Havva'dan Mevla'ya

Lise yıllarımda Havva adında bir kızı seviyordum. Şimdi tam hatırlamıyorum sudan bir sebepten dolayı ayrılmak istedim O da ‘peki' dedi usulca ve bitti.Daha doğrusu ben öyle zannediyordum. Sevmekse evet seviyordum ama aşk ile sevmenin farkını anlamam için ertesi günü beklemem gerekiyormuş.
Havva okulda yasak olmasına rağmen saçlarının örgüsünü açmış, rüzgarla savura savura geliyordu o gün.Saç değil, sanki tel tel ,kıvrım kıvrım akan bir altın şelalesi,ışıkla ateşin valsi...yok böyle bir güzellik aman Yarabbi anlatamam.O an hissettiğim acının izi şu an bile kalbimden tam olarak çıkmış değil.
Yazımın konusu Havva ya olan aşkım değil ama hazır söz ondan açılmışken birkaç anımdan bahsedeyim.Zira ondan bahsetmeyi hala seviyorum.Bir kış günüydü Havva bahçe duvarına yaslanmış arkadaşıyla konuşuyordu.Birden olağan üstü bir olay oldu Havva önlüğünün cebinden mendil çıkartıp burnunu sildi.Aman Allah ım bu nasıl olabilirdi?Demek onunda burnu akıyordu,o da bizim gibiydi Benim zannettiğim gibi bir melek değildi yani.
Gariptir, O içeride olsun olmasın, sınıfına girmeye korkardım. Sadece o değil onun sınıfında ki herkes hatta mahallesinde ki kedi köpek bile özeldi benim için. Yıllar sonra,'neden' diye sordum kendime. Neden korkuyordum onun sınıfına girmeye. Sanrım buldum da sonunda cevabını. Korkuyordum çünkü; o olmasa bile onun bulunduğu, dokunduğu her yerde aşkın ruhu, ruhaniyeti vardı. O bir taşa dokunsa taş, oduna dokunsa odun sevgiliydi benim için. Şimdi aranızda bulunmama sebep olan şiir merakı bana işte o aşkın mirasıdır.Tabi çok sonraları anladım ki;Havva siret değil suretti.Onda beni çeken kendi ruhumda ki aşkın cezbesiydi ve ben bu ateşin odununu kendi ellerimle taşıyordum onun ellerine.Allah tan başka iç kimse layık değildi çünkü bu kadar çok sevilmeye.
Asıl mevzua gelmeden önce(girizgahtan geçip sadede gelemedik bu arada) kelimeler ve kavramlar hakkında birkaç kelam etmek istiyorum.Malumunuzdur ki kelimeler varlığın dildeki suretidir,ismidir.Kavramlarsa o varlıkların zihindeki karşılığıdır.Demek oluyor ki bizim için bir kelimenin ifade ettiği değer,o varlığı nasıl kavradığımız ne şekilde anlamlandırdığımızla doğrudan alakalı.
Günlerden birinde Mecnun a rastlayan bir gönül ehli,Mecnun a Leyla hakkında ne biliyorusun?Bana Leyla dan haber ver!Dedi.Mecnun o anda yere yığıldı,serilip kaldı.Sonra inlercesine mırıldandı; ‘'Madem Leyla diyorsun,soruna cevap Leyla değil mi?Ne kadar mana incisi delinse,yine de Leyla adı kadar değerli değildir.Leyla nın adını andın mı cihan içinde cihanlarca söz söyledin demektir.''
Ben buradan şunu anlıyorum;Leyla nın varlık manası Mecnun için o kadar büyüktü ki,o varlığı ifade eden tek bir kelime bile onu yere sermeye yetiyordu.Bana da o yıllarda üzerinde Havva yazılı bir çek uzatılsaydı,karşılığında hiç düşünmeden hayatımı verebilirdim.
Kalbimi takip ediyorum ,evet tıpkı dokunmatik telefon ekranı gibi hassas.Hemen her olaya bir tepkisi var.Her şey bir iz bırakıyor,güzellik ve çirkinlik,tebessüm yada asık yüz.Her insanın bir karşılığı var az yada çok iyi yada kötü bir anlamı var benim için ve ben tepkilerimi bu anlamlara göre veriyorum.Sadece insanlar değil,bir çiçek,kedi,köpek,yaprak ,böcek,sinek hepsi yeri geliyor dokunabiliyor kalbe.İşte mesele tam olarak bu.
Her şeyin dokunabildiği,iyi kötü bir anlam ve karşılık bulabildiği kalbimde, yeri göğü yaratan,sevilmeye ve korkulmaya O'ndan daha layığı bulunmayan,güzelliği ve aşkı yaratan,Kendisinden daha güzeli bulunmayan Allah'ın varlığının nasıl bir karşılığı var.
‘'GERÇEK MÜ'MİNLER ONLARDIR Kİ; ALLAH'IN ADI ANILDIĞINDA KALPLERİ ÜRPERİR.VE ONLARA ALLAH'IN AYETLERİ OKUNDUĞU ZAMAN(BU)ONLARIN İMANINI ARTTIRIR.ONLAR SADECE RABLERİNE TEVEKKÜL EDERLER.''
ENFAL SURESİ AYET 2
Bu bir insanın hayatında ki en önemli sorudur.Çünkü davranışları buna göre düzenlenecek,hayatı bu sorunun cevabına göre şekil alacaktır.Kalplerimizi yoklamalıyız.Hemen herkesin ve her şeyin bir etki bırakabildiği,his oluşturabildiği bu kadar hassas bir terazide Allah'ın varlığının ve o varlığın temsilcisi olan yüce adının ne kadar ağırlığı var.Bu sorunun karşılığı bize gerçekte ne olduğumuzun cevabını verecektir.Baki selam ve dualarımla.
Mkemalserhatlı.

19 Haziran 2018 4-5 dakika 2 denemesi var.
Beğenenler (1)
Yorumlar