Edebiyatın Çilesi Ego

Büyük bir boşluk ama kısa bir an barındıran kader, eksik çizilen karakter portrelerini eylemlerin nedenlerini açıklamıyor. İnsanın akılla açıklanamayan karanlık doğasını keşfe çıktığı bu yolculuğun filmini belkide yazarak, okuyarak, çizerek, en güzel parçaları söyleyerek çıkartıyordur...(...) Ne dersiniz ?



'Masumiyet', 'Kader', 'İtiraf' (...) karşı ‘'ihtiras, ihanet, kötülük ‘'....Kıskançlık, insani bu temalardan ne kadar uzak ki ?



İnsani tema'lar ! Durup dururken gözlerimizin şahitliğini davranışlarımıza, ses tonunun çıplaklığı, yüzümüzün bezgin bir halden aylak bir hale girmesi gibi.




Nikolay Vasilyeviç Gogol 'Palto' hikâyesini yazarken acaba kime ya da kimlere atıfta bulundu ? Zavallı, yoksul ve garip memurun işyerindeki arkadaşlarının hepsinden daha pahalı bir palto yaptırıp giymesi, trajikomik bir hal değil mi?...O kadar ki Gogol'un ardından gelen büyük yazarların söylediği ön söz 'Hepimiz Gogol'un paltosundan çıktık' diyen, kaç Rus yazarı o paltoyu yakmak istemedi ki?




Ya Dostoyevski, Yeraltından Notlar'la kendini bağımsız bir kıskançlığın en ulaşılmaz zirvesine çıkartmadı mı?




1989 yılında Nobel edebiyat ödülünü Camilio Cela`ya verilmesi üzerine, yıllarca Nobel bekleyen başka bir İspanyol yazar üzüntüsünden ölebiliyor. Oysa Nobel edebiyat ödülüne aldırmayan Lev Nikolayeviç Tolstoy; bu ödülü reddeden Jean Paul Sartre insani temalarından kıskançlığı, tamamen sürmüşler mi, yoksa bu duyguya yenilmişler mi?




(...) Ve asla hayır diyemiyorum kendime, bedenimin bir başka bedeni kıskanması, aklımın bir başka akla aşık olması, gözlerimin gökyüzü ile masmavi deniz arasında seçimsiz kalması. Yok, aslında bendeki yazılamayanların aklımızdan sayfalara ulaşamadan ruhsuz bedenlere ulaşması gibi.(...) İşte o bedenlerin resimlerini çizmek, Cicero'nun ölümüne şahitlik edemeyen cellatların hikayesi.



Cicero ölmedi ! Yazabilen, konuşabilen, okuyabilen bir beden sahibi olan herkes, Edebiyatın Çilesi EgO'nun yolcularından.
Edebiyatın Çilesi EgO, yeni ve büyük eserlerin doğmasına neden olabileceği gibi, Kıskançlıktan kötülüğe bir veda için de, en büyük neden olabileceğini unutmayın.



İnsan aklının ve bedeninin kölesi, ego çanları çaldığında, İd bir kadeh kaldırır, tam o esnada ise Süperego, bir baba edasıyla bütün bedenin tam edebiyatçısıdır.

16 Ağustos 2016 2-3 dakika 51 denemesi var.
Yorumlar