelidir. Çevreci, etrafa karşı anlayışlı birer birey oluşturmalıdır her aile. Umursamamayı tercih etmemeli, ailenin toplumun en önemli parçası oluğunu unutmayarak aile ortamını ona göre şekillendirmelidir.

Toplumun kurallarından her aile sorumludur. Her ailenin üzerine düşen görev ve yükümlülükler vardır. Bu görevleri ilk önce bireyler kendilerine amaç edinmeli, daha sonra diğer aile bireylerine en doğru şekilde aksettirmelidir.

Dayanışma olmalıdır her ailenin içinde. Yardımlaşma ve paylaşma ile aile taçlandırılmalıdır. Birbirleriyle yardımlaşan her aile bireyi değerlidir. Hele ki aile temellerimizin oldukça sarsıldığı şu son yıllarda, yardımlaşma duygusuyla yaşamayı bilen bireylere çok ihtiyacımız var. Eski aile ilişkileri şimdi hiç olmasa da, ileride bilinçli yetişen bireylerle aileler daha değerli kılınacaktır. Temennim, umudum bundan yana olsa da gittikçe körelen aile ilişkilerini iyileştirmek oldukça zor. Her anne-baba üzerine düşen görevle, çocuklarına küçük yaşlardan itibaren aile duygusunu aşılarsa, gelecekteki aile tablomuz şimdikinden çok farklı olur.

Topluma yansıyan en ufak bir aile meselesinden ise, diğer aileler ister istemez etkileniyorlar. Mesela; filancanın kızı evden kaçmış, aman kızım sakın sen öyle olma gibi, ya da 5 çocuk doğurup, sonra da kaçan bilmemne kadın gibi olmayın, bunlar gibi daha nice örnekler verilebilir.

Aile içinde yaşananlar topluma hemen yansıdığından, herkes birbirine ister istemez şüpheci tavırlarla bakıyor, belki de birbirlerinden bir şey saklayıp, saklamadıklarını öğrenmek için çeşitli yollara başvuruyorlar. O yüzden her aile en ufak yaşadığı bir olayda, bunun çevresindeki aileleri nasıl etkileyeceğine dikkat etmelidir. Ona göre aile kalıplarını oturtmalı, ona göre evine kurallarını koymalıdır. Ailesini yapılandırırkende, bunları göz önüne almalıdır.

Unutmamalıdır ki her aile bir yapıdır. Temelleri olan, duyguları olan, toplumun en önemli yapısıdır. Toplumu bu derece etkileyen aile kavramımızı iyi anlamalı, içine koyduğumuz her taşı büyük bir titizlikle aile içine yerleştirmeliyiz. Ancak o zaman toplumumuz daha da gelişir, ancak o zaman aile yapılarımız daha düzgün bir hal alır.

20 Haziran 2011 2-3 dakika 88 denemesi var.
Beğenenler (1)
Yorumlar