Akıl ve Vicdan

-----Vijdanini kaybetmis bir akil, insanin basina musallat olmus en büyük yikim canavaridir....................
Tarih boyunca yapila gelen tüm arastirmalar, incelemeler insanin yaptigi ilk basit eylemin düsünceyle bilince cikarilip, mantigini kullanarak algilamaya dönüstürdügünü ve akil yoluylada insanin gelismesine süreklilik ivmesi kazandirdigi idia edilir. bunun önemi ve vazgecilmez oldugu noktasinda hem fikirim, yanliz eksik olduguna inaniyorum. dahada önemlisinin gözden kacirildigina yönelik süphelerim var. insanin dogasinda süphecilik her zaman vardir. bende hayatim boyunca hic bir tanimlamayi oldugu gibi kabül etmedim. her zaman algilamayi kolaylastirmasinda yararlanilmistir fakat, yeterli görülmemistir. bu gelismenin diyalektiginede ters.
Idiam odurki, bu güne kadarki tüm gelismeler ve mevcut gerceklik, farkli yönde bir seyir izlemektedir. nasilki bir akarsu, akip ilerlerken buradaki tüm kosullar ( suyun hizi, hem zeminin mentalitesi, egim, rüzgar yönleri, karsilasilan engeller ) suyun akil toplamini olustururken, daha cokta mekanize olurken asil belirleyici rolü , suyun kendi özü, ruhu, gücü oynar. su ; kücük bir damla olarakta, büyük bir okyanus olarakta ayni özü tasir. kücük hirsizda, büyük hirsizda sonuc itibari ile hirsizdir. degisen sey sadece hacim ve kapsamdir.
Tüm önemine ragmen düsünce ve akil, belirleyici olan suyun özünü, ruhunu yani bir anlamda insanin vijdanini besleme proteinleridir. bu proteinlerin icerigi vijdanin sagligini direkt yakindan ilgilendirir. biri digerisiz olmaz. ic icedirler ama belirleyici olan, karar veren vijdandir. akil kendi benine yenilip, teslim olursa, vijdanida mideye indirir. vijdan, aklin midesinde sonsuza dek bir hazimsizliktir artik....................
Akil vijdanini kaybeder ama, vijdan aklini hic bir zaman kaybetmez.
Kötülük, cirkinlik, zorbalik,gasp, tecavüz aklin, vijdandan uzaklasmasiyla startini alir.insani büyük bir yenilgiye ugrattigi halde, maratonu en önde gögüsler. vijdan kaybederken, akil vijdanin bürütüsüdür.
Akilsiz insanlarin, aklini kaybetmis insanlarin zararlarini en azamiye indirebilmek icin , bir cok kontrol ve bakim yerleri mevcutken,vijdanini kaybetmislerin verebilecegi zararlari önleyebilecek her hangi bir yeri insan oglu henüz bulmus, kesfetmis degil..bunun mümkünatida yok. bunu anlamak icin cok uzaklara gitmeyede gerek yok, insanligimizin yakin tarihi, insanligin vijdansizlasma tarihidir.. sadece son elli- yüz yildir binlerce felaket yasanmis, besyüz milyonun üzerinde insan telef olmus, insanlik hala acilar icinda kivranmaktadir. kendi dogamizi yok etmekle yüz yüzeyiz. yere göge sigdiramadigimiz akil bu mudur. !!!!!!!!!!!!! Insani, insanin aklini bir kadavra gibi masaya yatirip ,elindeki kesicilerle lime lime eden bilimcilere ne demeli.! aklin en gelismis olanini bulsaniz ne olacak. ! eger bir yasindaki bir cocugun, dagdaki hic bir bilinci olmayan bir cobanin vijdanina sahip degilseniz, tüm bunlar neye yarayacak.?

29 Aralık 2010 2-3 dakika 21 denemesi var.
Yorumlar