Duvar Dibi Ölümler Ve Duyarsızlık

........Yetiştirme Yurtlarından yasal yaşlarının dolması sebebiyle ilişikleri kesilen genç kız ve delikanlılarımız için acı bir çığlık ta benden.Bu gençler Yurt sonrası çoğunlukla gidecek,hatta kalacak yerleri olmadığından,sokakların acımasız kuralları ile aynı kaderi yaşayan diğer arkadaşları gibi yaşam mücadelesi verirken ne yazık ki,hayatın her kötülüğüne/kötüsüne yenik düşüyorlar.Tıpkı yakın bir tarihte, Hümmet ÇİÇEK kardeşimiz gibi.Hümmet kalacak yer bulamadığından,şefkat kucakları ile buluşamadığından ve kendisine hiçbir yardım eli uzanmadığından,Elazığ sokaklarında ağır kış koşullarına,açlığa dayanamayarak feci şekilde donarak öldü.Ceylan derisi koltuklar,ilgili Vali neredeydi? Bu haberi bile hiçbir yerde okuyamadım,TV'lerde göremedim.
..........Ta ki,Elazığ YADER Temsilcisi Salih Çetin'in,feryadına,isyanlarına,konuya ilişkin isteklerine bir kaç satırla yer veren bir yerel gazete elime ulaşana dek.Öyle ya kimin umurunda Hümmet donarak ölmüş? Bu kaçıncı Hümmet kim bilir? Aileden sorumlu Bakan Ceylan derisi koltuğundan lütf edip de bu toplumsal yaraları ne zaman saracak? Ne zaman Toplum Barınma Merkezleri tüm ihtiyaçlara cevap verecek niteliklere haiz olacak? En önemlisi de, Ahbap-Çavuş ilişkilerinde peşkeş çekilen Milli kaynaklar, ihaleler ve AB Fonları ruhen, bedenen tükenme noktasında bulunan bu fidanların yararı için neden yeterince kullanılmıyor? Böylesine bariz çifte standartla nereye kadar gidebiliriz.Paha biçilmez araçlar-Özel şoförler-yeşil gıcırlarla Okullarına giden,Ortaköy de Balık yiyen,Uludağ da kayak yapan,Alplerde tatil gezinen vs.Çoğunluğu Yolsuz ve hırsızların çocuklarına bir diyeceğim yok,konu beni aşar,ancak;Devlet Yurtlarındaki Çocuklarımız kapsama alanımdan asla çıkmaz.Yani bu gençlerin adı,hep Sokak Çocukları,Tinerciler,Gaspçılar,Dışlanmışlar olarak mı kalacak? Duyarsız İlgililer peki nasıl aklanacaklar ? Böyle bir toplum mevcut ve Sizin eseriniz.Günahsız günahlıların sorumluluğundan ne yazık ki kaçamazsınız.
..........Sokak Çocuklarına yönelik kapsamlı araştırma sonuçlarım var.Bunların bir kısmını 59.Hükümet'te görevli iken ilgili komisyon başkanı ile yapmıştık.Türkiye'nin bütün İllerinden,Sokak Çocukları,Madde Bağımlılığı doneleri elde etmiştik.Canlı yayın ve yazılı basında son derece düşündürücü bu vahim tabloyu kamu oyu ile paylaşmış hem Ankara'ya,hem de ilgili Vali'lere ve de tüm yetkililere çağrıda bulunmuştum.Gençlerin Yetiştirme Yurtları öncesinde başlayan,kendi başlarına kesinlikle aşamayacakları kabus dolu hayatları var.Başta gelir dağılımı adaletsizliği,Anne-Baba ölümleri veya ayrılıkları,Çocuk yaşta fuhuşa itilmeleri,uyuşturucu-kapkaç çetelerinin hazır avları olmaları-uğradıkları sorgusuz tecavüzler.Ardından Devlet'e sığınan o ürkek,minicik yürekler.İşte burada da(İstisnalar dışında)hayata bakışlarını değiştirecek ne yazık ki olumlu gelişmeler yaşamıyorlar.Doğuştan getirdikleri acı kaderleri ile günü kurtarmağa çalışıyorlar. Dahası ;Yurtlarda baskı,şiddet,taciz,dışlanmışlık (İstisnalar hariç)Sonrasında mı fideler koparılıp köklerinden salınıyor bilinmeze.Daha 18'inde karanlığa terk edilen yarınlarımız.Onlar hiç açmadan solan çiçeklerimiz.Ulu Önder'in Kendilerine armağan ettiği Cumhuriyetin kader mahkumları.Hümmet ilk değil.Son olması dileğim de,boşa gidecektir.Bu Bencil,Egoist,Rantiyeci,Yolsuz,Hırsız Siyaset-Bürokrat-İş Adamı üçgeni devam ettiği sürece Hümmet'ler hep unutulmuş,insan sayılmaktan yoksun kalacaklardır.

