Aiti Eştirme 37

37] Uzlaşma her ortamın kendine özgü sorunsallarının zaman düzlem bağıntılı görece aşılan sosyal girişme biçimidir. Ama bu kişisel öznelliklerin (özgürlük bahanelerinin) taşınıp yansıtılması ile olacak öznel hissedişlerle, kişilere değin kuruntularıyla yapılacak bir şey değildir. Her uzlaşma, kendi kısıtlamasını, ve kendi kırpılmasını ve kendi alandı sürtüşmesi olan firen girişmesini yapacaktır.

Yeni özgürlük girişmelerini de yeni uzlaşmalar içinde ortaya konacaktır. Eski ilişkileri taşıyan kişi özgürlüklerini yeni uzlaşma ilişkileri içine konumlayamazsınız bu olayların kesikli sürekli yapısına aykırıdır. Toplumsak olan, herkese dek girişmeli, aiti işlevsel ve yüküm seldir.

Hissedişle olan tutumlar, kendi özel alanlarında, yüküm sel ve işlevsel olmayan, inanca ve kendilerini öyle hissedişlere dek grupsak ilişkili girişmelerdir. Bir genel girişmedi, özgürlüktü davranış ve insan hakkı gibi kendi alanı dışında taşınması ve girişmedik tiymiş gibi istenir olması düşünülemez bile.

Toplumsak değişme ve yapılaşmanın gerektirmeleri, teknoloji, üretim ve paylaşımlı olacakla bunları zaten çatışaraktan da olsa; aşacak ve benimsetecektir. Bunun mekanizması budur. Bu nedenle de, sistem kendi zorunluluğu ile bir farklı kararlılık alanına gidecektir.

Halksak (etnik) yapılar, toplumdaki bu gelişmelere ilişkin, gelişmelerin kendi üzerine düşen yansımalarını sağlayıştı olmanın zorunluluğu adına kabul edecektir. Zorunluluğa, kendi keyfine hoşlukla, kendisini öylece mest oluştu hissedişle yaklaşmayacaktır.

Toplumdaki bu değişmenin karşılığı olan paylaşım ve tüketim sağlayışına değin gereklerini tutum sayacaktır. Bu zorunlu tutumların moral sembolleri, kendilerini hissedişlerini yeni seremoni üzerinde ve yeni frekanstı girişimleri üzerindeki taşınıcı etkisiyle, iç girişmelerini de yapmış olacaktırlar.

Yani toplumunuz sizin, kendinizi hissettiğiniz tipten öznelliklerinizle düzenlenip, yankılanamazdır. Aksine bir toplumsak gelişme ve toplum sal sağlayıştı olan yaşamsalların etkisi, kararlılık döneminize dek algıların etkilemesi ile sizin kendinizi öyle hissetmenizi sağlarlar.

Her bir yeni olan taşımaların içinde de; yeni içermelerle (sürpriz), yeni sınırlıktı sağlayışlar olan görece refaha dek kararlıktı alanları vardır. Ve yeni olan taşımaların içinde olan bu kararlılık alanlarınızı, yani sizin kendinizi öyle hissettiğiniz tutum sallarınızı bozacak olan, osilasyonları da üretmeye başlayacaktır.

Yani, kendi sınırlıkları dışında; ne özgürce aiti oluş vardır; ne de bu sınırlıktı aiti oluşların, daima her zemin ve koşulda sürgit olmaları söz konusudur. Etnik var oluşlar kendi sınırlılık lığı içinde bir var oluştu. Başlangıçta girişmesini yapmış, gereken gibi katılmış ve nesnelce tarihin alanında çekilmiştir.

Şimdilerde öznelce olaraktan, işe yaramazından, çatışmacı ve sömürü odaklı kullanım olaraktan vardır. Aiti oluşta sistem başlangıç koşullarına, sistemin araçlaşma referans olgularına, sistemin sıkı sıkı bağlı oluşu vardır. Sisteminizin kazancı: yeni ittifaklarla sağlanır; toplumsak değişme ve dönüşmelerle sağlanır; yeni ilişki tarzlı üretimlerinize dek paylaşımlarınızı ortaya koymanızla sağlanır. Bunlar toplum sal girişimi büyüten bir osilasyonlar olarak ta, ilişkin referans durumlara eklenecektir.

