Aşka Dair

Aşka dair ne varsa,büyük bir hınçla,yok edesim  geliyor tüm şiirleri,tüm hikayeleri.Kirlettik biz dostum,ònce kendinimizi kirlettik,sonra çevremizi sonra da bu kelimeleri...Hatta kirletmeyle kalmayıp hepsini bir bir katlettik hem de acımadan,acıtmadan, yarınlara temiz bir şey koymadan.

Eskiden dügünlerde,cenazelerde, çeşme başlarında aşık olunurdu ve sakın babam duymasın sakın abim duymasın diye bir çekinti,korku,saygı vardı.Aşklar yaşanırdı ama  uzaktan,eli eline degmeden,el alem görmesin diye köşe bucak.Şimdiler de kız,erkek arkadaşıyla  selfi çekiyo parklarda,sahil kenarlarında,babası ise altına yorum yazıyor:"iyi gezmeler kızım".

Eskiden kızların bir vesikalık fotografını ya da  telefon numaralarını almak  bu kadar  kolay degildi. Ya samimi arkadaşlardan ya kardeşlerden ya da akrabalardan yardım istenirdi.Oysa şimdi  öyle mi?  Kızlar:"profolime bakan beni arasın"diyor sadece arkadaşlık mı  sizce?

Biz,arkadaşlık,dostluk kelimelerini de kirlettik.Onlara öyle anlamlar yükledik ki  gerçek anlamlarını unuttuk.,bununla da kalmayıp unutturduk.

Eskiden birinin evini gözetlemek,penceresini dikizlemek,balkonlarındaki çamaşırlarına  bakmak  hem suçtu hem ayıp,bunu yapanlar yakalanırsa sokak dayagı yerdi.Artık şimdi degil evlerine,yatak odalarına girmek bile mûmkün,hem her türlü sohbetlerle hem her türlü fotograflarla.

Eskiden kimin  evinde ne yedigini,ne giydigini,mutfagını,banyosunu, mobillarını kimse bilmezdi daha dogrusu merak bile etmezlerdi.Şimdi ne yemesinde içmesinden tutun diş macununun markasından,ayakkabı  numarasına  kadar herşeyi herkes biliyor ve artık moda oldu:"Saçlarımı bu ay nasıl boyatsam?Dogum günümde  nasıl  bir elbise giymeliyim?

Dügünlerde,eşler nirbirlerinden habersiz ne dans ederlerdi ne zil takıp oynarlardı.Ama gel gör ki şimdi sosyal medyalarda kadeh tokuşturdukları yetmiyormuş gibi karşılıklı göbek atıp acık seçik bir şekilde"Kanalımıza abone olun,devamı gelecek."demeyi de unutmuyorlar.

Bebekler,kırkı çıkmadan kimseye gösterilmez,böylece kem gözlerden bebegi de ailesini de korunurdu.Bebegin  aglaması bile nazardan bilinir,konu komşudan sakınılır,aile büyükleri  bebegi her kucaklarına aldıklarında dualar okurlardı.Şimdi bebek dogar dogmaz paylaşan paylaşana."Seni çok bekledik bebegim."

Eskiler ile yenilerin  kavgasında hangisi galip gelir bilinmez ama bilinen bir şey var;"Biz insanlıgımızı da kirlettik."

11 Nisan 2021 2-3 dakika 124 denemesi var.
Yorumlar (1)
  • 3 yıl önce

    Hüseyin Bey duygularınıza, düşüncelerinize ve kaleminize teşekkürler. Bu konu çok derin ve bu konu gelecekten hem korkutuyor hem soğutuyor. Kibarca ve oldukça kısa ama anlayana kocaman bir uyarıcı, öğretici, düşündürücü yazdıklarınız. Takdir ve selamlarımla,,,