İnsan ve Biim

İnsanı, yaratılan diğer canlılardan farklı kılan iki önemli özellik vardır.İnsan bu iki özelliği sayesinde bilimsel olarak kalkınmış ve bir çok teknolojik buluşu hayatta kullanmaya başlamıştır. Peki insanı farklı kılan bu iki özellik nedir hiç düşündük mü? -Akıl ve konuşma.

İnsan aklı sayesinde düşünerek yeni aletler,makinalar keşfetmiş,konuşması sayesinde ise sanatsal edebi ve bilimsel ürünlerin çoğalmasını sağlamıştır.Bu iki özelliği olmayan diğer varlıklar,mesela bir örnek vemek gerekirse;hayvanlar,konuşamadıkları,düşünemedikleri için kitap yazamamış,film yapmamış,müzik üretememiş,otobüse ucağa binememiş,bilgisayar ve cep telefonunu kullanamışlardır.

İnsan olarak yaratıldığımız için bizi yaratan Allaha ne kadar şükür etsek azdır.Toplumları oluşturan fertler hayatın her devresinde çok konuşmalar dinlerler, bazen söylenenlere güler, bazen ise üzülürler. Zaman inanılmaz bir hızla akıp giderken geriye dönülüp şöyle bir bakılınca çoğu şey sıcak-
lıığını kaybetmiş, acılar kabuk bağlamış, belki unutulup küllenmiştir bile. Demek
Ki hiçbir acı veya sevinç sonsuza kadar sürüp gitmiyor. Unutulup gidiyor zamanla
İlk verilen tepkiler. Ayaklar yere daha bir sağlam basıyor. Tozpembe hayallerin yerini, mantıklı fikirler alıyor. Yazıyı, okumayı terk etmek bence bir balığı susuzluğa mahkûm etmek gibi bir şey. Bizden sonraki nesillere bırakabileceğimiz şeylerden en önemli biri yazılı eserlerdir. Kitaplar, dergiler insanın en iyi arkadaşıdır. İnsan okumak sayesinde sonsuz bilgi okyanusunda ufkunu açar. Her bir kitap, dergi farklı bir dünyayı keşif, farklı bir tadı, zevki yaşamaktır. Peki, yazı olmasa, kitaplar olmasa, CD, kaset olmasa duygu ve düşüncelerimizi bir sonraki asra nasıl ulaştırabilirdik?
Isparta?da meşhur bir atasözü vardır; ÇALIDA GÜL BİTMEZ, CAHİLE SÖZ YEMEZ diye. Hoşgörüden, sevgiden, anlayıştan uzak olan kaba, cahil insanlara laf anlatmak, deveye hendek atlatmaktan daha zordur. Böyle insanlara Allah tan basiret diliyorum. Cahil ve tembel insan başka milletlerin kölesi olur. Körler çarşısında ayna satmak, sağırlar çarşısında nutuk atmak beyhudedir ama öğretmek öğrenmek sabır işidir.Bu koca dünyada çeşit çeşit insanlar,her insanın farklı farklı mesleği var.İlla herkes üniversiteyi bitirip masabaşına oturacak diye bir hüküm yok,herkese mücadele gücü kadar ekmek ve yaşamak var.Okumaya kafası sarmayan bir zanaat öğrenerek çoluk çocuğuna helal alınterinden bir sofra kurmalıdır.İlişkilerin yavanlaştığı asrımızda insanlar birbirlerine tepeden bakmak yerine,kendinden düşük ekonomik seviyedekilere merhametle bakabilmeli ve karınca kararınca yardım edebilmelidir.İşte bu çok büyük bir erdemdir.

25 Ağustos 2009 2-3 dakika 2 denemesi var.
Beğenenler (1)
Yorumlar