Butlan 7

Pekiyi, 6 parçalı ve 12 saat olan gün boyu eylemi içinde olan kişimiz kuramsal olarak her bir parça işin gerçekleşmesi için yine bir parça işe 2 saatlik eşit süre tanıyor olsun.

Böyle olunca gün boyu bir türlü eylem ile olan kişimiz bir türlü eylemim 2 saatlik gerçekleşme süresi içinde 2. bir kişi için de 2. bir, 2 saatlik iş ortaya koyabilir mi?

Yani bir parça işe 2 saat ayıran kişimiz kendisi için 1 birim iş ortaya koyarken; aynı kişimiz kendisi için olan 2 saat içinde 2. bir kişi için 2 kişilik aynı eylemden 2 birim iş ortaya koyabilir miydi?

Yani kendisi için “2 saat 1 birim iş olan süre içindeki kişimiz”; “aynı 2 saatlik süre içinde 2. Kişi için 2 saat içinde 4 saatlik iş” veya “2 saat içinde 2 birim iş ortaya koyabilir miydi?”

Ya da “2 saat 1 birim iş olan süre içindeki kişimiz”; “aynı 2 saatlik süre içinde” bir kişi için bir parça iş, 2 saat ise; 6 kişi için 6.2= 12 saatlik bir çalışma ortaya koyması olası mıydı?

Daha açığı bir kişinin kendisi için yapacağı bir parça işe kişimiz 2 saatle sınırlı iken; bu kişimiz 2 saatlik süresi içinde 6 kişi için 2/ 12 = 1/6 oranında hızlanması olası mı? 2 saatte 6 birim iş üretmesi olası mı?

Üst bölümlerde tartışmasını yaptık. Hiçbir kişi hiçbir eyleme eşit saat ayıramaz. Hatta kişimiz gün boyu sadece bir türlü eylemle de olabiliyordu.

Ama konuyu anlamak için kuramsal olarak bileşen parçalı süreçlere böyle bir mantıkla bakacağız. Kuramsal olarak bir kişi için bir parça işin gerçekleşmesi için 2 saatlik olan gerçekleşme süresi temel değerdi.

İşte kişinin savunma, barınma besin bulma gibi 6 parçalı işine göre bir türlü eyleminin gerçekleşmesi için her bir parça iş için gerekli olan 2 saatlik süre vardı.

2 saatlik süre içine sıkışacak; 6 kişiye göre de olacak, bu bir türlü ama 6 birim sağlama işi; bir kişi üzerinde 12 parçalı sanal bir durum olmakla yine gün boyu 12 saat olacaktı.

Pekiyi bu nasıl olacaktı? Günde 6 parçalı eylem işiyle olacak kişimiz, 6 parça işten diğer 5 eylemin içini boşaltacaktı. Her bir eylem 2 saatlik gerçekleşme süresiyle olasıydı.

5 farklı eylem de 5.2 =10 saat ile kişi üzerinde diğer işler kalkacak olduğundan kişi, 10 saatlik kolektif boşalmalı bir boşluk alan kazanır.

Demek ki bir kişi üzerinde kalkan 5 parça eylemden, 10 saatlik bir süre boşalacaktı. Bir kişi 10 saatlik süre boyunca; sadece bir türlü işi gerçekleştirecekti.

Bir kişi üzerinde boşalan 10 saatlik iş, sadece 5 kişiye ait olacak bir türlü işin gerçekleşmesi içindi. İşte bu kolektif bir şarj deşarj süreciydi.

Kişi bir parça iş için günde 2 saat kendisi için eylemli olacaktı 10 saat de diğerleri için gün boyu eylemli olup kendisi için + 5 kişi için 2+10 =12 saat çalışmış olur.

Zorunlu karşılama yapan bir kişinin 2 saatlik zamanı içinde kişi, kendisi ve 2. bir kişi için sanki dört saat harcanmışla eylemi ortaya koymuş gibi olacaktı.

Uzayan zaman her bir kişi için 1+1 birim sağlama şeklinde olacaktı. Kişi bir türlü akış yapan sürecin akış yapan zamanını uzatıyor gün boyu yapıyordu. Bu etki KOLEKTİF ETKİYDİ.

Kişi gün boyu 12 saatlik eylemi içinde her bir iki saatlik süre boyunca, kendisi de dahil 12/2 =6 birim iş üretiyordu. 6 birim iş; 5 kişinin sadece bir türlü sağlamasını karşılıyordu. Kişimiz her bir kişiye 2 saatlik eylemiyle; toplamda 5 kişiye 10 saatlik akışla oluyordu.

Yine kişimiz her bir kişiye 2 saatlik bir türlü iş üretmekle 5 kişinin her birinde farklı farklı birer birim iş olmak üzere her bir 2 saatine karşılık her birinde 2 şer saatlik 5 tane işin sağlamasını yapıyordu.

Tekil kişi kolektif alanda bir türlü iş yapacaktı. Tekil kişi bir türlü işi içinde hem kendi sağlamasını karşılayacaktı. Hem de 5 kişiye de sağlama yaptıracaktı. 5 kişinin her biri de kendisinin diğer her bir sağlamasını karşılayacaktı.

31 Mart 2021 3-4 dakika 1084 denemesi var.
Yorumlar