İsname

Merhaba hayat,

Hz. İsa'nın doğum günü Milat kabul edilerek oluşturulan takvime göre zamanlar; Milattan Önce ve Milattan Sonra olarak tanımlanıyor. Bu süreçte hayat rutin ve sessiz bir şekilde akıp gidiyordu.

İnternetin bulunuşu ve yaygınlaşmasıyla birdenbire her şey hızla değişime uğradı. Öyle ki; belki de bundan sonra zamanları İnternetten Önce ve İnternetten Sonra olarak tanımlamaya başlayacağız.
Bu nesil bu iki kavramdan ilkinin sonunu, ikincisinin başını görme ve yaşama şansını buldu.

Öncesinde;

Sanayi devrimine kadar neredeyse tamamen sessiz bir hayat süre geliyordu. Sanayi devriminden sonra hızla gelişen teknoloji internet devrimine kadar hayatımıza birçok kolaylıklar ve yenilikler sundu. Özellikle Fotoğrafın icadıyla bambaşka bir dünya oluştu.

1980' lere kadar her evde Telefon, Televizyon yoktu. İnsanlar arasındaki haberleşmeler 'name'ler kanalıyla olabiliyordu. Hepimiz eşe dosta, sevgiliye mektuplar yazdık. Sevgiliye yazdığımız mektuplar renkli ve kokulu kağıtlara aktarılırdı. 'Er mektubu görülmüştür' damgalı Asker mektupları gönderdik analarımıza, babalarımıza, yârimize... 'Yine yakmış yar mektubun ucunu' gibi türküler çınladı kulaklarımızda.

Postacı ailemizden biri gibiydi. Onun geliş saatlerinde yüreğimiz daha hızlı artar ve heyecanla kapıda yolunu gözlerdik. Sonrasında hızla açılan zarfın içinden çıkan mektubu bazen gülümseyerek bazen de gözyaşları içerisinde okurduk.

Name'ler hep yaşantımızın içinde önemli bir yer tuttu.


Şiirler yazmaya başladık. -Özellikle ergenlik döneminde şiir yazmayan kimse yoktur-.
Şiirlerde, nameler gibidir. Eşe, dosta, sevgiliye vb. yazılır çoğunlukla. Duygularımızı aktarmanın en etkili yollarından biri oldu Şiir...

Faruk Nafiz Çamlıbel 'Sen Nerdesin' adlı şiirinde şöyle diyor;
'Senin için kandiller tutuştu kendisinden,
Resmine sürme çektim kandillerin isinden...'

Kandilerin İS'inden sevgilinin resmine sürme çeken şair bu dizeleri yazarken; bir gün elinizdeki bu kitabın adının konmasında da etkin olabileceğini düşünmüş müdür acaba?

İSNAME; Duygu sağanaklarının, hayattan kesitlerin, hasretlerin, sevgiliye seslenmelerin ve yaşadığımız toplumun gözlemlerinden oluştu.

İSNAME; Şiirle Namenin bir arada sunumudur. Şiirlerde, imgeleri de kullanılarak gizlerle dolu bir dünya oluşturulmuş ve okuyucunun her dizeyi kendi iç dünyalarına uygun bir şekilde algılamasına bırakılmıştır. Namelerde de tıpkı o eski mektuplar gibi yürekten seslenmelerin sessiz çığlıklarını bulacaksınız ve göreceksiniz ki İSNAME aslında hayatın ta kendisidir.

20 Aralık 2014 2-3 dakika 21 denemesi var.
Beğenenler (8)
Yorumlar (2)
  • 2 yıl önce

    Gerçekten İsname'nin çok güzel bir anlamı varmış ve harika düşünülmüş.

    Cemal Bey inşallah bir an önce sağlığınıza kavuşursunuz. Rabbim size acil şifalar versin. Tüm edebiyatla ailesi olarak dualarımız sizinle.

    Bu anlamlı paylaşımı düşünen Seçki'ye en kalbi selamlarımı ve teşekkürlerimi iletiyorum.

  • 2 yıl önce

    Cemal Mıhcı imzasını taşıyan değerli yazıt kitaplığımı süslüyor emeği geçen herkese teşekkür ve saygılarımla