Anlamak Gerek 30

30

Yine ava gidenin yan savunması yapılmadan, yancı savunmacılar a da geride kalmakla barınma alanındaki savunma yapanlara da avdan pay sağlamadan (garanti-sigorta-güvence edilmeden) kolektif girişme olası bile olmazdı.

Sosyal grubun aciz ve güçsüzlerine bakma gibi bu türden garantilerini (sigortaları) oluşmadan kolektif senkronu ve kolektif senkronu oluşacak seçme ayıklama süreçlerini ortaya koymanız, olanaksız olurdu. Kolektif yapılar zaten bu sigortayla (bu garantiyle) vardı.

Kolektif yapı ile elimizde olan sigorta veya garanti ilişkili alındı. Kolektif sürece karşı tuzaklı düşünme ve imajdan okunan bencil anlayışlarla "mülk benim" diyen keyfi dağıtımlı özelleştirme anlayışı ortaya konduktan sonra uzun süre kolektif yapı içinde MAYALANMASI beklendi.

Mayalanma bencil algıları oluştu. Herkes bencil algının özne merkezine kendisini koymakla bu tuzağa kapıldı. Bu kapılmanın duygu sarhoşluğu içindeki sömürü ile kolektif sigorta elimizde alındı.

Yani şimdiki sistemin sigorta diye ağdalı söylemlerle üzerimize hüccet ettikleri durum, zaten kolektif yapının olmazsa olmaz ilişkisiydi.

Köleci sistemle elimizde alınan kolektif güvenceler şimdi yine kolektif birim zamanlı üretim ve tüketim hareketi üzerinde kolektif yapının verdiği bu güvenceyi yeniden kişisi ve şirket sömürüsüne (efendiler paydaşlı ortak dayanışma sömürüsüne) aracı yapmaktı.

Tarihsel süreci içinde bunları göremiyorsak ben ne diyeyim. Temel kaygı içinde arındıramadığınız insanlar, kaygının verdiği telaş ile herkesin başının çaresine bakma paniği içindeydi.

Kaygı düzeyi yükselmiş panik ya da telaş sağlıklı düşünmeyi ortada kaldırır. Teslimiyeti yani boyun eğmeyi ortaya kor. Bu durum da köleci sistem gibi kapitalizm gibi sömürücü yapılarda kişilerin sömürüye yatkın olmalarının ana nedenidir.

Bu tür sigorta ya da garanti süreçler tam da kolektif güvence olan eşeğin kaybettirilme, mantığıydı. Kayıp eşeği neden sonra sigortacılık adı altında yeniden buldurup sevindirme mantığıydı. Köleci sistem, kolektif mülkü, El takdiri içinde kimi kişilere dağıttı. Böylece eşek kaybolmuştu.

Sistemin kolektif ligi yitmişti. Eşeği yitirten köleci süreç içinde kimi kişilere kolektif paydan zırnık koklatılmamakla; kişilerde eşeğe duyulan sahiplik ihtiyacı, kişilerin imrenmesi; kişilerin hayali olmakla, vaade dönüşmüştü. Kaybolan eşek te, kaybolan garanti de kolektif güvenceydi. Özelleştiren köleci sistem kolektif garantili sigortayı, yani eşeği bize kaybettirtmişti.

Köleci sistem, kaybına neden olduğu kolektif güvenceyi şimdi yeni bir sömürü enstrümanı olarak kullanır. Size sigorta pirimi yatırtarak kayıp eşeği (güvenceyi-sigortayı) tekrar buldurur.

Böylece kolektif garantinizi geri size vermiş olur. Siz de sanki hiç olmayan bir şeymiş gibi sigortam var; pirimim var, yarın güvencem var ne güzel sistem, diye sömürüyü alkışlarsınız.

Günümüz sömürü sisteminin bir sloganı vardır. Bu slogan arz ve talep yasasıdır. "Arz var, talep yoksa mal satılmaz. Ürünün fiyatı düşer".

Ya da "talep var arz yoksa, yani talep arzdan fazlaysa; mal fiyatı artar" der. Bu kural sömüren kâr yapan sistem için doğrudur. Ama üretim süreci asla böyle bir nedenle başlamadı.

"Biz buğday talep ediyoruz haydi siz de buğday üretin" diyen yoktu. Veya bir grup "karşı grup bizde buğday, traktör talep ediyor; gelin biz onlar için buğday üretip, onlardan dolar alalım" demediler.

Yani günümüzdeki kâr ve sömürü mantığını üreten ilişkilere neden yapıp sistemin başına koyup; ekonomiye bu mantıkla yön verirseniz, bunun sonucu sömürülme olur.

Üretim süreci nasıl kendiniz eksenli temel referanslara bağlı süreçlerle kolektif olduysanız üretim süreci de kolektif oluşunuz içinde kolektif birim zamanlı süre durum içinde biriken kolektif artık zamanla kendiniz eksenli temel referanslara göre başladı.

Üreten ilişki içinde kolektif birim zaman vardı. Kolektif birim zaman oluşturması nedenle artık zaman vardı. İçinde meyve toplamaya veya ava gidenleri kendi işlerine yoğunlaşıp rahatça kaygıdan uzak durumlarla av yapıp meyve toplamaları için avcı toplayıcı örgütlenmeyi savunanlara avdan ve toplayıcılıktan pay ayırma vardı.

Yine içinde ava ve meyve toplamaya gidenlerin geride bıraktığı yani ava meyve toplamaya gidenlerin barınma alanında kalan yaşlı-güçsüz, çocuk gibi grup üyelerinin savunmasını, bakımını, eğitimini üslenenlere pay ayrılması vardı.

Bu tür parçalı ve örgütlü süreçler nedenle kolektif grup içinde "artık zaman" ortaya konuyordu. Artık zaman boş zamandı. Boş zaman içinde kimi kişiler daha araştırıcı, daha deneysel, daha merakını giderici oluşla üretim gibi uygulamalara yöneliyordu.

Merak giderici uygulamalara veya temel referanslı sağlamalarınıza yarayacak oyun ve eğlence içine olabilmeniz için size bu sürekliliği sağlayan kolektif birim zaman içinde birikerek oluşan kolektif ve artık boş zamanla siz bu merakı doğuran uygulamalara muttali oluyordunuz.

07 Aralık 2019 4-5 dakika 1084 denemesi var.
Yorumlar