Değiştirmek Mümkün

Toplumda kabul gören doğrular zaman içerisinde değişiklik gösterebilir. İnsanoğlu tam da bu denklem üzerinde varlığını sürdürüyor. Bugün geçerli olan yargılar yarın olduğunda kaybolup gidebiliyor. Yıllara meydan okumuş kültürler bile değişime ayak uydururken bize söz düşmesini beklemek aptallık olur. Peki biz neden değişmeyelim? 

Dengelerin sürekli değiştiği, iniş çıkışlarla cebelleştiğimiz hayat, var olma savaşına bizi mecbur bırakıyor. Kimisi bu savaşta ön saflarda her zaman ki yerini alsa da kimisi yenilgiyi kabul ediyor.

Etkenler pek tabi etrafımızda. Bize yön veren olaylar veya olgular her zaman varlığını koruyor. Bazen rotamızı belirlemek elimizde olmasa da kürekler yanımızda aslında. Varacağımız noktayı kestirmek mümkün değil belki fakat karşımıza çıkan dalgalardan biz sorumluyuz. Onları aşmak veya o dalgalarda boğulmamak bizim çabamızla doğru orantılı. Bunların yanında hayattan beklediklerimiz, bize ne vermesini veya bizden ne almasını istediklerimiz, hatta bunları ne ölçüde istediğimiz de önem arz ediyor. Düşünmek başlıca bir çıkış yolu. Zihin havuzuna dalıp dalıp çıkmak, bundan yorulmamak, mutluluğa erişmemizi sağlayacak eşsiz bir hazine.

Mahatma Gandhi'nin çok sevdiğim bir sözü var: "Söylediklerinize dikkat edin; düşüncelere dönüşür. Düşüncelerinize dikkat edin; duygularınıza dönüşür. Duygularınıza dikkat edin; davranışlarınıza dönüşür. Davranışlarınıza dikkat edin; alışkanlıklarınıza dönüşür. Alışkanlıklarınıza dikkat edin; değerlerinize dönüşür. Değerlerinize dikkat edin; karakterinize dönüşür. Karakterinize dikkat edin; kaderinize dönüşür." Karakterin kadere dönüşmesi, düşününce içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Kaderciliğe inanan insanlar etrafımızda o kadar fazla ki saymakla bitmiyor. Kendi elinde hiç bir koz olmadığını düşünüp, karalar bağlayarak, kendini hayatın akışına bırakan gönül dostlarım, sözüm size: Bir de diğer yolu deneyin, akıntıya kafa tutmak sandığınız kadar zor değil.

Tüm yaşanmışlıklar ve yaşanacaklar bizim elimizde. İpuçlarını takip etmek, yorumlamak ve düşüncelerimizle sentezlemek. Söylediklerimiz, düşündüklerimiz, davranışlarımız, alışkanlıklarımız, hepsini değiştirmek mümkün ve başarılı olabiliriz, kaderimizi değiştirebiliriz.

30 Mart 2022 2-3 dakika 14 denemesi var.
Beğenenler (7)
Yorumlar (5)
  • 2 yıl önce

    Psikolojik güzel bir temenni dileğinde bir yazı okudum. İnsanlar hayatlarını yönlendirirken o kadar çok zorlanıyorlar ki bu aralar bu 'ekonomik yetersizlikten' kaynaklanmakta, hele şu an bu devirde. Ama dalgalar ile boğuşurken sizinde söylediğiniz gibi kürekler yanımızda. Aslında güzel düşünebilmekten başlıyor her şey. Terapi gibi bir deneme okudum, tebrik ederim. Sağlıcakla kalınız...

  • 2 yıl önce

    Değişim isteyen birey önce kendinden başlamalı değişime ki topluma katkı sağlasın Sevgi hanım

  • Yani evet...ben de güzel bir söz duymuştum bununla ilgili. Ya da şiir diyelim. Söz ola kese savaşı. Söz ola kestire başı. Söz ola ağulu aşı. Yağ ile bal ider bir söz... Diyordu şairi... Söz ilk kapısı dediğin gibi Sevgi kardeşim! Kalemine sağlık!♥️👌

  • Ayrıca tebrik ediyorum güne düşen denemeni...🌺