Bir Ömür Nasıl Yaşanır

Ünlü tarihçi Prof.Dr.İlber Ortaylı ile gazeteci Yenal Bilgici'nin derledigi bir söyleşi kitabı. Bir ömür nasıl yaşanır, kimden ne ögrenilir,nasıl calışmak gerekir,nasıl sehayat edilmeli ve neleri görmek gerekir,egitimde hangi tercihleri yapmak gerekir,ne izlenmeli,ne okunmalı,ne dinlenmeli,yaşadıgımız şehirden nasıl yararlanmalıyız gibi konu başlıklarına  yer verilmiş gercekten okunması gereken bir kitap.Ben de büyük bir keyifle okudum ve notlar aldım,elbette söz uçar yazı kalır;yazı olmasaydı zaten tarih olmazdı.

"Bugünkü aklım olsa hem Dogu'yu hem Batı'yı ögreten bir üniversitede okur,sonra da İtalya ve İran'da uzunca araştırmalar yapardım.

"Aydın olmak için şu üç şey muhakkak gerekir:Yabancı dil,hukuk bilgisi,mukayese bilgisi."

"En sevdigim Anadolu,Akdeniz Bölgesi'dir.Oradan da Elmalı-Korkuteli hattıdır.Muğla civarını da ayrıca severim."

"Batı'da İtalya'yı severim şehirlerden Roma'yı.Küçük şehir kategorisinde Siena'yı severim."

"Görmeden ölmemek gereken çok şehir var:Semerkand,Buhara,Kudüs,İsfahan,Kahire,Şam,Roma,Floransa,Londra...

"Herkes hukukçu olacak diye  bir kaide yoktur.Bizim muslukçu da yetiştirmemiz gerekir."

"Egitim için 15 yaş önemlidir.Bu yaşa gelene kadar dek lisan eğitimine başlamak gerekir."

"40'lı yaşlar insana bir olgunluk,sakinlik,derinlik  getirir.Birini 40'ından sonra daha iyi sevebilirsiniz,hatta daha iyi bir aşık olursunuz."

"Düşünmesini bilirsen rüyada da düşünürsün."

"Becerilerinize gercekten uyan meslegi seciniz.Kendi kapasitenizin altında  çalışmayın; kendinize bol ya da dar gelen bir gömlegi giymekten kaçının."

Ayrıca neden siyasete girmedigini de anlatıyor.Kitap önerileri,flim önerileri,görülmesi gereken birçok yeri de bu kitapta  bulmak mümkün.

"Bir Ömür Nasıl Yaşanır?" Elbette bu bir tarihçiye  sorulunca alınacak  cevap,seyahat ederek olacaktır.Bol bol okunması, bir yeri tanımak için  çarşı  pazara karışılması , onlarla hem sohbet ederek hem alışveriş  ederek daha iyi verim alınacagını da ekliyor.

Doktora sorulsa,saglıklı yaşayarak; politikacıya  sorsan ,halka hizmet ederek; iş adamlarına sorsan,daha çok  kar ederek ,olacaktır ki  aslında meslekler de  bizim kişiligimizden ziyade dünya  görüşùmùzù ortaya koyan bir etken.

Hocamın her sözüne katılıyorum  ama bazı gercekleri  de söylemek  lazım.Ùzùlerek söylùyorum ki tarih merakımızı  yitirdik.0kullarda YGS'de  DGS' de ALES'te ve bircok sınavda,bu konudan kaç  soru çıkar mantıgıyla tarih dersi çalışılıyorsa,koskoca Osmanlı  tarihinden çıkan dört soruyu  matematikten  çıkan iki soruya degişiliyorsa,diyecek hicbirseyim yok...Yıllardır atanamayan tarih ögretmenleri ise   kanayan bir yara.

Bir türlü başlamayan ya da başlatılmayan  restarosyon çalışmaları  da muamma.Ne yazık ki,tinercilerin  mekanı  olmaya devam ediyor ülkemizde bir çok tarihi mekan.

Bizdeki truzim kültürü , artık yemek içmek faliyetlerine  indirgendi,bayramlarda otellerin tıka basa dolması bunun en güçlü kanıtı.

Zarifoglu'nun dedigi gibi;"Kıymet bilen insanlara zaafım var.Onlar incili kaftan,gerisi yamalı fistan."

Bu kitabı  okumama vesile olan komşumuz Derya Hanım'a teşekkürler....


02 Mayıs 2021 2-3 dakika 112 denemesi var.
Yorumlar (1)
  • 2 yıl önce

    Kitap tanıtımını ve incelemesini kıymetli bulsam da her cümlenin doğruluk payına hayatta durduğum nokta ve bakışa göre katılamayacağım elbette. Ki yazar da öyle olsun istemez. Paylaşımınız için teşekkürler, kaleminize sağlık.