Deger Yargilari ( Denge unsuru )

Bunun, insan yasaminda bir cok anlami ifade ettigini rahatlikla söyleyebiliriz.ben, daha cok baska bir boyutuyla ele almak istiyorum. Dengede diyebiliriz buna. öyle bir dengeki bu, iki agizli bir bicain agzinda yürürken saglanilmasi gereken bir denge. insanin binlerce yildir olustura geldigi onca birikmis degerlerden kopuk bir yasam sürdürmesi düsünülemez. ayni zamanda bu deger yargilarinin icinde kendini bogdurmayada izin veremez. o zaman bir cikis yolu bulmak zorundadir. bunu yapabilmenin en iyi yolu, inkar etmemek kadar, abartmamaktir.her iki durumdada olumsuzluklar kacinilmazdir. inkar kuralsizliga, ölcüsüzlüge,basi bosluga neden olurken, abartmak insanin yaratici özelliklerini köreltirken her türlü gelismeyi engelleyici bir rol oynar. anlasilacagi gibi , bu her iki bicimdede negatif sonuclar ortaya cikmaktadir. Dengenin önemine burda deginilirken,birey, toplum, ve tüm insanlik icin bunun gecerli oldugunu acikca belirtebilirim. hatta bütün evren icin bu böyledir. evrenin bir organizma oldugu gerceginden yola cikarsak, sürekli bir degisim,gelisim, ve olusum halinde oldugunu görebiliriz. bütün catisma, celiski ve uyusmazliklarina ragmen bu böyledir.

Toplumlarda bu dengelemeyi , katmanlarin birbiriyle olan iliskileri, degisimleri ve yeni olusumlari saglamaktadir. (uc literatürlerin keskin sinif ayrimlari dogmatik, pragmatik anlayislar olarak anlamlarini yitirirler. )

Dogada, kendini ve yasami dengelemektedir. mesela; farelerin dogurganlik oranlari milyonlarla ifade ediliyor. düsünebiliyormusunuz, eger yilanlar fareleri bu kadar cok yemeseydi dünyanin hali ne olurdu. yeni olmasina ragmen , doganin insan yasami icin ne kadar önem arzettigi anlasilmaktadir. her gecen gün dogal yikimlara karsi insanlar seslerini biraz daha yükseltmektedirler.

Fezadada dengeleme gercegini görebilirsiniz. onca yer katmani eger günes isinlarini dengelemeseydi, yasanilacak cehennemi tahmin edebiliyormusunuz.


Fizikte, kimyada tüm elementler birbirine dönüstürüldügü gibi, nötür halede getirilebiliniyor.

Cinsiyetler bazinda bu, erillik ve disilik olarak karsimiza cikiyor. üremenin ,cogalmanin, birlikte yasamanin birer dengeleyici unsurlaridirlar.

her sahada örneklemeleri cogaltmak mümkün, ama konunun anlasilmasi acisindan bu kadarinin yeterli olacagi kanatindeyim.......

21 Aralık 2010 1-2 dakika 21 denemesi var.
Yorumlar