Eğitim

Anayasada sabittir,herkes eğitim ve öğretim hakkından yoksun bırakılamaz  maddesi çünkü  insan olmanın bilincidir bu,hayatımızın hava gibi su gibi gıda gibi  vazgeçilmez  unsurudur.Hepimiz iyi veya kötü  o yollardan geçtik,geçmekteyiz ya da.Öğretmenler olsun,ezberlediğimiz dersler olsun,çektiğimiz kopyalar,çocukça kavgalarımız,aşklarımız gibi nice konular derin izler bırakmıştır hemen hemen hepimizde.Örneğin,ilkokul öğretmenimizi  dün gibi hatırlarız,sınıf arkadaşlarımızın isimlerini  hatta okul numaralarıyla  birlikte sayabiliriz.

Ben o kadar  ekonomi bilmem,politika da ama eğitim konusunda benim de söyleyecek sözüm var ve bunların  asla ve asla bir partiyle alakası yok;sağlık,eğitim,hukuk,ekonomi gibi ortak konular hepimizi ilgilendirir.Ayrıca bu sözlerime,konuştuğum birçok öğretmenlerin  bana hak verdiğini  çok iyi biliyorum,ancak onlar sistemin  içerisinde olduklar için tenkit yapmaktan kaçınıyorlar ya anlış anlaşılmaktan korkuyorlar ya damgalanmaktan ya da ihraç edilmekten kendilerince  belki onlar da haklı,suçlayamam,aileleri var.Fazla uzatmamak  gerekir ve maddeler halinde şöyle bizim sorunlarımız:

1.Büyük umutlarla okuttuğunuz  fen edebiyat fakütelerinden mezun olan  arkadaşların formosyon durumu arap saçına dönmüş durumda önce kaldırıldı sonra yeniden getirildi ancak kısıtlamalarla her üniversite önceliği kendi öğrencilerine verince burda bir hak ihlali ortaya çıktı.Diyeceksiz,orası zaten öğretmen yetiştirmiyor, doğru,peki,umut verip  dört yılın sonunda hüsrana uğratmak ne demek?

2.Madem ki öğretmen açığı yok,bazı branjların yok denecek kadar ataması yok,o halde devlet üniversiteleri olsun özel üniversiteler olsun o bölümler hala  neden okutuluyor ve sınırlandırılmıyor?

3.Kadrolu,sözleşmeli,ücretli diyerek  öğretmenleri  sınıfa ayırıp, farklı ücrete tabi  tutmak  ne kadar doğru?

4.Dershaneler kapatılınca sevinmiştim çünki ticari bir kurum haline gelmişti.Ne mi oldu, sadece isim değişti dershane yerine kolejler dendi,sistem aynı,konu aynı,sorunlar aynı....

5).4+4 sistemi  hala tartışılmaya değer, süre uzatılınca kalite asla artmaz(!)

6.Her yıl öğrencilere dağıtılan  ücretsiz  kitaplar...Peki ya israfı? Her öģrencinin  kitabı olması hijyenik açıdan çok önemli  ancak  okullar  kapanınca her sokağın başına çuval çuval kitap konması benim zoruma gidiyor hem de hiç kapağı açılmamış tertemiz kitapların.

7. Okul puanı....Puanı düşük  diye ne devlet ne de özel okulun kapatıldığını ben bugüne kadar  duymadım bundan sonra da duymam;takdir,teşekkür  belgelerinin havada uçuştuğu sürece.

8.Bir gencin hayatı,bir partinin  ya da cematin elinde olmamalı,mülakat yani torpil kurulu, sırf bizden değil diye tüm emeklerini  çöpe atmamalı.

9.Özelleştirmeye karşı değilim ama  devlet okulları varken nice aileler neden özel okulları seçiyor hem onca para vererek?Ortak bir sınav yapılıyor sonuçta,özel okul mezunusun diye beş puan verilmiyor ki  öğrenciye.

10.Ne öğrencinin öğretmene ne de öğretmenin öğrenciye saygısı var artık, sınav sorularını bir gün  önceden dağıtıp  ertesi gün sınavdan herkese yüz veren öğretmenlerin olduğunu öğrenince içim parçalanıyor...Bu kadar kolay olmamalı...

Eğitim kanımızdır,canımızdır sadece öğretmenlerin sorunu değildir...

19 Aralık 2021 3-4 dakika 124 denemesi var.
Yorumlar