Hamam Sefası

Eskiden her güzel şey gibi hamam sefaları da başka güzeldi.Annem teyzem ve komşular ara sıra giderdik hamama.Hoş hamamın sıcaklığı,buharı ve çıplak kadınların şamatası boğardı beni ama ne yapayım katlanırdım işte çocuktum ne de olsa.

Annem ve teyzem peştemale sarılıp,ayaklarına tahta takunyaları giydikten sonra,yan yana bir kurnanın başına otururlar,gümüş ağızlı çeşmeden akan sıcak suları,evden getirdikleri bakır taslarla beni de aralarına çağırıp, kafamdan aşağı defalarca dökerlerdi.Başımı çamaşır gibi çitilemelerine kızınca,bit falan varsa gitsin kızım derlerdi.

Biz yıkanmaya devam ederken hamamdan içeri ,ellerinde fileler ve sepetlerle dolu peştamallı başka kadınlar daha girdi.Hamamın göbek taşına ellerindeki sepetten çıkan yiyeceklerle serildiler.Göbek taşındaki porselen tabaklarında,karnı yarık,kadın göbeği,imam bayıldı,kabak tatlısı,sarma dolma ve daha bir çok yiyecek vardı.Kadınlar yemeklerini yerken benim de ağzım sulanmaya başlamıştı.Daha sonra bir kadın bana doğru işaret parmağını gösteriyordu.Sonunda beni fark ettiklerine sevinmiştim.Lakin kadın yanımda yıkanan kadına tabağı uzatınca adeta şok oldum.Çocuktum bunu şaka sandım,biraz sonra bana da bir tabak uzatacaklarını çocukça tahmin ediyordum.Lakin umduğum gibi olmadı,beni hiç umursamadılar bile,şapur şupur yemeğe devam ettiler.Oysa annem ve babam önce benim gözümü doyurmuşlardı,babam canımızın çektiği her şeyi alıyordu.Bana tok gözlülüğü öğrettikleri gibi,başkalarından asla yiyecek almamamı da tembih etmişlerdi.Lakin bu sefer durum farklıydı.Karşımda beni özendirircesine yemek yemeleri,hamile kadını düşünüp beni ise görmezden gelmeleri sinirimi bozmuştu.Hangi çocuk olsa az sonra yapacağImı yapardı.

Kadınların yanına gittim.
_Ben daha çocuğum karşımda özendirircesine yemek yiyorsunuz ve benim bir çocuk olduğumu ve benimde canımın çekeceğini hiç düşünmüyorsunuz.

Aradan çok geçmedi annem yanıma geldi.Hamamın sıcaklığı yetmezmiş gibi bir de annemin kızgınlığı beni iyice yakıyordu sanki.

_Kızım biz sana böyle mi öğrettik.Başkalarından asla bir şey istememelisin.

Oysa o kadınlar ailemin bana öğrettiklerinden daha aykırı şeyler yapmışlardı.Hamile kadını düşünürken,bir çocuğun göz hakkını vermemişlerdi.Sonra içlerinden biri bir şeyler uzattı ama hem annem izin vermemişti hem de artık benim hevesim kaçmıştı.

Neyse o kızgınllığım ve öfkemle kendi kendimle boğuşurken,beraber gelen mahalleli kadınlardan biri meğer göbek taşında oturan komşunun kızını oğluna almak için gelmişti.Ellerinde tefler ziller,darbukalarla şarkı söyleyip oynuyorlardı.Yaşlı kadın genç kızın da kalkıp şöyle bir ortada oynamasını istedi,malum amacı kızın boyuna posuna bakacaktı.Bakalım bacakları düzgün,endamı güzel mi diye.Tabii kız yaşlı kadının niyetini ne bilsin kalktı oynamaya.Lakin karşı turnanın başında oturan diğer kadında bu kızı fark edip,oğluna almayı niyetlenmiş olsa gerek,kızın kendine doğru yaklaşmasını istedi.Kız kadının kendinden bir şey isteyeceğini düşünüp yanına yaklaştı.

Kadın;

_Eğil kızım kulağına bir şey diyeceğim,çok güzelsin maşallah bekar mısın?.
_Evet
_Benim bir oğlum var,ona helal süt emmiş bir kız arıyorum şayet düşünürsen memnun olurum.

Kız şaşkınlık içinde kaldı.Yanına sokulan diğer mahalleli kadın, kadının ne söylediğini sordu.Kız kendini oğluna beğendiğini söyleyince kıyamet koptu.Kadınlar iyice kızıştı,başladılar laf dalaşına,ayaklarından tahta takunyaları çıkarıp,ellerindeki darbukalar ve teflerle başladılar savaşmaya,aralarından kız zor kurtulup,kendini attı dışarıya, off ki ne of ben onları zevkle seyrettikçe gülüyor,güldükçe kadınlar daha çok kızışıyordu.Ben artık göz hakkımı fazlasıyla almıştım.Bir çocuğun ahı hamamda kalmadı böylece.

Annem ise güldüğüm için bana hiç kızmadı, haklı olduğumun farkında olduğunu belirten bir göz ifadesiyle, başımı okşadı.Getirdiğimiz poşetteki yiyecekleri yemediğim için dışarı çıktığımızda bana harika bir yemek ziyafeti sundu.Hamama girip terlediğime değmişti doğrusu.Ama bir daha annemle hamama hiç gitmedim.

03 Aralık 2012 4-5 dakika 74 denemesi var.
Beğenenler (2)
Yorumlar (1)
  • 11 yıl önce

    Adile Naşit li Ayşen Guruda lı o komedi filimi geldi sanki bir an da gözümün önüne. Bizim Türk hamamları diğer ülke saunalarından hamamlarından farklıdır biraz. Hele hele kadınlar hamamı ki eserde anlatılanların bir çoğunu bir çok hanım yaşamıştır çocukluğunda ve gençliğinde. Güzel ilgi çekici bir denemeydi kutlarım Sevtap hanım...👍