İlk (kelime,cümle,şiir + (aşk,sefalet,acizlik,keder =gözyaşı)

Nedir o ilk bakış?


İlk kez baktığında ne olur ki insanın kalbine? Kimsenin bilmedikleri sıkışıverir dünya ile arana. Bir kez bakarsın ama bin kez bakmış kadar eskir bakışların bazen. İstemediğine bakarsın çoğu zaman. O sana bakıyor diye bakmak gerekir. O baktığı için bakmak deniyor ona diye düşünür. İlk kez birine bakarsın bir gün, o da sana bakma ihtiyacı duysun istersin. Oysa o sana arkadan bakar sen sezmeden. İşlemeleri ince satenlerle sevişecekmiş gibi dokunur kalbine. Ses çıkarmadan bakmak istersin.

İlk kez birine bakarsın bir sonra ki gün. İnsanlar çoğalır. Zaman eskir zamanla. Yüzler süzülür. Bakarsın herkese bir gün mutlaka ilk kez. Hep öyle olur. Acı çekmeden yıllar geçer. Yılları geçirir bir güzel iğne, ipliğe. Bu sefer 1900 lere gelmiştir bakışlarının sayısı. Hep bakarsın. Onun veya bunun ne fark eder gözün gördüğü müddetçe bakarsın. Bakmış olmak için. Bazen cemaline kanarsın. İncecik hilâl kaşları, yemyeşil gözleri olur. Kiraz kopçasını utandıran kırmızısı dudağının, burnu fındık gibi. Bazen saçlarına; uzun, seherde, tövbekâr rüzgârla oynaşan. İlk kez baktığında olur bu. 3. kez baktığına alışırsın, sonra bakışların azalır, yavaşlar, bakmamaya başlarsın, bakmak istemezsin. Hâlbuki o ilk bakış. Hani ilk kez bakmıştın. Bakmıştın da ne oduysa olmuştu ya. 3. bakışta sezmişti de karşındaki.

Sonra sanki hiç bakmamış gibi bakarsın. Hiç ilki olmamış gibi. Zaman bakışları da eskitir yani. Bakışlar da dağlar devirip, saraylar inşa edebilir. Bir padişah bakışlarla da ölebilir Hürrem'in karşısında. Ya da Hürrem İstanbul'u ağlatabilir bir bakışıyla. Sen her sevgiliye hep ilk kez baktığın anlarda sevgili dersin. 2. kez canım 3. kez sıcağından şüphe duyduğun kısık bir tebessüm. Nefsin kendinden geçtiğinde de. 'Ah o arz-a halim, nede müstesnaydı o ilk bakışın sabahıma' dersin. Hangi hatırladığın ilk bakıştır bu? Kimin müstesna yüreğini darphanede bastın. Bilinmez.





Nedir o ilk gün?


'Bu gün ilk gün. (Neyin ilk günü? Yara versin maksat zaman yüreğe. İlk gün gelecektir. Kapı arkasında bekliyordur. İlk gün. Ne olur ilk gün? Neyin ilk günü sonra? Günler hep ilktir. Dün ilk kez olmuştur, bugün ilk kez vardır, yarın ilk kez var olacaktır. Her gün ilk gün deliye. Akıllıya öyle değil mi?) Bu gün ilk bakışın ilk günü. İlk kez baktı ya bana bugün. İşte o ilk bakışın ilk günü. Tabi sen daha kimseyi ilk kez görmedin. '



? Evet, ben körüm.

(sağ=1.75 sol=1.75 ( çok bir şey beklenmez bu kadar görebilen birinden)


İlk kez birini görür gözün günün birinde. Sen ona ilk kez bakmış olursun. O gün ilk gün. Namı büyük bir hokkabazın sihrindeki mantıksız bir cümleden kopma hayatların anlamını o ilk güne sığdırırsın. Peşinden ilk kelimen, cümlen, şiirin gelir. Hepsi ilktir daha önce henüz söylenmemiş. Yarını nedir? Bir sonraki günü var mıdır? Peki ya dünyanın ilk günü nerededir? İlk insanı? Kimdir? Ya sen peki, sen ilk misin? Kimdir ilk?


Ya ilk aşk.


İlk kez mi âşık olur hep insan birine. 'ilk kez böyle âşık oldum.' Mu der terk edip gidenlere. Ne olur ki o denilenle. Karın doyuyor mu? Ya da güzel bir sabaha uyanıp sevenler, el ele dünyayı karşılarına alarak usulca yaşanması değer güne uğurlayıp eşini, ona güzel olabilecek her şeyi gösterebilmek için çalışıp, kendi duygularından feragat edip, gerekirse onu canı sayıp da aşkı oluşturabiliyorlar mı? Aşk oluşur mu her şeyi yitirmeye yemin etmiş bir insan için. Aşk olur mu ben ölürsem kurak bir deryada. O zaman mı kahraman olur yoksul bedenim atlın tabutlar içinde. Aşkım uğruna mı vermiş olurum canımı yoksa altın tabuta mı kanar gözlerim. Benim gözlerimi kim kandırır ölümü hak saydığım gerçeğin, Münkirine, Nekiri sorduğum vakit. Zavallı aşk, kendini ne kadar zayıf nefislerin önüne sermişsin. Ne kadar alçalmış heyecanın. Ayakların altına alınmış imanın. Hani nere de senin Mevla'ya olan inancın. Hangi ilk bela geldi kondu doğurup büyüttüğün nefsine? Bilinmez bir mağlubiyetten mi düştün kucağına cümlelerimin. Öyle ya sen ilktin daha. İlk güne, ilk bakışa, ilk kelimeye, ilk cümleye, ilk şiire satılan, alınan, dakikalık zevklerin sokağında o güzelim Gülhane ikindilerini şeytanın koynuna peşkeş çektin. O zaman da ilktin.

05 Mart 2011 4-5 dakika 2 denemesi var.
Beğenenler (1)
Yorumlar