aznavur tepesi

Sallanır aznavur daraçlığında kısır döngü..Patnos kuytusuna sakladın dağ kıtırlığında..Sevda yokuşuna dizlerimde derman kalmayıncaya kadar tırmandım..Bu mu acaba aşk acısı çekmek?..
Yaz sabahının verdiği mahmurlukla patnosa gitmek için pata küte yürümeye çalışan bir minibüsle yola çıktık.Doğu ikliminin yakıcılığını yüzüne çalmış esmer insancıklar hışımla dolumuşlardı.Nerdyese bir koltukta iki kişi oturuyordu.Sürücü bozuk bir kaseti arabanın kaset çalarına sürgülemiş avaz avaz kürtçe şarkı dinliyorduk.
--Ne bu kardeş ?
-- sen yabancisen hemşerim heee? bilmirmisen aznavurdır bu..
--Ne bu aznavur?..
--Eskiden yaşamış he dev adammiş buda mezari işte
--Bu kadar büyük mezarmı olur? dedim
Adam inanılmaz alaycı bir gülümseme çaktı yüzüne.
--Yaw hemşerim eski insanlar çoğ büyük olırlarmış.Sen okumış bir adama benzirsen nasıl bilmezsin
Adamla patnosa varıncaya kadar anlaşamadık.Patnosa vardıktan sonra bir mağazaya girdim.Uzun boylu genç bir insan vardı gazete okuyordu.Selam verdim az buçuk muhabetten sonra
--Sana bir şey sorcam delikanlı nedir bu aznavurun sırrı?
--Aznavur bir tepe ve urartulardan kalma bir mabet ve bir kaç kalıntı var.Bu tarihi yönü.Birde halk tarafından yanlış bir inanış var.Halk arasında Aznavurun devasa bir insan olduğu bir kıza olduğu ve sevdiğne kavuşamayıp dapı kendine mesken ettiği anlatılır.Yıllarca dağda yalnız başına insanlardan uzak yaşıyan aznavur işte bu mevkide ölür ve bu gördüğün mezarsı yerinde onun mezarı olduğu halka arasında anlatılır durur.Gence teşekkür edip kalktım.
Patnosdan dönerken minibüsün camından aznavur tepesine bir daha anlatılan şeylerin etkisiyle iyice baktım. Hakikaten aznavur tepesi devasa bir mezar görünümündeydi.Aşkı uğruna dağda inzivaya çekilmiş acılar içinde kalmış dev adamın ruhu sanki sarmıştı aznavur tepesini..

27 Kasım 2009 1-2 dakika 6 denemesi var.
Beğenenler (2)
Yorumlar (3)
  • 14 yıl önce

    yine çok güzel bir halk öyküsü okudum

    hemşerimden.

    şimdiki zamane aşıkları keşke bir ziyaret etselede buraları

    aşk sevgi sevda ne demek anlasalar.

    malesef günümüzde aşk ların önemi bir selpak mendil kadar bile

    değer kazanmıyor.

    tebrikler bu anlamlı öyküyü dizelere aktarıp

    bizlere ulaştıran şair yüreğe 👍

  • 14 yıl önce

    Daha başından itibaren sarıp sarmalayan bir deneme olmuş ve zevkle okudum... Çoğu sevginin maalesef zamana yenik düştüğünü çok güzel dile getirmişsiniz.. Çok güzeldi...Yüreğinize sağlık... 👍👍

  • 13 yıl önce

    zamana yenik düşmüş bir sevda can bulmuş tekrar satırlarınız da.....tebrikler..