Arog

Cem Yılmaz zamanın meddahı olarak nitelendiğinde üniversite yıllarımdı. Herkesin ağzında aynı espiriler arkadaş ortamlarında Fransız kalmama çabasıyla tek kişilik gösterilerinden birini izlemeye koyuldum o an için tespitim netti iyi gözlemci zaman zaman ince mizah.Çok gülmekten komaya gireceğim birisi değildi insanlarıda yadırgıyordum tamam iyi ama o kadar, gülme ihtiyacımız da var ;herşeyde yere yatırtacak birisi değildi.

Aynı dönem içinde başka bir tiyatrocunun ilk tiyatrolarına bakıyordum Ferhan Şensoy meddahlıksa daha meddah geliyordu bana.

Gün geldi maç ortalarında kafasıyla dikkat dağıtır, her bir reklam anlaşması olay olur, her konuda mikrofon uzatılır oldu.Türk halkı aradığı adamını bulmuş onunda cebi dolmuştu.Bunun mutlaka sosyolojik açıklamaları yapılabilir ve halk bu hayat sıkıntısından kurtarıcılar arıyordur.

Sorun şuydu ideal olarak yansıtılan tiplerden biri mizahın bel altı kısmına fazlasıyla dalıyordu bu yazıda bu sorun üzerinde duracağım.

Öğretmen olarak şu sıkıntıyı yaşıyorum etrafta Recep ivedik tarzı bireyler ve kabalığı model alan öğrenciler.Ekranlardan gelen saldırılarda biz yenik düşüyorduk her defasında.

Arog filmine gitme kararını da çocukların ne izlediklerini tespit içindi bunun dışında derslerimde yeri geldiğinde değinebilmek önemliydi bu izlenirmi yargısıyla kendimden uzaklaştırmak yerine onlara olması gerekeni söylemekti.Bazen rüzgar sertse onu durdurmak size zarar verir o rüzgarın gücünü kendinize destek olarak kullanmak daha akıllıcadır.

Olaya sadece eleştiri mahiyetinde bakmıyorum sosyal bilgiler öğretmeni olarak kulllanabileceğim materyaller oluştu ama bunu söyleyen zihin yirmi dokuzunda iken diğer taze rüzgara açık beyinler öyle değiller.

Gelelim sıkıntının ana kaynağına bu filmi izlemeye gelmiş iki öğrencimde vardı aileleriyle birlikte izlediler.Bel altı espiriler artık olağan oldu ve Cem Yılmaz da bu konuda biraz kendini kısıtlamıştı.Ta ki maymun ile ilgili yoğun espirilere değin çocuklar hayvanlarla ilgili ne düşüneceklerdi cinsellik denemsinde şebeklik yapmak gerekirmiydi.Cinsi sapıklık diyeceğimiz durum şirinleştirilmiyor muydu?
Sanat ne için olduğu soruları hep vardır ama çocuklar için önde giden bir insanın bu konuda duyarlı olması gerekmez miydi?
Duyarlılığın dışında bir olaydı bu cinsi sapıklık diyeceğimiz durum gülünecek geçilecek basitlikte değil benim gözümde.

Teşekkürler Cem Yılmaz bize insanlığın ne kadar geri gidebildiğini gösterdin hatta insanlığın dışına çıkmakta mümkünmüş yeni film için Argo isimler düşün bizde verecek para çok.

13 Aralık 2008 2-3 dakika 5 denemesi var.
Yorumlar (1)