Büyükannelerimizin Ve Annelerimizin Önlükleri

Büyükannelerimizin Ve Annelerimizin Önlükleri

...., tüm bu dünyaca ünlü ve yerel fast food markaları sayesinde artık geçmiş uygarlıkların kültürel mirasının bir parçası haline gelmiştir.

“Bu yüzden yeni nesil çocukların bir önlüğün ne olduğunu bildiğini sanmıyorum. Anneannemin önlüğünün birçok amacından biri de altındaki elbiseyi korumaktı çünkü onda sadece birkaç tane vardı. Ayrıca önlüklerin yıkanması elbiselerden daha kolaydı ve önlüklerde daha az malzeme kullanılıyordu. Ayrıca sıcak tavaları fırından çıkarmak için tutacak görevi de görüyorlardı.

Çocukların gözyaşlarını kurutmak için harikaydı ve hatta bazen kirli kulakları temizlemek için kullanılıyordu.

Önlük, tavuk kümesinden yumurtaları, hassas civcivleri ve bazen yumurtadan yarı çıkmış yumurtaları, ısınmış sobasının yanında barındırmak için, taşımakta kullanılıyordu.

Anneannemin ve annemin önlükleri, misafir ya da ziyaretçi geldiğinde utangaç çocuklar için ideal bir saklanma yeriydi.

Ve hava soğuduğunda anneannem onu kollarına sarardı.

O büyük eski önlükler, sıcak odun sobasının üzerine eğilmiş birçok terli alnı sildi.

Bu önlüklerle talaş ve çıra mutfağa getirilirdi.

Bahçeden her türlü sebzeyi taşırdı anneannemin önlüğü. Annemin önlüğü bezelyelerin kabukları soyulduktan sonra kabukları ahıra taşıyordu.

Sonbaharda ağaçlardan düşen elmaları getirmek için önlüğünü kullanırdı anneannem.

Beklenmedik bir topluluk veya büyük bir vasıta mahalleden geçtiğinde, annemin eski önlüğünün saniyeler içinde bu kadar çok mobilyanın tozunu alabilmesi inanılmazdı.

Akşam yemeği hazır olduğunda hanımlar verandaya çıkıp önlüklerini sallar, erkek sakinlerde tarlalardan yemek yemek için, dönme zamanının geldiğini anlarlardı.

Bence pek çok amaca hizmet eden o "eski moda önlüğü" değiştirmek için herhangi birinin bir şey icat etmesi uzuuuuun zaman alacak.

Anneannem sıcak pişmiş elmalı turtayı soğuması için pencere pervazına koyardı. Torunlar keklerini buzunun çözülmesi için pencere pervazına bırakırlar.

Şimdi o önlüklerde ne kadar mikrop olduğunu anlamaya çalışsalar, kesinlikle çıldırırlardı.

Şahsen, anneannemin veya annemin önlüğünden mikrop falan kaptığımı hiç sanmıyorum... - ama sevgi ..."

01 Aralık 2022 1-2 dakika 43 denemesi var.
Beğenenler (4)
Yorumlar (4)
  • 16 ay önce

    Eskilerin tecrübelerinden yararlanmıyorlar ne yazık ki yeni nesil ne çok şey kaybediyorlar oysa teknolojinin getirilerinden faydalanmak adına üreten değil tüketen oldular yine de zamanları yetmiyor ve evet önlük bence de çok geniş alanda kullanımlı ben de hala kullananlardanım :)) faydası çok büyük hele de önünde cep olursa tek fark o zaman yoksullukta belki anca bir tane vardı ama şimdi 2 3 tane edinip sıkça yıkanınca mikrop falan olmuyor ayrıca da çok hijyenik olmanın faydadan çok zararı var bence nostalji içeren yazınız aynı zamanda da mesaj içerikliydi anlayan için elbet Tebrikler Mehmet bey

  • 16 ay önce

    Çok yozlaştık/yobozlaştık. Hijyen adı altında bir şey çıkardılar ki, şu an herkes hasta. Çocukların hasta olmadığı tek bir gün bile yok. Eskiden bizlerde anneannelerimizin babaannelerimizin hiç bir şeyinden ne nem kaptık ne virüs nede başka bir şey... çok değişti dünya.. kayda değer bir yazı okudum. Tebrik ederim...