Efes antik kentinin sahibi avsuturyalılarmış...

İzmir Selçuk yakınındaki Efes antik kentinin tapusunun Avusturyalılarda olduğunu, raslantısal olarak bir arkadaşımdan öğrendiğimde, çok şaşırdım. Çünkü, her İzmirlinin, yaşamında en az bir defa, okul gezileriyle de olsa, ziyaret ettiği antik şehrin, başka bir Ülkeye ait olacağı, kırk yıl düşünsem aklımın ucuna bile gelmezdi.
Meğerse, kendimi bildim bileli, bizim gözüyle baktığım, Efes'in tapusu II. Sultan Abdülhamit tarafından (artık nelerin karşılığında, bu işi yaptığını bilemiyoruz. ) Avusturyalılara verilmiş.
Bu ülke tarafından ilk kez 1895 yılında Otto Benndorf tarafından başlatılan kazılar, günümüzde de halen sürmekte.
Ünlü Türk ressamı, arkeolog, müzeci Osman Hamdi Bey (en ünlü resmi Kaplumbağa Terbiyecisi) Padişahı tapuyu vermemesi konusunda uyardıysa da , tarihi kalıntılara kırık mermer parçaları gözüyle bakan II Abdülhamit'e sözünü dinletememiş.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurulduktan sonra, çeşitli defalar tapunun geri alınmasına çalışılmasına karşın, Avusturyalılar buna yanaşmamışlar. Ancak son zamanlarda lütfen verdikleri izinle, Kültür Bakanlığımız da kazı çalışmalarına başlamış.
Ne diyelim, inşallah Kültür Bakanlığımız Efes'in tapusunu geri alabilmek için, uluslararası alanda daha etkili olacak çalışmalar yapar da bu incitici durum sona erer.

15 Mart 2009 1-2 dakika 138 denemesi var.
Yorumlar (1)
  • 15 yıl önce

    Başlıktaki yazım hatası yüzünden özür dilerim. Avusturya'lılarınmış olacak. nur