Deneme Yazıları

Deneme yazıları ( anlatım ) genellikle kısa bir makale veya köşe yazısı gibi bir solukta okunabilecek uzunlukta olur. Bununla birlikte, çok daha uzun denemelere de rastlanabilir. Denem yazıları, bir inceleme veya makalede olduğu gibi belirli bir plana göre oluşmaz. Denemeci, duygu ve düşüncelerini rahat, serbest bir tutum içinde kendi kendisiyle konuşur gibi anlatır, bazen bir konudan öbürüne atlamakta sakınca görmez.

Deneme türünde eserleri içerik ve anlatım özellikleri bakımından ' senli benli ' ( resmi olmayan veya kişisel ) ve ' düzenli ' (resmi ) olmak üzere ikiye ayırmak mümkündür.

Deneme yazıları, herhangi bir edebiyat, sanat veya bilim konusunu yeni ve kişisel görüşlerle ele alarak etkili bir anlatım içinde sunan düz yazılardır. Bu gibi yazılara eskiden ' kalem tecrübesi ' denilirdi. Yani denemelrele insan kendini bulur ve sık sık yazmalıdır ki tercübe edinsin...

Bu tecrübeyi edinirken, bu işe başlarken, yani yazmaya, bir şeyler karalamaya kesinlikle etkisi altında kaldığınız veya bazı eserlerinden etkilendiğiniz şairlerin şiir, roman, öykü ve denemelrinden de esinlendiğiniz olacaktır ve olmaktatdır..

Denemenin özelliğini Nurullah Ataç'ın şu sözleriyle özetleyebiliriz:

' Deneme, ben'in ülkesidir. ?Ben' demekten çekinen, her görgüsüne, her görevine ister istemez bir parça kattığını kabul etmeyen kişi denemeciliğe özenmesin.'

Denemenin ilk örneklerini Fransız yazar Montaigne vermiştir. Daha sonra İngiliz yazar Bacon türü geliştirmiştir.

Saygılarımla ( N.K. 2009 )

04 Ağustos 2010 1-2 dakika 31 denemesi var.
Yorumlar