Evrim 8

Vesile neden asıl neden değildir. Dış nedendir. Her şey gibi totem dönem de kolektif bir üssel değişmeler nedeniyle totem dönemin gelecekte ne olacağı veya nasıl şekil alacağı yönüyle belirsizledir.

Kolektif alanın kişileri, kolektif tutumu, ortaklaşan sağlama yapmaları totem sürecin özüdür. Asıl nedenidir. Yine bir totem grubu, gruplar arası girişme içine sokan ve girişimi ittifaka çeviren asıl neden "grup içi üreten ilişkidir".

Bir totem grubun dışındaki üreten ilişkiye sahip başka bir totem grup ise, vesile nedendir. Her öz ya da asıl neden olan iç neden, kendisine öyle veya böyle bir dış nedeni mutlaka bulur.

Her şey bileşen parça süreçler girişmesi bir potansiyele eğimledir. Gruplar da kolektif parçalı bileşenlerdi. Kolektif grubu oluşan parçaların ilki, tek tek kişilerdi.

Her kişinin ihtiyaçlarıydı Kişinin beslenme, barınma, savunma gibi zorunlu durumla beş tane ihtiyaca yönelim eylemi varsa; bir kişinin yönelim eylemi beş parçadır vs.

Yani totem alanlı süreçler de her bir kişiyle önce beslenme, savunma, yavru bakımı gibi sağlama olan parçalı bileşenlerdi. Doğada sağlama yapar olmakla girişen kolektif durum; geleceğe doğru akıyordu.

Bu akışın gelecekte ne olacağı nasıl olacağı belirsiz bir durumdu. Doğada sağlama yapan, avcı toplayıcı girişmeler olan bu belirsiz durumların girişmesi, giderek kendi içinde "doğada üretim yapan" değişmeydi. Dönüşmeydi.

Yine kendi içinde üreten ilişkiydi. Üreten ilişki de kendi grubu dışına doğru, gruplar arası üretim hareketini başlatacak olan parça durumlardı.

Üreten ilişki; grup içinde, kişisi ihtiyaçları karşılayan parça ilişkiler entegresiydi. Parça ilişkiler her bir kişinin üzerine görev olarak düşmekle kişinin gördüğü işti.

Kişinin gördüğü iş, günlük sağlama olan söz gelimi 5 parça ihtiyacın sadece bir parçasıydı. Diğer parçalar diğer kişilerin gördüğü işlerle tamamlanıyordu.

Birbirine göre parça işlerle organize olup, birbirinin gördüğü işlerde kendi günlük ihtiyacını ortaklaşmadan tamamlayan takas harekete, kolektif hareket diyorduk.

Tamamlanacak olan tüketim ihtiyaçları diğer kişiler üzerindeki parça işlerin görülmesiyle grubun içinde grup kişileriyle takas edilip tamam edilen sağlama ilişkileriydi.

Kişinin gördüğü her bir parça iş; kişinin hem kendisi, hem diğer grup aitleri için bir kullanım, bir tüketim değeri olan parça iş ilişkileriydi.

Yine bir kullanım, bir tüketim değeri veren iş ve uğraşlar da hem kişinin kendisi için, hem grup aiti olan başka kişiler için görülen tamamlanan ve tamamlayan parça iş ve uğraşlardı.

Kolektif sağlatma içindeki kişilerin gördükleri iş; birbirine göre birbirini tamamlayan iş olmakla parçalıydı. Birbirine tamamlayıcı parça işler tamamlama transferi ya da takası yapılan parça iş olmakla, parçalıydı.

Ve transferler sonunda her bir parça iş; her bir kişinin kendi günlük ihtiyacını sağlar olmakla, tamamlanmayı bitiren üçüncü bir parçalı durumdu.

Üreten ilişki içinde üreten nedenle grup içindeki üretilenler; o grubun içinde "bütünleşmeye doğru parça durum eğimi olan potansiyeldiler". Grup içinin parçalı durum eğimli potansiyelleri, ileri süreçlerle bu kes de ikinci bir durumla; grubun dışına uzanan "bir kullanım, bir tüketimler takası" olmanın değeriydiler.

Olup bitenler kolektif grup başlangıcı içinde kolektif girişmenin üssel durum girişmesi karşısında gelecekte ne olacakları belli olmayan belirsizlerdi.

İşte "grup içi üreten ilişkilerin "bir iç kullanım değeri, bir iç tüketim değeri ve bir iç takas değeri" zamanla grup dışına da uzanacak "üretim hareketi bileşenli ittifakı süreç" belirsizini, belirli yapacak olan asıl oluşun nedeniydi.

Biçimleri veren oluşum fizikti. Fizik kimi durumda nokta ve noktalar kümesi çizgiden oluşan bir boyutlu ayırttı. Kimi durumda bir noktada çıkan iki ışın belirlisi açışla farkı veren kuvvet gerilimli momentuma sahip ikiboyutlu yüzeydi vs.

Bir merkez noktada kendisinin nokta tekrarlarını veren genleşmeyle saçılan ışınlar, geri iz üzerinde geri bağlanım çağırmasıyla bir noktada toplanıp düğüm olurlar.

Düğümden çıkan ışınlar bileşimi; bir tek açı farkı olan yüzey gerilimiyle ışınları bitişen tamlama bir yüzey gerilmesini veriyorsa, o yüzey iki boyutlu yüzey gerilimiydi.

Bir noktayla genleşen devinmeyle genleşmeyi büyüten salınım kendisinin tekrar kopyaları olan enerji bölükleriydi. Bölükler genleşen devinmeyle her yöne doğru kabaca "her biri bir derece" olan 360 derecelik genleşmenin bölütleri olan açı zaman ve yüzey gerilmesiydiler.

Genleşme her noktasıyla her yer ve her yöndü. Kendisini tekrarlar genleşmeyle uzay; salınımlarla esnek, üstel durumla olanın, olmayanı dediğimiz arada boşlukla gerilmeli bir kumaş hareketiydi. Biran kıvrılma, bükülme, iniş çıkışlı pütürlü gerilmenin iki yüzeyine sahipti. Filim karesine bakar gibi diğer ilişkilerinden kopartarak bu sürece baktığımızda bu durum böyleydi.

19 Mart 2021 4-5 dakika 1084 denemesi var.
Yorumlar