Eksi Bir

Hava sıcaklığı eksi bire inince aklıma sosyolojinin öncüsü Politika'nın yazarı Aristo'dan sonra ilk akla gelen Mukaddime'nin yazarı İbn-i Haldun geldi. İbn-i Haldun toplumları iklimlere göre sınıflandırmış soğuk iklimde yaşayan insanların zeki değil ama çalışkan, sıcak iklimde yaşayan insanların zeki ama tembel olduğu şeklinde görüşler öne sürmüş bu görüş günümüzde hala sosyolojinin gündemindedir.

Acaba diyorum bu görüş paralelinde toplumsal olaylar ile hava sıcaklığı arasında bir bağ kurulabilir mi sosyologlar bu konuda bilimsel bir araştırma yapsa ortaya nasıl bir sonuç çıkar. Bence hava sıcaklığı arttıkça toplumsal olaylar artarken hava sıcaklığı düştükçe azalıyor. Bu kanıya nereden vardın derseniz;

Hazirandan bu yana saat yirmiüçten sonra en az bir saat yürüyüş yapıyorum güzergahım geçtiğim sokaklar caddeler aynı hava sıcaklığı sıfırın üzerindeyken her gün bir kaç ambulans ve polis haftada bir itfaiye sireni kaldırımlardan ters yönlerden nereden çıkacağı belli olmayan kapitalizmin ölüme gönderdiği getir götürcü moto kurye gençlerimiz, evlerden cinnet çığlıkları, amaçsızca gruplar halinde dolaşan suça meyilli sırtlan sürüleri, köşe başlarında fuhuş, tenha sokaklarda uyuşturucu pazarlıkları, çocuk parklarında bile alkol alıp ağzını doldura doldura küfreden kendini bilmezler, sebepsiz korna çalmalar, korku veren motor eksoz patlatan gençler trafikte yersiz kavgalar tavan yaparken hastane acil servisleri hastalarla, karakollar suçlularla dolunca toplumsal olaylara ve trafik kazalarına ve yangınlara yoğunluktan yetişemeyen geç kalan bir yapı oluyor.

Şu an hava soğuk -1 ben yine aynı güzergahta karakolun önünden geçtim polis ve bekçiler çay içiyor, itfaiyeciler hepsi içerde tüm itfaiye araçları park halinde, hastanede acil çalışanları kapı önünde gözleri uzaktan görünecek bir ambulans yada gelecek bir hastada. Kaldırımlarda tecavüz bakışlı adamlar, kapitalizmin ölüme gönderdiği kuryeler yok. Suça meyilli kimin başına bela olacağı belli olmayan canlı bomba kolpalar sırra kadem basıyor. Arkadaşlıklarını evlilik mahremiyetinde sokakta yaşayan gençlerde kayboluyor. Hatta korkumdan bir o kaldırıma bir bu kaldırıma geçtiğim köpekler bile kaybolmuş soğuktan. Evlerden ağzını doldura doldura eşine çocuğuna küfreden böğüren magandalardan çıt yok.

Tam emin olamadım soğuk iklim ülkelerinde bundan dolayı mı olaylar az bundan dolayı mı bu adamlar yapacak birşey olmayınca çok kitap okuyup daha fazla evde olunca daha çok sosyallesiyorlar... Eğer toplumsal olaylar iklim arasında bir bağ varsa cemreler gitsin birazda soğuk ülkelere düşsün...

11 Mart 2022 2-3 dakika 25 denemesi var.
Beğenenler (3)
Yorumlar (4)