Aiti Eşme 1

Aidiyet, bir bağ ilişkisidir. Bir grup çekimlik ilişkisidir. Bilinmeyen bir sosyal organize ortamın, rehberce izleğidir. Ortamların, özneye dayattığı bilinmezliğine karşın, özneler de duyulan, tedirginlikçe algıların kaygısını gideren, iz davranışlarında oluşur. İşte kişiyi bu bilinmez olanın tedirginliğinden kurtararak ve kişiye, bilinir olanın yol haritasını sunan, bir yönelimce direktif eler aiti eşmedir. Böylece aidiyetler, pusula gibi yönelim yaptıran bir oluşla kişileri davrandırır bir sosyal ortam kılavuzdurlar. Sosyal çevre bu aidiyetliği size beşikten mezara değin algılatır.

Bir sosyal birlik yapı içinde olmayan insan, ruhen gelişemez. İnsanın sosyal birlik yapı içi ilişkilenmesi (aidiyeti)insanın topluma gidecek sürecinin de, temelidir.

İlk sosyal birlikler aynı klan kişilerinin bir organ el oluş ocaklığı nedeniyle, ittifak içine girdiklerinde bir anlamda süt (kan akrabalığı) kardeşliği ilişkisi içinde olan bir kardeştiler. Kişilere, diğer doğuran klan üyelerinin sütü, kendisini doğuran kadının sütü gibi idi, de. Böylesi bir geçişme düşünü öznelliği ve yaşanması var olmalıydı. Aynı sütü emmeye dek kardeş eşilme, olum laması, ilk sosyal birlikler içi cinsel ilişki kurmasının da kardeş eşilmeye değin zorunlu bir cevazı olmalı idi. Bir grup aidiyeti diğer bir başka karşı sosyal birlik aidiyetle ciması ve onların sütünü içmesi yasaktan bir tabudur.

Aitlik; sosyolojik birimlerin (kişinin), kendi içlerinden çıkıp, kendi dışlarına (sosyal birlik olan dışlarına) yansır. Ve yine dıştan da (kişiler sosyal birliğinin tüzelliği içindedirler) insana, sosyal çevre olaraktan etkime yapan, bir iç-dış girişmesidir de ait eşme.

Aidiyet aynı sosyal birlik içinde, bir organize oluştur. Uykunuz geliyorsa, bunu girişen davranışlarınıza sebep kılışla bilgi gibi, bilgi yerine açıklamak ve o açıklamanın davranışçı yorumunu ortaya koymaktır.

Başlangıç koşullarında, aidiyetlik bilgi ve bilgilenmenin yerini alan, bir nedensellik ilişkisi koymanın, sosyal olaraktan, biçimlenişidir de. Sosyolojik olarak kişiler, aidiyet yapılanması ile kendisini ortaya korlar. Aiti tutumunuz, yapılanlara bir neden olur. Yapılanlara bir bilme olur. İnsan eğilimi böylece çekimsenip girişir.

Organik düzlemlerde, sosyolojik boyutlardaki kimi toplumsal ve sosyal işleyişler; siyasi durumlara yalancı, mazeretçe, nedensellikler için konu istismarı da olurlar. Aidiyetlik çok sıkı bir etnik birlik bağı iken, gittikçe çürüyen bir süreçle, işlemeye çok müsait bir sömürü kaynağı olmasına dek giriştirmesi de, vardır.

Sömürü eksenli olacak aiti eşmeleri inorganik süreçlerde bulamazsınız. Örneğin, iki hidrojen oksijenle yalancıktan bir girişişte, su olacak bir sürece devinemezler. Oysa insan inançları ile mevcut süreci, ağır aksak hileleriyle, süreci hızlı değişmenin aracı yapmasalar da, süreci rantabl olacak şekilde, getirimli, verimli olacaktan, inançları mevcut sürecin içinde tutacaktan sürdürebilirler. Bu da insanın, organize olabilmesinin buluş yararcı devinmesinin içindeki, süreci kimi kez çürüten kurdudur da.

Böylesi bir aitçe organize, kendiliğinden bir otorite ve kendiliğinden bir meşrulaşmayı ya da meşru olmama gibi algılama baskısını da ortaya koyacaktır. Aslında organizenin temeli, güçlü bir nedensellik bağıyla bağlı olan, birçok girişmelerden oluşur.

Aidiyet algısına açık oluşumuzun birinci nedeni, varlığın (olgu ve olay sürecinin), birleşme ve ayrılma temel düzlemce durumunun eğilim eşmesidir. İkincisi de; biyolojik aktarım çelişmeleridir. Eşeyli kişi, iki ayrı hücre zaman düzleminden (gametler ortamından) gelmiştir. Farkı hücreler zaman düzleminiz, sizin olayları farklı algılayan çelişmelerinizin girişmiş olan düğüm cücüğünü de taşırlar.

Genlerin dominant ya da çekinik rolü olma çözümlerine rağmen, belirsizliğin yansıması vardır. Sürati intikaldeki eşeyimi çelişkiniz vardır. Yine farklı eşeylerin metabolizma zaman farkları çelişmesi vardır. Yine eşeylerden gelen her bir eşeyin temel gereksinimlerinin belirim zamanlarını yükseltme, alçaltma; dürtüyü öne alma gibi boyutlandırma yapılandırma zamanlar farkları vardır. İşte bu girişmelerinizin duygusunda oluşan kendi içsel çekimlikleriniz vardır. Farklı ve yansımaları belli belirsiz olan iç selinizin aidiyetine (birleşmesine, ayrılmasına) doğru yönelişimizde, bir arkaik zaman yansıması da vardır.

Bu sosyolojik girişmenin doğru ya da eğri okunur olması önemli değildir. Sizin aiti davranışınıza meşru olandır. Sosyal yorumlu olması, edimlerinize sosyal güç veren nedensellik oluşturur olması, önemlidir. Sosyal aidiyet dışta eğitimsel ve kimliksel bir 'ocak' oluştur. Ocak oluş kalabalık bir aile bağıdır. İlkte özel bir anne baba kavramı olmayan, bir ebeveyn ata soy ilişkisi idi. Elbette anneye tabilik vardı. Anne koruyuculuğu ve anne şefkati vardı. Yavrunun anneye yönelimi gibisinden olacak, doğal duyguları da oluşmuştur. Ve bu anneye yönelen doğal duygu bir klana aitlikti.

Yavrunun, anneye ve babaya dek sigorta kılınışı, toplumsal düzlemli olan anne baba sosyal bağlılıktı olan sigorta sistemi yoktu. Bunun yerine sosyal güce bağlılığın tüzel sigortası yürürlükte idi. Bu dönemde yurt ya da aynı yerlilik bağı, aidiyetlik için tam bir yeterlilik değildir. Aynı yerli olan vatan bağı, daha sonraki yerleşik dönemle güçlenecek, bir ocak bağıdır. Bu dönem, belli aidiyetçe anlamalarla çekimli kılınmıştı. Belli bir beden dili ses dili, dilsel anlaşmaların ifadeleri ile toplu savunma ve toplu yeme, içme, barınma gibi birçok eylem ve ritlerini de zorunlu olarak bu çekimlik içinde girişirlerdi.


Sürecek

01 Ekim 2010 5-6 dakika 1084 denemesi var.
Yorumlar