Çöl Çiçeği


"Çölde çiçek olur mu deme!..En dayanıklı bitkiler çölde yetişir..Daha gelmeden dünyaya ömrüm d/oldu deme!..En büyük hayaller, zorluklardan sonra gerçekleşir"..

___

Zamanın iplerini almışım elime bırakmıyorum..Ne kadar dağılsa zamanda insanlar, ben inadına dağılmıyorum..Toplamak zordur hayatı çünkü, çok iyi biliyorum..En güzel duygularımı, en kuytu köşelerde gizliyorum bu yüzden..Bazen bu hana uğruyorum, zamansız..Bozuk paralarımı atıyorum bahçedeki kuyuya herkesten habersiz..

Geçen gün, kuyudan gelen sesler ürküttü gençliğimi..Bozuk paralardan çıkan şıngırtılar dağıttı düşüncemi..Ömür kadar hızlıydı paraların düşüşü de..Her düşen lira, bir parça aslında hayattan..Yolcu olmasam üzerimde bozuk paraların ne işi var?..Her şeyi sorgulamasam derinden, şu bahçedeki dipsiz kuyunun ne anlamı var?..

Küçükken cinler, develer, sevimli kediler, yılanlar, çocuklar, türlü türlü yaratıklar çıkardı bu kuyudan..Büyüyünce sadece bozuk para sesleri duyulur oldu..Ben bozulmuyorum bu duruma ama, bozuyor paralar eskiden kalma bu hoşluğu da..Ne kadar paracı olduk dünden bugüne..Gözümüzü parlatır oldu her yeni liranın rengi..

...

Tüm sesleri aynı anda dinlemeye alışık ruhlarımız bir tek kendisini dinlemeye alışık değil hala..Gürültülü sesler, maddi beklentiler, geleceğe dair isteklerimiz engelliyor bu sesin duyulmasını..Arada hancı ile sohbet ediyorum ben de bu sesi duyabilmek için..Bir yolcunun halinden en iyi bir hancı anlar diyorum kendi kendime..

Çocukken bu kuyudan Yusuf'un sesini duyardım en çok da..Aşkın yürek yakan iniltisi yayılırdı her yana..Belki ne o bilirdi Yusuf'a kuyu olduğunu ne de Yusuf, bir aşka kurban olduğunu..Çok sevilmenin gizli intikamı gibi bir şeydi Yusuf'un ödediği bedel..Ya çok sevenin hali?..Bir ömür sevdiğini beklemek, belki tüm derdi..

...

Hanın sessiz bir köşesinde buluyorum kendimi..Hemen yanımdan gelen ses arkadaşım aşkın soluğu..Beraber soluyoruz acı ile huzuru..Odaya kimseyi almıyoruz öyle ki..Sessizlikle gelen huzura eşlik ediyor bir ney sesi geceden..Yıldızlarla beraber dalıyoruz gecenin derinliklerine..Aşk, yıldızlar ve hancı, biz üç arkadaşız..Gecelerce sürer bazen sessiz sohbetimiz..Aşkın dili dilsizlikmiş, biz gözlerimizle anlaşırız..Sadece bir bardak çayın sesi böler tatlı düşlerimizi..

"Bir çaylık mola anlarız, hayat güreşi"..

___

Varyemez amca liralarını sayıyor akşamın iniltisinde..Kuyu ağlıyor her lira sesinde..O'nun duymak istediği ses bu değil aslında..Yusuf göçeli bu handan yıllar olmuş ya, aşkın sesi sessizlikmiş gerçekte..Lira sesleri olmasa kuyu sessiz aslında..O her şeyin farkında..İsyanı, para için s/atılan aşkın düştüğü acı hal..Aşk aziz eder onu aziz bileni, işte hırslarmızın bizi sürüklediği son ahval..

...

"Yemyeşil yerleri çöllere çeviren insan!..Düşüncemi bulandırıyorsun, aklın ve ruhun liraların izinde..Dünya bize yar olmaz biliyorsun, teselliyi yalancı aşklarda arıyorsun"..

Bir çöl çiçeğiyim, diğer çöl çiçekleri gibi..Aşkın ve insanlığın derdindeyim, güneşim yağmurdan uzak değil..Herkesin unuttuğu ümitlerin beşiğiyim tıpkı çöl gibi, yanımdan geçecek yolcular bundan habersiz değil..Ben zorlukları sevdim hancı!..Kabalıklarda duyduğum sancı, bu handa ıssızlığa dönüşse de ben kalabalıkların derdindeyim yine..İnsanlığın peşinde..Aşk ve azim en büyük amacı olmalı her insanın, adına 'dünya' denilen zorluklar ülkesinde..

Kuyudan duyulan nağmeler, ruhumu tazeler..Bilirsin, dipsizliğimden gelir bu sancılar..Atınca liraları kuyuya, ardından terk eder beni tüm boşluklar..Suyla konuşurum, senin olmadığın zamanlarda..Suyla dağılır, suyla toplanırım beni bıraktığın yerden..Sen de su gibi aziz ol, aşkla diril yeniden..Sen de sık sık bu hana gel!..Aşkı görmeye engel maddeciliğimizi del!..Buyur hancı!..Bugün de çay bir yolcunun ellerinden taşsın bardağa..Dökülsün aşk kokan yüreklere..Biz devam edelim sessizlikte sohbetimize..

...

Bir lira, bir lira daha attım az önce kuyuya..B/aktım ardından beni içine çekmeye çalışan boşluğa..Havada kavisler çizerek inişini seyrettim tüm liraların..Beni hicrana boğan acıları terk ettim her lirada...Kurtuldum düşündükçe ağırlaşan yüklerimden..Benim olmadığını anlayınca gamlarımın, kurtuldum her şey olmaktan..Hiçliği seçtim..

"Ben bir çöl çiçeğiyim..Anladım; ancak zorluklar ülkesinde güzelim"...

/Tüm Çöl Çiçeklerine/...

26 Kasım 2011

Çat Kapı / Şiirkolik Köşe Yazılarım

04 Aralık 2021 4-5 dakika 242 denemesi var.
Beğenenler (1)
Yorumlar (3)
  • 2 yıl önce

    Itiraf etmeliyim ki atlayarak okudum kimi yerleri. Meramınızı birkaç paragrafta duygularınızla hemhal olup hissettim. Sanırım eski yazılarınızı kaydedip zamana karşı korumak için art arda bu defterinize kaydediyorsunuz.

  • 2 yıl önce

    Siirde de nesirde de artık uzun uzadıya vakti yok biz çok meşgul (!) insanların.

  • 2 yıl önce

    Yüreğinize sağlık, kaleminize bereket.