Basın Ahlak Yasası

'Bütün Dünya'adında bir mecmua geçti elime.Adından anlaşılacağı gibi dünya basınından seçmeler,ilginç yazılar,öyküler,özdeyişler,temsili resimler,karikatürler vardı içinde.
Mecmuayı okudum,sevdim.Abone olmağa karar verdim.Hem kendi harçlığım hem de abone olmak için gereken parayı kimseden istemeyecek kadar dikbaşlı idim.
Şehir Klübü'nden eve taşıdığım eski gazetelerden kesekağıdı yapmağa başladım.Un hamuru ile yapıştırıp katladığım kesekağıtlarını bakkala götürüp kilo hesabı sattım.Hasılat 8 lira,benim için çok para!Düşünün ki;kurşun kalem 10,ekmek 20 kuruş,posta pulu 50 kuruş.
Çarçabuk gidip zarf kağıt aldım.Zarfa Nebioğlu Yayınevi'nin adresini yazdım,içine 5 TL.lik kağıt parayıgüzelce yerleştirdim ve kendimi tanıtmak için yazdığım mektubumu da koydum.Bir ay sonra çok iyi paketlenmiş 6 adet Bütün Dünya ile bana yazılmış bir de mektup geldi yayınevinden,hayatımda aldığım ilk mektuptu o!Mecmualar eski tarihliydi.Dr. Osman Nebioğlu bana öyle dokunaklı, öyle sevgi yüklü, öyle övgü dolu bir mektup yazmış k,anlatamam.
Gönderdiğim 5 liranın manevi değerinin büyüklüğünü anlatıyordu.Ayrıca ödül olarak 6 ay abonelik verdiğini yazıyordu.Küçük yaşta okuma sevdalısı olmamdan ötürü duyduğu mutluluğunu belirtiyor ve gözlerimden öpüyordu.Adeta duygu seline kapılmıştım.Yıllar sonra...
Eski kitaplarımı karıştırırken, araya sıkışmış Ocak 1966 tarihli Bütün Dünya mecmuası buldum.Arka kapağı yırtık, yapraklar sararmış ve köşeleri kıvrık.Ön kapağın içinde şöyle yazıyordu:'Mecmuamız Basın Ahlak ' yasasına uymağı taahhüt etmiştir.'(Sayısı 350 kuruş)N.Y.00837
2017'lere geldik.T.C. Vatandaşı olarak sormak en doğal hakkım.Bugün Türkiye'de gerçekten 'Basın Ahlak Yasası'na uymağı taahhüt eden basın kuruluşu var mı?
Taahhüt etmek kolay,uymak zor!Aynen uyan basın kuruluşu var mı?Var ama,yok gibi!Yüzde 2!İşte karşımızdaki utanç tablosu:Basın Ahlak Yasası, can çekişiyor!Allah rahmet eylesin.

Ahmet Tülüoğlu

25 Mayıs 2017 2-3 dakika 18 denemesi var.
Yorumlar