29 Mayıs 2011 3-4 dakika 18 denemesi var.
Beğenenler (7)
Yorumlar (18)
  • 13 yıl önce

    O sokaklarda yatan ve hayatını idame ettiren çocuklardan bir kaç tanesini tanıdım, haliyle hepsini tanımak mümkün değil. Çok acı bir hayatları var, bunların kendini kurtarabilip de hayata adapte olanları bir elin parmaklarını geçmez. Onları gördüğüm zaman hep kendi çocuklarımı düşünmüşümdür, bazen de gözlerim nemlenir. Bazen Kızılay'ın, bazen Ulus'un ara sokaklarında karşıma çıkarlar, helede tiner baly çekerken gördümmü, bakamıyorum bile yüzlerine...👍🤐👍

    Ne diyeyim duyarlı dokunaklı bir yazı olmuş Atiye hanım. Tebriklerim duyarlı yüreğinize...👍

  • 13 yıl önce

    Bende o sokaklarda yatan çocuklardan, birkacını tanıdım. Çok kötü şartlarda hayatta kalmak için mücadele veriyorlar. Sokaklar Kurban Arıyor Karanlığa isimli şiirimde, bende işlemiştim bu acı durumu... Çok üzüntü verice ve toplumun bence kanayan yarası diyebilirim acil çözülmesi gereken.

    Çok güzeldi Atiye Hanım. Kutluyorum o duyarlı yüreğinizi.... Acı olsada okuduklarım parmak basılması gereken konulardı... Tebrikler...👍👍😙😙

  • 13 yıl önce

    Bu yazıyı okurken içim kan ağladı kan..Bazen düşünüyorum;bu kadar duyarlı yürekli insanlarımız olmasına rağmen,neden birlik içerisinde bir çözüm bulamıyoruz..Uzun bir yorum gerektiren hassas bir konuyu kalem almışsınız.. Önce duyarlı yüreği,ondan sonra da kıymetli yazınızı yürekten kutluyor,saygı ve sevgilerimi iletiyorum..

  • 13 yıl önce

    👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍YETİŞTİRME YURDUNDAN EVLİLİK YAPAN BİREY OLARAK YAZINIZI ÜZÜLSEMDE TAKTİRLE ALKIŞLIYORUM YURTLARDA BÜYÜYEN ÇOÇUKLARIMIZI SİZLER KADAR ANLATAMASAMDA BİR KOLAYI BİLE ALIP İÇEMEDİKLERİNİ ÇOK İYİ BİLİYORUM VE ONLAR BİZİM EN KUTSAL EMANETİMİZDİR DİYOR TEKRAR ANLAMLI YAZINIZI TAKTİR EDİP GÜZEL YÜREĞİNİZE SAĞLIK DİYORUM

  • 13 yıl önce

    öncelikle duyarlı yüreğinizi kutluyorum.... maalesef ülkemin kanayan yaralarından birine parmak basmışsınız...anltımınız çok güzel..keşke daha geniş kitlelere ulaşabilse bu yazı keşke daha çok kişi okuyabilse......ben zaman zaman bu tür yurtlara gidip ziyaret ediyorum oradaki çocuklarımızı...şarttlar ne kadar güzel görünürse görünsün çocukların gözlerindeki sevgisizlik beni çok üzüyor ve geri dönerken ağlıyorum...bakmak,korumak yalnızca karın doyurmak değildir..özellikle küçük çocuklar hissediyor sevgisizliği..sorun çocuklar büyüyünce daha can yakıyor...çaresizlik,kimsesizlik.......işte burada el uzatılmalı ençok...evet el uzatılmalı ve çözülmeli tez zamanda.....duyarlı davranşınız içn kutlarım ..sevgiler..