Giren Çıkmaz Mağaraları

Anadolu'nun değişik yörelerinde bazı farklarla benzer biçimlerde anlatılan halk rivayetlerine benim vermiş olduğum ortak isimdir. Çok basit bir söylenti vardır. Yöredeki ıssız bir mağaraya duruma göre; bir çocuk ya tek başına ya da ana babasından biriyle birlikte, bir yeni gelin, ailelerinden kaçan iki sevgili, bir çoban tek başına ya da sürüsüyle birlikte girerek kaybolur, hiç bir iz bulunamaz. Anlatılan olayın gerçekten yaşanmış olma ihtimali bulunsa da çoğu sadece bir tür yöresel efsaneden ibarettir. Bazen mantıksal bir gerekçesi vardır bu hikayenin, mesela tehlikeli bir yerden insanları uzak tutmak gibi. Kimi zaman da gizemli yerlere dair insanın düş gücünün hikaye türetme isteği depreşerek ortaya çıkar.

Son olarak Şarkışla'ya bağlı Osmanpınarı köyü yakınlarındaki Kükürtlü Pınar'a yaptığımız gezi esnasında bana eşlik eden Yavuz Ö. çok yakında böyle bir mağara olduğunu, bir çobanın sürüsü ile birlikte kaybolduğunun anlatıldığını ve bir daha hiç bulunamadıklarını söyledi. Ancak çevreyi çok da titiz olmayan bir biçimde hızlıca araştırdığımız halde ya yerini bulamadık ya da daha önce defalarca gördüğünü söylediği yerin bir göçük nedeniyle ağzının kapanmış olabileceğini belirtti.

24 Temmuz 2023 1-2 dakika 79 denemesi var.
Beğenenler (3)
Yorumlar (2)
  • 9 ay önce

    Oldukça ilginç bir efsane Deniz bey paylaşım için teşekkürler

  • 9 ay önce

    Anadolu'nun çeşitli yerlerinde evet böyle oluşumların var olduğu biliniyor... Şimdi var mı bilmiyorum Denizlerde de bir Bermuda Şeytan Üçgeni denen bir oluşum vardı ve orada bir çok geminin uçağın kaybolduğu bilgisi gelirdi hep... Bir iki paragraf daha uzun yazılır mıydı acaba bu yazı, diye de aklıma geldi naçizane... Kutlarım yine de yürekten...