Çalmayın Üretin

Çal babam çal...:)



Burası edebiyat ve sanat sitesi



Edebiyatın dışında diğer sanatlara da çoğumuzun ilgisi var ve kişisel becerisi doğrultusunda ilgileniyor..Resim veya fotoğraf çalışmaları gibi. Tiyatro ya da sinema gibi.



Her hangi bir becerisi ya da zamanı olmayanlarda uzaktan izlemekle sanatın keyfine varıyor.
Bizler, sanata saygısı ve hassasiyeti olan kişileriz. Eminim ki bu saygı ve hassasiyet sadece şiirle kısıtlı değil. Özellikle çalınan emek olunca aynı hassasiyeti diğer sanat dalları içinde gösteriyoruz hepimiz .





Geçenlerde özel bir kanalda saat 22:30 başlayan Sinan Çetin yapımı 'sitcom' tarzı, adı 'Cümbür Cemaat' olan gayet başarılı olduğunu umduğum bir komedi dizisi izliyordum. Bir ailenin yalanlardan dolayı dertten kurtulmayan neşeli halleri.





TV'deki dizilere karşı aşırı bir antipatim var. Öncelikle içerikleri hoşuma gitmiyor, sonra da hem seyirciyi hem de oyuncusundan set işçisine kadar çalışanlarını sömürmeleri. Lakin farklı bir tarzı ve işleyişi olan , henüz 3.cü ya da 4.cü bölümü yayınlanan bu diziye bir şans vererek ve gülmeye ihtiyacım/ız olduğundan, çok severek izlemeye başladım..Ta ki dün gece yapımcısının emek hırsızlığını görene kadar.





Bu olay belki 70 milyon kişide bir tek benim dikkatimi çekecek bir şeydi. 70 milyonda 1 şans vardı ve bana yakalandı.




Benim hayranı olduğum 1994 yılında yayın hayatına başlayan ve 2004 yılında sona eren, yine 'sitcom' tarzı Amerikan yapımı Friends dizisi var.Türkiye'de de bazı uydu kanallarında yayınlanmış. Ben bu diziyi 1997 yılından itibaren izlemeye başladım ve iki yıl önce 10 sezon DVD sini satın aldım. Hafta sonları mutlaka açıp, kahvaltı ile ve sonrasında eşimle beraber izlemek en büyük keyfimiz. 10 sezon bittiğinde başa döner tekrar izlerim..Bu da senede 2 kere 10 yıllık sezon tekrarı demektir.



Demek istediğim bu emek çalma olayında bir hatam yok.



Çalınan sahne de:

Joey, arkadaşı Ross'u hayal kırıklığına uğratıp kızdırdığı için, kendisine yumruk atmasını ister. Bu sayede Ross'un siniri yatışacaktır. Ross bunu saçma bulup, karşı çıksa da ısrarlar karşısında ikna olur . Tam yumruğu attığı anda Joey ani bir refleks ile eğilir ve Ross'un yumruğu duvara isabet eder. Joey çok kızan Ross'a refleksleri güçlü her insanın eğileceğini anlatmaya çalışır. Bunu ispat etmek içinde Ross'a 'Şimdi ben sana yumruk atacağım. Sende refleksini kullan ve eğil "der. Ross eğilmez ve bu sefer yumruğu suratına yer.



Joey refleks konusunda haklılığını ispat için oradaki arkadaşını çağırır ve durumu anlatır. 'İzin ver de sana yumruk atayım, sen de aniden eğilip Ross'a refleksin nasıl çalıştığını göster' der. Arkadaşı tam yumruk gelirken eğilir ve arkasında bulunan Ross ikinci defa suratına darbe alir.




Bu anlattığım sahne bahsettiğim dizide bire bir tekrarlandı. Tek farkı oyuncu adları ve mekan. Biri New York'ta diğeri İstanbul'da çekilmişti.Dumur halde bu olayın farkına varan 70 milyonda 1 talihsiz seyirci de bendim.





Çalmayın üretin!




Türkiye'de sanat ancak bu şekilde ilerler..Kötü olsun,az para yapın, az meşhur olun. Ama sizin emeğiniz olsun.




Sıradan bir insan olan 70'de 1'lik biri de size laf edemesin.




Saygılarımla




(2010)

22 Ocak 2013 2-3 dakika 8 denemesi var.
Beğenenler (2)
Yorumlar (3)
  • 11 yıl önce

    Bunun örnekleri o kadar çok ki Banu Hanım. Siz bir esprinin çalınmasından söz ediyorsunuz. Adamlar yıllardır dizilerin, filmlerin birebir aynısını yaptılar. Ne zaman internet çağına girildi, Türkiye kapalı bir ülke olmaktan çıktı, foyaları bir bir ortaya çıktı. Peki bu yaman hırsızlar yakalanınca utandılar mı, ne gezer, "Evet, filancadan biraz ESİNLENDİK" deyip yüzleri bile kızarmadan işlerine devam ettiler. Güzel ve gerekli bir yazı olmuş. Tebrik ederim.

  • 11 yıl önce

    Emek hırsızlığı son yıllarda fazlası ile artan bir şekilde sürüyor. Bizim çocukluğumuzda dizilerden ''Beyaz Gölge'' ve ''Tatlı Cadı'' vardı, bayıla bayıla seyrederdik o çocuk aklımızla. Günümüzde hemen taklitlerini çıkardılar benzer isimler ile bizler seyretmesek bile bayıla bayıla seyredenler oldu. Üretemeyen insanlar ve toplumlar ne yapacak; yapacakları şey taklit ve daha önce yapılanları tekrarlayıp temcit pilavı gibi önümüze sürmek. Çok dikkatli okunması gereken bir deneme Banu hanımın denemesi...👍

  • 11 yıl önce

    Her iki değerli yazara anlamlı ve irdeleyici yorumları için teşekkür ederim . Saygılarımla