Düşünelim mi

'İnsan düşünebilen bir hayvandır' demiş...sahi, kim demişti bunu..amaann neyse kimin ne söylediğini umursamayalı çok oldu. Ama insanız ya, düşünebilme yetimiz de var...o halde, insanlar düşünebilir. Kafatası...
Kafamızın tasını atmasak...has hoşaf..o da konudan uzak.Yani demem o ki; mühim olan o tasın içindeki organı yaratılışının gereği kullanabilmek, düşünebilmek. Ki sadece tek işlevi düşünmek de değil..tüm vücut çalışanlarına hükmetmek, denge, kontrol, faaliyetler, aksaklıklar ve bu aksaklıkların giderilmesi...vs. Eh lider olmak kolay değil tabi.
Düşünmek demiştim...diyorum ki, düşünebilirsin, ben de öyle ve düşüncelerimiz birbirine uymak zorunda da değil. Evet, düşün...benim için bir sakıncası yok yargılamam seni, kısıtlamam. İnsansın ya insani boyutları olsun düşüncelerinin kafi. Düşün bakalım ve eleştir kendi içinde...mesela önce kendini, dünyayı, yaşam için gerekli olan koşulları..ya da ne bileyim, bu koşulların kimler için kolaylaştırılıp, hangilerimiz için zorlaştırıldığını.
Gerçek şu ki; her yerde var kayrılanlar, kayrıldığının farkında olanlar. Neden bu kesimden kimse çıkıp demez ki 'ben ve herkes hak ettiğinin karşılığını alsın'. Çok mu zor adil olabilmek? Bitmeyen ahbaplıklar, çıkarlar.."sevgi bağları"...Yahu ben seni sevdim diye her söylediğini alkışlamak durumunda değilim, hayır zaten seni eleştiremeyeceksem, eleştirimi göğüsleyemeceksen ...vay benim seni sevmişliğime. Kimi zaman 'mahrem yerleriniz açıkta kalmış kralım' demem gerekebilir ama diyemezsem, ahbaplığımıza istinaden... O zaman vay senin haline! Ahali ağzını bırakıp münasip bi tarafıyla gülmez mi? Yani, düşün işte..bir de konuş mümkünse...insanız ya ondan ötürü.

Mevzu neydi insan düşünebilen bir hayvandır...

KONFÜÇYÜS: İnsan, öğrenen hayvandır.
THALES: İnsan, araştıran hayvandır.
SOFİSTLER:İnsan, kazanan hayvandır.
SOKRATES:İnsan, sorgulayan hayvandır.
PLATON:İnsan, toplumsal hayvandır.
ARİSTO:İnsan, düşünen hayvandır.
SEPTİKLER:İnsan, şüpheci hayvandır.
STOİKLER:İnsan, her şeye alışan hayvandır.
HERAKLİETOS:İnsan, tartışan hayvandır
J.LOCKE:İnsan deneyen hayvandır.
J.DEWEY:İnsan, çıkarını düşünen hayvandır.
I.KANT:İnsan, eleştiren hayvandır.
DESCARTES:İnsan, konuşan hayvandır.
G.W.HEGEL:İnsan, sistematık hayvandır.
GAZALİ:İnsan, tutarsız bir hayvandır.
A.CAMUS:İnsan, itiraz eden hayvandır.
K.POPPER:İnsan, yalanlayan bir hayvandır.
T.KHUNN:İnsan, teori kuran bir hayvandır.
K.MARX:İnsan, mücadeleci bir hayvandır.
E.FROMM:İnsan seven bir hayvandır
H.BERGSON:İnsan araç yapan bir hayvandır
F.NIETZSCHE:İnsan.düpedüz hayvandır.

Aklıma takıldı kimdi bu lafı eden zat-ı şahane diye (demek ki, bir parça hala umursuyormuşum birilerini) ...neyse, bi internet sitesinde rast geldim üstteki metne nedense paylaşmak istedim. Ama itiraf edeyim sonuncusu benim favorim oldu...şaka bir yana. Şu filozofların ettiğine bak sen...Çağlar boyu düşün..düşün..sonuç..İnsan düpedüz hayvandır.
Amma ve lakin insan bütün mahlukatlardan üstün kılınmıştır. İnsan sahip olduğu özellikleri tam manasıyla kavrayıp, kendisine sunulan tüm değerleri layığıyla sergilese...Farkına varsa kendi gücünün, yapabileceklerinin...
Hiç değilse doğası gereği düşünse, eleştirip sorgulasa, konuşsa...uyumasa en azından, beynini bulandırıp, şuursuzlaştıran frekansların yörüngesinden çıksa..'HAK'...dese, hakkı bilse, hakkını korusa...
Gerçeğin ta kendisi göremediklerimizde saklı. Gaye öküz altında buzağı aramak değil...bizzat o buzağıyı öküzün altından çekip çıkarmak.

24 Ekim 2016 3-4 dakika 6 denemesi var.
Yorumlar