Aiti eşme; önce ortak totem atadan(etnik yapıdan) gelişin, paylaşılan ilişkisidir. Bunlar, aynı grup üyesi oluşla, grup içi, cinsel ilişki serbestliğinin ve aynı vücut dili ile konuşmalarla, toplu devinmeli doyum aştı, sağlayıştı olan paylaşılma ilişkisidirler. Aynı dilsel ifade anlatımın paylaşılmasıdır. Aynı birlikteliğin av bulup, av yapması; yabani meyve ve ot toplamayı sürdürmelerine dek bağıntılı ana serüvenleridir.

Birine yapılan bir dış müdahaleye, hepsinin sahip çıkmasıdır. Ki benlik karışmalı bir benci algılayıştır. Yani etnik birlik, dışta ayrı ayrı olan kişice bireyleri bir araya getirip; sanki tek kişice bireymiş gibi tek egoya dek davranışın seçiciliğini ortaya çıkarabilmesidir.

Yine can güvenliklerini aynı oranda ve birbiri ile sağlar olmaları; aynı düşünceyi paylaşıp, aynı şeye saygı göstermelerinin istikrarlı vaha sağlayıştı alanıdırlar. Ve eski etnikçi aidiyet eşmeler, karşılıklı saygınlaşa ve aynı saygınlaşmayla reha bulma gibi, birçok ilişkilerin, ortaklaşa üretimlerine(sağlayışlarına) ve paylaşımlarına değin çekim alanıdır da.

Başlangıcın toplumlarında aidiyet eştirme, adeta bir sistem işlevi görüyordu. Aiti eştirme kendi içinde kapalı bir sistem olma durumundadır. Böyle olmazsa işlevini yerine getiremezdi. Kendisini dışta izole etmedikçe var olamazdı. Bu da kapalı sistem savunmalı olurdu. Ne var ki kapalı sistemlerin ikinci bir özelliği daha vardır: Kapalı sistemler kendi içindeki, kendi, düzeltmelerini ve kontrollerini de; yapmak zorundadırlar.

Bu da toplumsak değişmelerdeki, yeni gelişmelere uygun uygulamaları, yeni yapılanış araçlarını oluşturup, bunları halk yaşamlarına ve toplum yaşamına sunabilmektir. Bunun pek çok toplumda tam da böyle işlediği söylenemez. Ama az çok ve asla sıfır olmadan, sıfıra yakın değerde de olsa, bu ilke işlemiştir. Bu ilkeyi en az işleten halklar, belli bir uygarlık geliştirmiş olsalar da; teknolojik gerilik ve esaret gruplarını oluşturmuşlardır.

Halkçı düşünce kendi yaşamsal felsefesi ile toplumsak felsefeyi kapsayan bir devinmeye dönüşmek zorundadır. Değilse bu günkü gibi kendi etnikçi yapısı içinde debelenmeye terk edilmemelidir. Kişisel serbest yaşam kaynağının, toplum olacağı unutulmamalıdır.

Aidiyet yapılaşmaları yüzyıllar içinde yasa koyucularca çok zamanlar reforma edilmişlerdir. Böylece kapalı sistemlerin oto kontrol ve düzeltme mekanizmalarının çalıştırılmasında yasa koyucular katkın olmuşlardır. Kendileri de bu mekanizmalar sayesinde, bin yıllara varan aidiyet etnik totem ilişkilerinin sürmesinde oldukça başarılı olmuşlardır. Etnikçi aidiyet ilişkileri; ittifakların başlangıcı içinde ve aynı zamanda da, ittifak durumlarında; halktı birlik sel yoğunlaşmasında, katkın müthiş bir imleçtirler.

Sürecek

14 Aralık 2010 5-6 dakika 1084 denemesi var.
Yorumlar