İnancın Bayramı 19 Mayıs

✍ İNANCIN BAYRAMI 19 MAYIS ✍

Yarın 19 Mayıs 2021 bugünden sosyal medyada klavye başında başlayan kutlamalar yarın akşama kadar devam edecek. Gençler yine bizim çocukluktan gençliğe geçişimizin sembolü şort atlet giyme özlem ve mutluluğunu ve şortun karanlığından atletin rengi aydınlığa geçişinin manasını kavrayamayacak. En önemlisi 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramının ülkemizde ve dünyada diğer bayramlardan farklı tek bayram olduğunu diğer bayramların bir sonucun kutlaması iken 19 Mayısın bir başlangıcın kurtuluşa olan inancın bayramı olduğunu gençlere kimse anlatmayacak. 19 Mayıs bir inanç bayramıdır. Türk milletinin Atatürk ve silah arkadaşlarına, Atatürk ve silah arkadaşlarının Türk milletine olan inancının bayramıdır.

Muhtemelen yarın servis edilen paylaşımlar bitince kutlamalarda 24 saatte bitecek. Eskiden öyle miydi 23 Nisandan bir hafta sonra 19 Mayıs kutlama hazırlıkları başlardı. 3 hafta boyunca öğleden sonraları, hafta sonları okulda herkes tam kadro kutlama çalışmaları yapardı. Bir kaç dalda görev alırdık. Tüm okulun katıldığı tekli, ikili, üçlü, beşli toplu hareket gösterileri, yetenekli öğrencilerin kasa ve minder hareketleri, 19 Mayıs kulesi, bando gösterisi, şiir, kompozisyon yarışmaları, akşam öğrenci korosu ve olmazsa olmazımız iki perdelik piyes halka takdim edilirdi. Milli bayramlar aynı zamanda bizim fotoğraf çekilme günlerimizdi. Sabah olunca okulun girişine koca bir Türk Bayrağı asılır herkes takım elbise kravatını takar önünü ilikler bayrağın önünde bir yalnız, bir sevdiği arkadaşları ile birde sınıfcak öğretmenleri ile fotoğraf çekilirdi.

Daha sonra 19 Mayıs özel kıyafetimiz siyah şort, beyaz atlet giyilir gösteriler başlardı. Her nedense saygıdan olsa gerek hiç kimse 19 Mayıs kıyafeti şort, atlet ile bayrak önünde fotoğraf çekilmezdi. Koca gün bütün halka gösteriler sunulur, yarışmalar yapılır, şiir kompozisyon vb. yarışmalarda derecelere girenlere ödülleri verilirdi. Üstelik bu anlattıklarım ortaokul 19 Mayıs kutlamaları. Benim öğrenim gördüğüm ortaokulda bir kasabadaydı. Gösteriler sabah önde bir öğrenci Türk bayrağı, arkasında iki öğrenci Atatürk resmi, onun arkasında, okul çelengi, daha sonra bando takımı en sonda bütün okul öğrencileri, sıranın yanlarında bütün öğretmenler askeri tempo yürüyüşü ile kasabayı dolaşıp Belediye önündeki Atatürk büstüne çelenk koyduktan sonra tekrar okul bahçesine geldiğimizde bütün halkta okul bahçesinde toplanmış olur gösteriler başlardı.

Bana genelde minder hareketleri, Güreşçi olduğum için kule ve yer doldurmak için koroda görev verilir ama kompozisyon yarışmasında rakipsizdim. Aslında en çok istediğim herkes gibi en önde bayrak taşımak, bandoda majör olmak piyeste iyi bir rol kapmaktı ama nasip olmadı. Bayrak ve Atatürk taşımak için derslerde çok başarılı olman Majör olmak için müdürün en sevdiği öğrenci olman gerekiyordu. Ara sıra kura ile olduğu için çuvalla koşma, kaşıkta yumurta ile yürüme, yoğurtta para bulma, halat çekme vb. yarışmalarda yarışmacı olma şansını yakalıyordum . Bu yarışma sonunda verilen hediyemi? Defter, kalem, kitap vb. Ama mutluyduk andımızı, gençliğe hitabeyi ve istiklal Marşı'nın on kıtasını ezbere bilmeyen yoktu. Şehir kasaba girişlerinde taklar vardı onu belediyeler süsler, işyerleri bayrakla donatılır, resmi daire okullarda bayraksız pencere bile yoktu. Şehirde bir bayram havası, duygusu ve coşkusu vardı bu duygu ve coşkuda yer almamak ar sayılırdı..

Aradan 35 yıl geçmiş maalesef 19 Mayıs kutlamaları artık sembolik öğrencilerle sembolik kutlamalar yapılıyor. Geri kalan bende dahil büyük çoğunlukta sosyal medyada en çok beğeni alacak bulduğu resimlerle bireysel kutlama yapıyor. Yarın yine bir gün tatil 19 Mayıs kutlamayın gidin piknik yapın perşembe cuma izin alın 5 gün tatil yapın bayramı. Rahat olun uykunuzu bozmayın siz uyandığınızda zorunlu olarak görev yapan devlet memurları ve kutlama için seçilen sembolik okul öğrencileri banttan İstiklal Marşını 50 yıldır okunan şiirleri, konuşmaları okuyup 90 yıldır söylenen 10. yıl marşı, gençlik marşını söylemiş kutlamalar çoktan bitmiş olacak. Atatürkle sorunu olanlar dün olduğu gibi bugünde var yarında olacak. Zaten servis ettikleri paylaşımlara bakıyorumda Atatürk'ü Anma , Gençlik ve Spor Bayramı resmi adından "Atatürk'ü Anma" kelimesini çoktan çıkarmışlar bile. İnancın bayramında inanan ve inanılan insanı tabiki anmayın canım bellimi olur yeşilleniverir yeni Cumhuriyet çocukları.

Umarım bu millet parti kongrelerine gösterdiği ilgiyi, inancın kongreleri Erzurum, Sivas kongreleri içinde gösterir. Ankaraya parti kongrelerine giderken hissettiği mutluluğu Samsuna gidiştede hisseder. Umarım sokağa çıkma tedbir genelgelerinde yazanı ezbere bilen bu millet Amasya havza genelgelerinide ezbere bilir. Bilim kurulu, Bakanlar Kurulu kongrelerinde ne kararlar alındığını merak eden bu millet Erzurum ve Sivas kongrelerinde de ne kararlar alındığını merak eder. Şunu unutmayalım ki iç ve dış düşmanlarımız Atatürk'ü itibarsızlaştırmadan, onu unutturmadan Türkleri manda ve himayesine alamayacağını çok iyi biliyor.

Bu vesileyle Kurtuluşa İnancın kahramanları Atatürk ve silah arkadaşlarına, şehitlere, gazilere, cepheden cepheye koşan Türk halkına minnet ve şükranlarımı sunuyorum. Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız Kutlu Olsun...

18 Mayıs 2021 4-5 dakika 25 denemesi var.
Beğenenler (6)
Yorumlar (3)
  • 2 yıl önce

    Anlamlı yazınızı yürekten kutluyorum Ali Bey. Kutlu olsun 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımız.

  • Bayramlarımız kutlu olsun. Tebrik ederim Ali Bey. 🎀

  • 2 yıl önce

    O insanlara minnet borcumuz bitmez kutlu olsun nice 19 Mayıslarımız Ali bey