Cevapları Olmayan Çocuğun Yolculukları 2

Cocuk, bir sepet dolusu kirmizi elmayla bahceden girdi iceriye, ve Martaya seslendi, bak sana bir sürü kirmizi elma getirdim. dedi----------------
Marta, sasirmisti....
Masanin üzerinde duran sepetteki elmalar, göz kamastiracak güzellikteydi. cocuk martanin gözlerine bakip......!
Evlenmelisin marta, dedi.....
Adem ile havva cennetten bu elmalar icin eger vazgecmislerse, bu elmalarin cennetten daha güzel oldugunu gösterir...daha canli, daha gercek, daha lezzetli..................
Evlenmelisin marta......
Özel ev , cürümüs bir elmadir. dünya ve hayat taze,sirin, canli bir elmadir.
Evlenmelisin marta.....
Cünkü, kendi aralarinda kücük bir dünya kuramiyan iki insan, bütün insanlarla bir dünyada nasil bir arada olabilir. ? dedi...cocuk.
Marta,bir süre sonra bozdu sessizligini ve antika odasinin kapisini cebinden cikardigi altin rengi anahtariyla acti. kac bin yillik dolabin cekmecesini acarak, kalin bir kitap cikardi..................................
Cocuk
-Kitabin ne oldugunu sordu.
Marta
Cevaplarin, dedi...
Cocuk heyecanlanmisti.
Martanin agzindan dökülmeye basladi cevaplar birer birer............

Tanrilar neden hep erkektir ?
Bu kitapta gilgamis destani bunu söyle acikliyor......Sümerler zamaninda zigurratlarin en üst katinda,rahipler ve hahamlar yasiyordu. yani ilk tasarimcilar erkekti. tasarimlarida dogal olarak erkek karekterli olacakti.

Insanin, bir omuzunda neden seytan, diger omuzunda melek vardir. ?
O zamanlar, yasam bu günkü kadar modern ve gelismis olmaktan uzakti. bir devlet, bir ulus bilinci ve örgütü yoktu. kücük topluluklarin ic isleyisini düzenleyen ilkel dogal ananeler, kurallar vardi. bu günkü gibi resmi yasalar mevcut degildi. peki ! Nasil olacakti bir araya gelen bunca insani bir düzene koymak ?
Öyle bir güc olmaliydiki bu, yasanilacak karmasanin hem önüne gecsin, hemde manevi, hissi yaptirim gücünü bir an dahi unutmasinlar. asiriliklari frenleyebilecek, dengeleyecek bir yaptirim insanlara bir dogrultu kazandiracak. iste bunu ancak böylesine muhtesem bir tasarim gerceklestirebilirdi. insanlarin büyük zahmetlere girmesine gerek olmayacakti böylece, insanlarin kendilerini dogal olarak kontrol ettikleri, manevi yaptirimlar bu maneviyatin seytan ve melek temsiliyle icsellestirilmesi. bunun zaruriyetine o kadar cok ihtiyac duymuslarki bunu daha güclü bir hale getirmek icin bu dünya ve bu yasaminda ötesine tasirilmistir. cennet ve cehennemle daha bir hissedilir hale dönüstürülmüstür.

Cocuk, agzi acik bir sekilde hayran kalmisti , martayi dinlerken...........
Marta, masanin üstünde duran sepetten bir elmayi alarak, cocuga döndü ve ekledi......
Biliyormusun.....! erkek ademide bu erkek hahamlar yaratti, kaburgalarindan kadini, cennet bahcesini, bu kirmizi elmalari.............gilgamis destani bu kalin kitap.

26 Aralık 2010 1-2 dakika 21 denemesi var.
Yorumlar