Dünyayı Çöplük Yapıyorlar

--Kentlerimizden ve fabrikalardan aşıp taşmakta olan çöp dağları, çevre ile ilişkimizin kopmakta olduğunun en açık belirtilerinden biridir. Bazılarının '' kullan - at toplumu'' olarak kabullendiği bu olgu, sonsuz kaynakların sonsuz üretim yapılmasına olanak sağlayacağı ve sonsuz alanların ( yani topraklara açılan çukurların ve denizlerin ) insanları sonsuz bir çöp akışından kurtaracağı var sayımlarına dayanmaktadır.Geçen 50- yada 30,yıllık dönemde ortaya çıkan çöp miktarı belki bukadar korkutucu değildi ve belkide zehirli atıklara pek rastlanmamaktaydı. O yıllarda dünyanın çöplerimizi yuttuğunu ve bunu, bir daha bu konuda kafa yormayacağımız anlamına geldiğini düşünmek yanlış olmazdı. Günümüzde ise bu düşünceler değişti.Atıp kurtulduğumuzu sandığımız büyük miktardaki çöp için artık kafa yormamızın gerektiğini görüyoruz- çöplerimizi gömdüğümüz çukurlar artık taşıyor. Biryandan petrol için yapılan savaşlar dünyanın ve havanın kirlanmasine sebep olutken diğer yandan da yüksek dereceli sanayi fırınları havayı kirletiyor, birde komşu ülkelerin kendi çöp sorunlarını üzerimize yıkmaya kalkmaları bizim huzurumuzu kaçırıyor nedeni ise gelecek nesillerimizin bu atık maddeler sayesinde tehdit edilmesidir bu tür olaylara sinirlenip huzurumuzun kaçtığını görüyoruz.

--Son yıllarda dünyanın ençok kirlenmesine sebep olan küresel güç olan, Amerikan kamu oyu çeşitli çöp dökme yöntenlerini tartışır oldu. Bu tartışmalar arasında çöpü denize dökmekten- toprağA GÖMMEYE, yada her nereye olursa olsun götürülmesi konusunda çeşitli öneriler sunulmuştur. Bugün artık,üretilmekte olan muazzam miktardaki çöpten kurtulma ya da yeniden kulanıma kazandırmak ile ilgili strataji geliştirme söz konusudur.

-- Özellikle rahatsız eden bir başka örnekte, gelişmiş ülkelerin çöplerini kendi ülkelerinin dışına göendeme fikridir. 1987- başlarında Long Island' (Long Island, New York'un güneydoğusunda, Atlas Okyanusu'nda yer alan bir adadır.) yola çıkan- 3186, tonluk ticari çöp yükünü taşıyan bir gemi bu çöpleri kabul edecek bir liman yada bir ülke arayan gemi - 6, ay boyunca dolaşan gemi bu uygulamanın en ünlü örneğidir.

--- Yıllar önce 2001'den beri Amsterdam'da Demirli bulunan Meksika bandıralı Otapan'ın sökülmek üzere Türkiye'ye gelmesine, Türk yetkililer gemide 'resmiyette açıklanmamış 54 ton asbestos olduğu' gerekçesiyle red cevabı vermişlerdi. Türkiye'nin red cevabından beri gemi; Hollanda hükümeti ve geminin sahibinin kararını, Yunanistan'ın Lesbos adası açıklarında bekliyordu.30.08.2006 'da Sökülmek için ülkmize gönderilen,54 ton asbest yüklü olduğu için Türk karasularına alınmayan 'Otopan' adlı gemi örneginde oldugu gibi kendi ülkelerini ve insanlarını kurtarmak isteyen bazı ülkeler diğer ülkeleri çöplük haline getirmek istemektedirler.''Asbestli gemi Hollanda ile diplomatik kriz yarattı'' Kabul edilmeyincede tehditkar bir tutum içine girmektedirler. Bu Sanayi ve teknolajik olarak gelişmiş olan ülkeler gelişmekte olan ve adlarına kendilerine göre üçüncü dünya ülkesi diye isim taktıkları ülkelerin İnsanlarına yaşam hakkı tanımazken bilmiyorlar-ki eğer bu dünya,bu gezegen yok olursa kendileride yok olacaklardır. Bu ülke insdanları bu yerküreden ayrı olduklsarına inanmakla yaşamın doğal döngüsü içindeki yerlerinin ne olduğunu bilmemektetirler, tüm dünya insanlarının-da etkilendiği doğal süreçleri anlamamazlıktan gelmektedirler. Uygarlık ve insanlık dünyasının ilişkisi hakkındaki düşünceler insanlığın geleceği yönünde değişmedikçe,Gelecek nesillere ve ,Çocuklarımıza yaşanamaz olan ve bizlerin yada diğerlerinin kirletiği yaşanmaz bir''ÇÖPLÜK'' kalacaktır.

--- Tüm İnsanlığa Saygılar.

4 Aralık 2012

04 Aralık 2012 3-4 dakika 61 denemesi var.
Beğenenler (1)
Yorumlar